vrijdag 10 augustus 2007

Voorzaaien

Ik ben al weer bezig voor het volgende seizoen .De stokrozen staan al voor het raam Net als de digitalis , monnikskap en koriander. Ze staan in zaaikasjes dus ik hoop voor de winter plantjes te hebben .Dan kunnen de stokrozen , digitalis en monnikskap over winteren in de volle grond .

De stokroos (Alcea rosea, vroeger Althaea rosea) is een tweejarige plant uit de familie van de Malvaceae, die oorspronkelijk uit Turkije of Palestina stamt.De stokroos heeft doosvruchten. Hij groeit het beste op kleigrond en bestaat in verschillende kleurvarianten. Bloeit in de zomer en vroege herfst met lange bloemstengels van een tot anderhalve meter hoog.

Monnikskap (Aconitum) is een bijzonder geslacht vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Het zijn kruidachtige planten die over het algemeen goed tegen kou kunnen. Er bestaan ongeveer driehonderd soorten. In het tertiair was het een arctische plant die zich tijdens de ijstijden vanuit Siberië heeft verspreid naar Eurazië en Noord-Amerika. De voornaamste bloeiplekken zijn vochtige bodems op bergweiden. De planten zijn behoorlijk giftig, met als bijkomend gevaar dat het sap door de huid kan trekken. Een paar druppels gifsap kan dodelijke gevolgen hebben.
Alle monnikskappen trekken insecten en vooral hommels aan en zijn mede om die reden populaire tuinplanten.
De bloemen vormen meestal trossen. Het bovenste bloemblad heeft de vorm van een helm of monnikskap, waaraan het geslacht zijn naam te danken heeft.

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een geslacht uit de weegbreefamilie met wereldwijd 22 twee- en meerjarige soorten. De planten zijn inheems in Europa, Noord-Afrika en westelijk Azië. De naam digitalis betekent vinger, de Nederlandstalige naam is dus uit het Latijn afgeleid. De naam is gegeven omdat de bloem om de menselijke vinger past.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn buis- of trechtervormige tweelippige bloemen, die in grote trossen staan. De soorten gedijen het best in de halfschaduw op humusrijke, goed waterdoorlatende grond. De kleur van de bloemen kan van wit via lichtroze tot paars en geel variëren.

Geen opmerkingen: