maandag 16 juli 2007

Koningin der waterlelies steelt show in Utrecht



De Victoria Amazonica, de 'koningin der waterlelies', was zaterdagavond in volle glorie en bloei te bewonderen in de Oude Hortus in Utrecht.

De bloem opende zich rond half negen 's avonds. Over de hele avond verspreid kwamen er meer dan vierhonderd mensen om het wonder der natuur te aanschouwen.

Dat heeft een zegsvrouw zaterdag gemeld. Het bijzondere aan de bloem van de grootste bloeiende waterplant in de wereld is dat zijn kleur verandert. Aanvankelijk is hij wit, maar langzamerhand kleurt hij naar roze. "Als hij in de Amazone had gestaan, had de plant nu vliegjes gezocht om te bestuiven'', aldus de woordvoerster. "Maar hier in Utrecht sterft hij af zonder zich voort te planten, vrees ik.''

De Oude Hortus heeft de natuur overigens wel een handje geholpen. Het museum had een zwarte doos over de nachtbloem gezet om de schijn op te houden dat het nacht was. Toen de doos zaterdagavond werd verwijderd, dacht de waterlelie dat het ochtend was en dus tijd om te openen. De waterlelie komt uit het stroomgebied van de rivier de Amazone in Zuid-Amerika. Hij is daar in 1801 ontdekt.

Geen opmerkingen: