woensdag 7 mei 2008

basilicum

We kennen allemaal het kruid dat onze Italiaanse pasta’s heerlijk doet smaken of je maakt er een heerlijke pesto van.Wat niet zo bekent is dat het ook een genezend kruid is.Ik heb het over Basilicum
Basilicum of bazielkruid (Ocimum basilicum) wordt al duizenden jaren in cultuur gebracht. In grafkamers in de piramiden vond men al basilicumkransen. In het Grieks betekent het Konings- of koninklijk kruid. Joden geloofden dat een takje in de hand kracht zou geven. In India zou het arme mensen beschermen en wordt het als heilig kruid geofferdHet geslacht Ocimum kent meer dan zestig soorten, waarvan een aantal inheems is in tropische zones van Afrika, Azië en Amerika. Het wordt tegenwoordig in een grote delen van de wereld gekweekt als keukenkruid, ook in niet-tropische gebieden, en het groeit al eeuwenlang rondom de Middellandse Zee. Het is een zeer geliefd kruid in de Italiaanse keuken.

Botanische beschrijving: Familie: Lamiaceae
Gebruikte delen: Het kruid - Basilici Herba (vers gebruiken)en de etherische olie
Inhoudsstoffen: Etherische olie, Looistoffen, Flavonoïden
Geneeskracht: Basilicum werkt krampstillend, windverdrijvend en heeft een positieve uitwerking op de maag en spijsvertering en verstoppingen.

Inwendig: Wordt Basilicum als thee gedronken tegen winderigheid en maagklachten zoals constipatie, maagkrampen en braken. Toegevoegd als soepgroente of vers gebruikt bij vette gerechten bevordert Basilicum de spijsvertering. Basilicum wordt ook wel gebruikt als zoutvervanger bij dieetvoeding.

Uitwendig: Wordt Basilicum toegepast als gorgelmiddel bij keelontstekingen en in kompressen bij etteringen en slecht helende wonden.

Volksgeneeskunde: Fijngewreven Basilicumblad wordt wel op insectenbeten gewreven. Dat helpt dan tegen de jeuk en ontstekingen.
Het drinken van een theemix van Basilicumbladeren met Hartgespan, direct na de geboorte van een kind, ondersteunt het loskomen van de volledige placenta.
Een tinctuur van bladeren van Basilicum, Andoorn en Glidkruid helpt bij nerveuze spanningen.
Een tinctuur van bladeren van Basilicum, Alant en Hysop helpt tegen hoesten en Bronchitis.
Teelt en oogst
Basilicum wordt midden mei uitgezaaid. Daarna heel lichtjes met aarde bedekken. Na 14 dagen komt het al uit. Basilicum is gevoelig voor kou. Als je water geeft, laat dat water dan eerst staan om op omgevingstemperatuur te komen. Basilicum kan ook in bloempotten worden gekweekt. Gebruik daarvoor een zand-klei mix met een wat mineralen toegevoegd. Bescherm het kruid voor de wind. Voor medisch gebruik wordt het bloeiende kruid geoogst. Voor keukengebruik het verse blad. Men zegt dat je Basilicum nooit naast Wijnruit moet planten.
Bij- en/of nevenwerkingen
De Etherische olie liever niet toepassen bij zwangerschap. Verdere bij- of nevenwerkingen zijn niet bekend.

Geen opmerkingen: