dinsdag 31 juli 2007

Rode zonnehoed en Wolfsmelk

Op me lijstje wat ik nog wilde hebben aan geneeskrachtige planten en kruiden stonden deze twee.
De rode zonnehoed is een tuinplant maar heeft nadat hij mooi is ook heeft hij ook een geneeskrachtige werking
Echinacea is vooral bekend omwille van zijn immuunregulerende eigenschappen. Zonder in detail te treden kan gesteld worden dat Echinacea op talrijke onderdelen van het immuunsysteem een positief effect uitoefent. Een uitgebreid overzicht hiervan is te vinden in het boek van M. MurrayBehalve de weerstandsverhogende eigenschappen van het kruid, zijn nog enkele andere eigenschappen het vermelden waard: bevorderen van weefselregeneratie, ontstekingswerende, antivirale en antibacteriële eigenschappen. De activiteit tegen kanker die soms vermeld wordt is waarschijnlijk een gevolg van de stimulering van het immuunsysteem.
Het is wetenschappelijk bewezen dat deze plant één van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg.
Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen. Als je zit te vechten tegen netelroos, kan je vreselijk last hebben van jeuk. Ook hier kan de rode zonnehoed een handje toesteken. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de vorming van witte bloedlichaampjes met rode zonnehoed vergroot en dat is een goede zaak. Witte bloedlichaampjes hebben we nodig om infecties te bestrijdenOok de wolfsmelk is in elke tuinwinkel te koop.Volgens Plinius de Oudere is de naam Euphorbia afgeleid van Euphorbos, een geneesheer van koning Juba II van Mauritanië. De Nederlandse naam wolfsmelk wijst op het melksap dat een belangrijk kenmerk van dit geslacht is. Het sap is vaak giftig, gevaarlijk voor huid en ogen, en de 'wolf' in de betekenis van 'duivel' werd gezien als de veroorzaker. De Engelse naam spurge geeft de reinigende (to purge - "louteren") werking aan van een aantal soorten, zoals kruisbladige wolfsmelk.
Veel leden van het geslacht worden als sierplant gebruikt, zoals de kerstster of poinsettia. Sommige soorten worden als plaag gezien, bijvoorbeeld heksenmelk, die vanuit Europa geïntroduceerd is op de prairies van de Verenigde Staten. Ook worden actieve ingrediënten gebruikt voor medische doeleinden, zoals braak- en purgeermiddelen.

Geen opmerkingen: