donderdag 5 juli 2007

dropplant (koreaanse mint)

De dropplant staat bij mij nog in een plantenbak maar in het najaar gaat hij de kruiden tuin in
Als je aan anijs denkt, krijg je koude rillingen. Beelden van een ijsbaan of een winterse schaatstocht komen op je netvlies. Een ouderwetse koek-en-zopie-tent met geurige chocolademelk of anijsmelk hoort daarbij. Die associatie heb je echt niet in de zomer, wanneer de anijsplant in bloei staat.
De naam van de plant zet je behoorlijk op het verkeerde been. De naam van echte anijs is Pimpinella anisum. 'Onze' anijsplant kan maar beter dropplant worden genoemd. Hoewel de dropplant, ook wel anijsnetel of Koreaanse munt genoemd, niets van doen heeft met de echte anijs, is het wel een lekker kruid. Door de blaadjes te wrijven is het aroma al op te snuiven: een mengeling van anijs en drop. Geen slechte combinatie zo te ruiken. Het aroma is goed te gebruiken in salades, in potpourri en thee. Agastache is familie van de lipbloemigen (Labiatae).De nogal stijvige plant heeft lancetvormig tot ovaal geurend
blad en wordt tussen de 50 en 90 centimeter hoog. De stengels zijn vierkant en zacht behaard. Vanaf juli tot september staat de plant in volle bloei met langbloeiende bloemaren met buisvormige bloemen in een zachtpaars-blauwe kleur. Bijen bezoeken de dropplant volop, dus mag deze plant zeker niet ontbreken in een tuin waar bijenbezoek hoog wordt aangeslagen.
De plant verlangt een goed doorlatende, vochtige grond en is redelijk winterhard. De minder winterharde Agastache-soorten kunnen buiten overleven als ze een beschutte plaats en een flinke mulchlaag hebben. Jonge planten kunnen maar het beste binnen op een vorstvrije plaats overwinteren.

Geen opmerkingen: