maandag 14 april 2008

Pioenroos


Gisteren was er een stekkenmarkt bij een tuin verenging.Ik was er en keek voor kruiden die ik nog niet had of planten die geneeskrachtig zijn Ik had er 3.Goudsbloemen, Akelei en een Pioenroos.
Een Pionroos geneeskrachtig zal zich afvragen.Ja, in de middeleeuwen werd hij al gekweekt
In de Griekse mythologie geneest Paeon met behulp van de wortels van een uit Azië afkomstige plant, Pluto, die dodelijk verwond werd door Hercules. Deze plant wordt daarom Paeonia genoemd (Pioenroos) en komt oorspronkelijk uit China waar zij al meer dan 3000 jaar bekend is om haar geneeskrachtige kwaliteiten De pioenroos komt oorspronkelijk uit Japan en het Himalaya gebergte. De gehele pioenroos is giftig en bevat o.a. anemonol.
Al in de oudheid is de pioenroos een heilzaam middel tegen allerlei ziekten. Plinius schreef in1485 dat de pioen bescherming biedt tegen de nachtelijke pesterijen van de Faunen of tegen nachtelijke fantasieën. De keizerlijke Lijfarts Mattioli raadt in de 16e eeuw aan om pioenroos in het kinderwiegje te leggen, het werkte tegen nachtmerries bij jonge kinderen.
De pioenroos was een machtig tovermiddel tegen demonen en ander gespuis, zo werd er gezegd dat de zaden van de pioenroos op bepaalde plekken in huis het kwaad buiten de deur zou houden, en de zaden konden onweer voorkomen.
Niet alleen de zaden van de pioenroos waren geneeskrachtig, ook de wortels van de plant stonden in hoog aanzien. Het genas buikpijn, geelzucht en lever en nierkwalen.
Tien rode pioenzaden gekookt in een zware rode wijn helpen bij menstruatie problemen. De wortels moet men om de hals hangen om tegen vallende ziekte te beschermen. . Wil de wortel echt helpen dan moet je hem om middernacht bij afnemende maan uitgraven. Dan wordt de wortel een middel die alle deuren opent en verborgen schatten laat zien

Als iemand het verstand verliest doop dan de zaden van de pioenroos
in honing, leg het op zijn tong, zo stijgen de krachten van de pioenroos in zijn hersenen omhoog en wekken hem, zodat hij terug bij zinnen komt en zijn verstand terugkrijgt, aldus Hildegard von Bingen.
Als middel tegen vallende ziekte en jicht gebruikte men een pioenwortel uitgegraven bij afnemende maan.

Geen opmerkingen: