woensdag 11 juli 2007

gebroken hartjes

Ik ben al bezig met de voor bereidingen voor volgend jaar .Ik wil een strookje maken met bloeiende planten Er staan nu nog slabonen in en zonnebloemen .Maar er staat ook een Hortensia bij .Een kant van het pad staan al lupines in .Aan de kant van de slabonen en komen dus ook bloeiende planten .Gisteren heb ik 2 gebroken hartjes gekocht. Deze moeten uitgroeien tot mooie planten .

Dicentra behoort tot de familie van de Papaveraceae.

Het geslacht omvat een drietal soorten, die niet allemaal erg gangbaar zijn. Dicentra spectabilis komt het meeste voor. De volksnaam 'gebroken hartje' is ontleend aan de vorm van de bloem, die met een beetje fantasie hartvormig is. Kijken we naar de Griekse betekenis van de naam, dan is die meer verwant aan de bouw van de bloem. (Di) = dis, betekent dubbel en (centra) is afgeleid van kentron = spoor. In gesloten toestand van de bloem zijn de stampers en meeldraden omgeven door twee schutbladen.

Alle Dicentra's zijn vroege bloeiers. In april komen de eerste bloemen op kleur. De bloei gaat door tot eind mei. Kenmerkend voor de bloei van het gebroken hartje zijn de doorgebogen, hangende bloemtrossen die op lange stelen staan. Het dramatisch effect van het gebroken hart wordt hierdoor versterkt. Het blad van de plant is in hoofdvorm handvormig en diep ingesneden. De nerf is op elk deel goed zichtbaar. Het blad lijkt op dat van de anemoon en maggiplant.

Dicentra groeit op alle gronden, als die maar niet te nat zijn. Op humeuze en voedselrijke gronden voelt de plant zich het beste thuis. Een groeiplaats in de halfschaduw is een voorwaarde voor een goed ogende plant. Deze voorjaarsbloeier is goed te combineren met o.a. varens en cyclamen

Ik heb de rode variant

- Dicentra formosa, Dicentra formosa 'Bountiful' en Dicentra formosa 'Luxuriant'.
Van deze soorten zijn de bloemen donkerroze en hangen in trossen op lange stelen. 'Bountiful' heeft een meer forse groeiwijze en ook zijn de bloemen groter. 'Luxuriant' bloeit roze en wordt ca 40 cm hoog.

Bron Neerlandse tuin

Geen opmerkingen: