woensdag 22 augustus 2007

Cranbery


Ik heb weer een geneeskrachtige plant bij. De Cranberry. (Oxycoccus macrocarpus syn. Vaccinium macrocarpon) Iedereen denkt gelijk aan Terschelling of de waddeneilanden .Of aan kerstmenu met wild gebraad
De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Nederland een exoot. In 1840 is een vat bessen op Terschelling aangespoeld, waarna ze hier inburgerde. De plant is hier in 1868 ontdekt door de botanicus Franciscus Holkema. Op Terschelling komen uitgebreide velden van de cranberry voor, en de pluk van de bessen is er aan een veenbes-bedrijf verpacht. Ook op Vlieland komen grotere velden voor.
Het gebruik van de cranberry als medicinale plant is al bekend bij de Noord-Amerikaanse indianen. In de Verenigde Staten van Amerika en in Canada ontstonden in de loop van de negentiende eeuw commerciële veenbesculturen, met name in de Amerikaanse staten Massachusetts, Wisconsin en New Jersey.
De cranberry bevat behalve vitamine-C ook proanthocyanidinen (o.a. epicatechine). Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, ze zorgen er ook voor dat reeds aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt[1]. De bessen zijn hierdoor waarschijnlijk effectief bij het bestrijden van blaasontsteking bij vrouwen, wat echter niet onomstotelijk bewezen is [2]. Er zijn ook wel bijwerkingen.Er zijn aanwijzingen dat de bessen zouden helpen bij het voorkomen van maagzweren en bij het voorkomen van tandplaque.De bessen bevatten ook oxaalzuur en veel benzoëzuur.
Het Amerikaanse nationaal instituut voor gezondheid (NIH) stelde officieel vast dat veenbessen een belangrijke rol kunnen spelen bij preventie van urineweg infecties. Veenbessen producten zijn volgens het onderzoek, vooral effectief om steeds terugkerende infecties te verhelpen.
Bepaalde veenbesstoffen zorgen ervoor dat de bactierie-uitsteeksels hun plakkend vermogen verliezen. Ze kunnen zich dus niet hechten aan de slijmvliescellen in het urinekanaal en de blaaswand.
Israëlische geleerden zorgden onlangs voor de wetenschappelijke onderzoek en bevestigden dat veenbessen kunnen helpen bij blaaskwalen.
Urologen van het Catharine-ziekenhuis in Eindhoven verrichten onderzoek dat die Israëlische bevinding zou kunnen bevestigen.
In China ontdekten onderzoekers dat veenbessen ook goed zijn tegen maagzweren.
Britse onderzoekers beweren dat je je kan beschermen tegen borstkanker en hart- en vaatziekten als tweemaal daags 250 ml vers veenbessensap drinkt. Capsules en tabletten op basis van veenbessen helpen niet voor vaatpreventie.

Het gebruik van grote hoeveelheden kan misselijkheid en diarree veroorzaken.

Geen opmerkingen: