donderdag 30 augustus 2007

Pimpernel en Heemst

Twee nieuwe geneeskrachtig planten in me voortuin
Pimpernel en Rode Heemst. Eerst de pimper
Pimpernel
Van de pimpernel zijn twee soorten in gebruik. Kleine pimpernel is een kruid voor in de keuken. In Italië en Frankrijk is het nog op markten te koop.
In Nederland is het kruid in ongebruik geraakt, ondanks dat het naar komkommer smaakt en goed te gebruiken is in salades of zelfs in plaats van sla. Grote pimpernel is een bekend kruid, dat in de geneeskunde wordt gebruikt om bloed te stollen en ontstekingen in mond en keel te remmen. Hiernaast zijn er nog twee soorten voor de tuin.

De letterlijke vertaling van Sanquisorba is bloedslurper. De pimpernel staat ook bekend als sorbenkruid. Grote pimpernel dank hieraan voornamelijk z'n bekendheid. In de Chinese en Russische geneeskunde wordt de tot poeder vermalen bloem nog steeds gebruikt om bloed te stelpen. Thee gemaakt van bladeren remt keel- en mondontstekingen en werkt urine uitdrijvend. In vroeger tijden werd sap van de plant toegediend ter bestrijding van longtuberculose.l

Rode Heemst
Een vaste plant uit de Kaasjeskruidfamilie. Wordt tussen de 100 en 150 cm hoog. Uit de bleekgele, stevige wortel, groeit een vlezige stengel die vaak wat houtig aan de basis is en weinig vertakt. De bladeren zijn kort van steel en breed ovaal met 3 tot 5 lobben en een getande rand, stengel en bladeren zijn bedekt met fluweelzacht dons. De bloemen hebben een prachtige, tere, bleekroze kleur, en bevinden zich in de oksels van de bladeren, ze lijken op de bloemen van het Kaasjeskruid, maar zijn wat kleiner, de talrijke meeldraden hebben gele of paarsachtige helmknoppen. Oorspronkelijk een bewoner van zilte gronden, nu verspreidt op allerlei vochtige ongecultiveerde grond, wordt ook veel gekweekt. In Nederland sporadisch plaatselijk algemeen, bijvoorbeeld op het eiland Tiengemeten, soms langs de grote rivieren.
Heemst straalt ēēn en al liefde en poezelige zachtheid uit. De gehele plant is zeer zacht behaard, wat duidt op een grote werking op huid en slijmvliezen. De bloemen zijn roze, wat is samengesteld uit wit, wat staat voor harmonie en vrouwenkwalen, en rood, het bloed. Astrologisch valt de plant onder Venus en de Maan.
De mens die liefde en zachtmoedige aandacht tekort komt, een zeer goed kruid voor kinderen en oudere mensen.
Luchtwegen
Een buitengewoon goed middel bij alle klachten van de luchtwegen, hoest, kriebelhoest, bronchitis, astma, longontsteking. Stilt de hoestprikkel, een zeer goed middel bij kinderen met deze klachten, beter in zijn werking dan Kaasjeskruid. Voor klachten aan de luchtwegen gebruikt men hoofdzakelijk het blad.
Huid
Bij abcessen en steenpuisten (werkt als trekzalf, milder dan Brandnetel). Bij couperose en een schrale, ruwe huid. Zeer verzachtend, een uitstekend middel bij decubitis. Bij schrale babybilletjes. Een goed schoonheidsproduct als masker bij een droge huid, dan ook de verse wortel geraspt. Het aftreksel van de wortel kan ook aan het badwater worden toegevoegd bij huidproblemen.
Urinewegen
Een verzachtend en reinigend middel bij blaasontsteking en andere infecties aan de urinewegen. Ook bij gruis en stenen, werkt verzachtend en uitdrijvend. Met name zeer geschikt voor ouderen met klachten op dit gebied.
Spijsvertering
Voor alle zweren en infecties in het spijsverteringsstelsel, maagslijmvliesontsteking, oesophagitis, dikke darmontsteking, met name zeer geschikt bij ouderen met klachten op dit gebied. Ondersteunend bij de Ziekte van Crohn (bij gebruik van de Ø (moedertinctuur) bij deze ziekte altijd de alcohol laten verdampen alvorens toe te passen).
De bladeren moet men in de zomer plukken na de bloei. De wortel wordt opgegraven in de herfst, ontdaan van de hoofdwortel en bastvezels, eerst de kurklaag verwijderen, daarna onmiddellijk drogen bij 50 tot 60 graden. De bloemen droge n in de schaduw, verwerken in thee of olie.
Let op!
Heemst is een zeer veilig kruid, maar soms doen zich allergieën voor. Ook kan de opname van andere medicijnen die tegelijkertijd worden ingenomen wat vertragen door het gebruik van Heemst.
Bron Dit artikel is geschreven door G. van Elteren herbasanitas.nl

vrijdag 24 augustus 2007

St Janskruid

Eindelijk heb ik dan de plant waar ik al een jaar naar op zoek ben .Het St Janskruid .Een geneeskrachtig kruid .Het Sint Janskruid wordt op dit moment gerekend tot de belangrijkste medicinale kruiden
De geslachtsnaam 'Hypericum' betekent 'Hertshooi', en is afgeleid van de twee Griekse woorden 'hypo' dat 'onder' betekent en 'ereiko', dat voor 'heide' staat. De soortnaam 'perforatum' betekent geperforeerd, dit slaat op het feit dat als men de blaadjes tegen het licht houdt, het net lijkt of er allemaal kleine gaatjes in zitten, in werkelijkheid zijn dit kleine kliertjes in het blad.

Geschiedenis

Sint-Janskruid is in alle Europese cultuur een belangrijke plant, er zijn vele legenden aan de plant verbonden, en in een aantal gevallen was het zelfs een cultusplant. Het kruid is genoemd naar Sint-Jan, omdat het hoogtepunt van de bloei op de feestdag van Sint-Jan valt (24 juni), ook is St. Jan de Heilige van het Licht, zijn feest valt in de periode van het oude Midzomerfeest, waaraan de Sint-Jansvuren nog herinneren. De rode olie die de plant bevat heeft voor veel legendevorming geleidt, bij de oude Germanen zou het, het bloed zijn geweest van Baldur, de Germaanse God van de Natuur, de Zomer en het Licht, maar ook het bloed van Wodan nadat hij door een everzwijn was verwond. Na de kerstening bracht men het met het bloed van Christus in verband. Ook bracht men de rode olie in verband met wondgenezing, in Engeland noemde men de plant daarom ook wel 'Balm-of-Warrior' (Balsem van de Krijger). Aan het kruid werden allerlei magische krachten toegedicht, bijvoorbeeld bond men het op daken om te beschermen tegen onweer, ook waren er vruchtbaarheidsrituelen verbonden aan het kruid, bijvoorbeeld een vrouw die graag kinderen wilde moest op Midzomernacht, naakt het kruid plukken.
Ook zou het kruid tegen heksen en de duivel beschermen, om deze reden werd het ook vaak gedragen door mensen of aan stallen bevestigd. Van oudsher gebruikte men het kruid om gal en urine te drijven en de menstruatie op te wekken. Ook werd het toegepast om jicht en ischias mee te genezen.
Men gebruikte het met name voor ziekte met een teveel aan flegma (slijm) of aan gal, volgens de oude medische theorieën. Verder schreef men de plant voor bij het helen van wonden en het stoppen van bloedingen. Dioscorides beschreef de plant onder de namen 'hyperikon', 'askyron' en 'koris', dit waren waarschijnlijk verschillende Hertshooisoorten, Plinius de Oudere nam deze beschrijvingen weer over, welke van deze soorten het Sint- Janskruid is, is moeilijk te zeggen. in de Middeleeuwen komt de plant voor in diverse kruidenboeken, zoals in het 'Buch der Natur' van Konrad von Megenberg (1309 - 1374) waarin het vermeld staat als 'Konigskron' een naam die honderd jaar eerder ook al door Albertus Magnus werd gebruikt.
Dit artikel is geschreven door G. van Elteren herbasanitas.nl

Dit kruid werkt bij de Bloed / bloedsomloop,Spijsvertering en urinewegen, Zenuwstelsel, Bewegingsapparaat, Huid en zintuigen

Het meest wordt het gebruikt als anti depressiemiddel en bij slapeloosheid, slaapstoornissen en nervositeit

woensdag 22 augustus 2007

Cranbery


Ik heb weer een geneeskrachtige plant bij. De Cranberry. (Oxycoccus macrocarpus syn. Vaccinium macrocarpon) Iedereen denkt gelijk aan Terschelling of de waddeneilanden .Of aan kerstmenu met wild gebraad
De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Nederland een exoot. In 1840 is een vat bessen op Terschelling aangespoeld, waarna ze hier inburgerde. De plant is hier in 1868 ontdekt door de botanicus Franciscus Holkema. Op Terschelling komen uitgebreide velden van de cranberry voor, en de pluk van de bessen is er aan een veenbes-bedrijf verpacht. Ook op Vlieland komen grotere velden voor.
Het gebruik van de cranberry als medicinale plant is al bekend bij de Noord-Amerikaanse indianen. In de Verenigde Staten van Amerika en in Canada ontstonden in de loop van de negentiende eeuw commerciële veenbesculturen, met name in de Amerikaanse staten Massachusetts, Wisconsin en New Jersey.
De cranberry bevat behalve vitamine-C ook proanthocyanidinen (o.a. epicatechine). Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, ze zorgen er ook voor dat reeds aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt[1]. De bessen zijn hierdoor waarschijnlijk effectief bij het bestrijden van blaasontsteking bij vrouwen, wat echter niet onomstotelijk bewezen is [2]. Er zijn ook wel bijwerkingen.Er zijn aanwijzingen dat de bessen zouden helpen bij het voorkomen van maagzweren en bij het voorkomen van tandplaque.De bessen bevatten ook oxaalzuur en veel benzoëzuur.
Het Amerikaanse nationaal instituut voor gezondheid (NIH) stelde officieel vast dat veenbessen een belangrijke rol kunnen spelen bij preventie van urineweg infecties. Veenbessen producten zijn volgens het onderzoek, vooral effectief om steeds terugkerende infecties te verhelpen.
Bepaalde veenbesstoffen zorgen ervoor dat de bactierie-uitsteeksels hun plakkend vermogen verliezen. Ze kunnen zich dus niet hechten aan de slijmvliescellen in het urinekanaal en de blaaswand.
Israëlische geleerden zorgden onlangs voor de wetenschappelijke onderzoek en bevestigden dat veenbessen kunnen helpen bij blaaskwalen.
Urologen van het Catharine-ziekenhuis in Eindhoven verrichten onderzoek dat die Israëlische bevinding zou kunnen bevestigen.
In China ontdekten onderzoekers dat veenbessen ook goed zijn tegen maagzweren.
Britse onderzoekers beweren dat je je kan beschermen tegen borstkanker en hart- en vaatziekten als tweemaal daags 250 ml vers veenbessensap drinkt. Capsules en tabletten op basis van veenbessen helpen niet voor vaatpreventie.

Het gebruik van grote hoeveelheden kan misselijkheid en diarree veroorzaken.

Kippenpolitie maakt jacht op loslopende kippen

Even bericht voor de glimlach van de dag
Kippenpolitie maakt jacht op loslopende kippen

21 aug 2007 19:06

Een speciale eenheid in de Amerikaanse stad Miami maakt jacht op loslopende kippen.

De drie mannen patrouilleren door de voorsteden en plukken pluimvee van de straten. De Chicken Busters pakten de afgelopen vier jaar ongeveer 5000 hennen en hanen op, melden media vandaag.

De 'illegale' vogels vormen een gevaar voor het verkeer, ze vervuilen de straten, ze vernielen bloemperkjes en verstoren de nachtrust. De gevangen kippen worden verkocht aan boerderijen buiten de stad. De opbrengst gaat naar goede doelen.
bron agd

maandag 20 augustus 2007

Combinaties van planten

Er was van het weekend hier jaarmarkt . Nu zit op de toeristisch e route om het dorp te betreden . Ik zat met buurtje koffie te drinken in me voortuin . En hoeveel mensen dan even kijken in me tuin Er waren zelfs mensen die vroegen of dit de tuin was die in de route was opgenomen Me kruiden tuin wordt steeds meer een bezienswaardigheid De kruiden die er in staan is niet voor iedereen algemeen De buurtjes die in me tuin zaten vonden het prachtig .Het is ook een stukje natuur dat midden in een dorp zit .Ik ben echt zon stadsboer .
De meeste gestelde vraag van de mensen was: Waarom heeft u zo weinig onkruid in uw tuin .Zal wel veel onderhoud kosten . Toen ik antwoordde Nee ik trek af en toe wat uit en voor de rest helpen de beesten die hier aanwezig zijn. Zij helpen me . De Kauwen die trekken het gras eruit om nesten van te bouwen in voorjaar .En eten de slakken op. De lieveheersbeestjes eten de luizen samen met sluipwespen. En de hommels, bijen, wespen en vlinders bestuiven de boel.Ik laat de natuur ze gang gaan.
De namaak kippen hebben ook een functie .Als planten zien dat er een vijand van hun in veld staat dan komen ze niet boven de grond .Kippen zijn verzot op gras en onkruid. Dus het onkruid zegt Ho niet hier. En praten met je planten ook als je er wat van af knipt. Dan zeg je sorry ik heb wat nodig. Maar als je gewoon gaat plukken en zegt niks dan heb je ook gelijk een boel onkruid omdat je geen respect toont voor de natuur En planten zorgen ook voor elkaar.Me engelwortel zorgt voor me lievevrouwbedstro dat ze lekker in ze schaduw kan staan .
Ervaren tuinders noemen het combinaties .Ik noem het logische nadenken .
De oudere volken zoals de Kelten, de Germanen later de monniken die wisten precies welke plant de andere helpt.

Net als wat tegenwoordig heksen of druïde wordt genoemd Dat soort mensen wisten ook welke planten goed waren bij een andere plant. Bijna elke plant heeft een geneeskrachtige werking niet alleen bij de mens maar ook bij planten Hobbytuinder als je gat oogsten zeg dan ik heb wat nodig om te eten als je oogst. Maar zeg het ook als je zaait.

zaterdag 18 augustus 2007

Een dagje in de natuur

Ik heb u wel eens verteld over me vriend de molenaar Hessel. Vandaag vrijdag (17 augustus 2007 ) ben ik weer eens met hem mee geweest naar zijn molen Het is altijd een feest om met hem mee te gaan. De natuur is zo mooi. Met echt Hollands weer
Op het eiland waar de molen staat veel riet en schermbloemen . Dus ook veel vlinders . Ik lijk de laatste tijd wel een soort Professor Prikken been De mooiste vlinder komen voor me camera . Maar ook de mooiste schermbloemen Ik geniet dan helemaal . Je zit midden in natuur met misschien 700 meter van een van de drukste wegen van Nederland .Hieronder ziet u foto een impressie

dinsdag 14 augustus 2007

Plantenmarkt Amstelveld

Gisteren (maandag) ben ik naar de plantenmarkt op het Amstelveld in Amsterdam geweest. Niet om speciaal iets te kopen maar me vriendin zit net als ik altijd krap in de tijd. .een keertje naar het Amstelveld te gaan stond al een half jaar op het programma .Dus vroeg op pad want ze had een begrafenis middags,De trein werkte weer eens niet mee .Maar voor negen uur waren we op de plaats Wat is het dan heerlijk om door Amsterdam te lopen nog niet veel verkeer je kan heerlijk over de rijbaan lopen zonder geschept te worden Het enige wat je tegenkomt is een verdwaalde fietser of toerist. En we zaten al tegen elkaar te zeggen als het er maar is ,. was zo stil en je zit in een vakantieperiode .Gelukkig was het er .Nou het was maar toch ook weer niet. Er waren vier stallen maar die hadden gelukkig zo neer gezet dat nog wat leek. Ik was me camera vergeten .Ik zeker nog een keer terug. Vooral om een huis te fotograferen Het enigste huis met een erker.

Het leuke is dat we allebei een tuin hebben en die proberen we aan te leggen via een boek”Gebruik de planten uit uw tuin” van Ben Charles Harris. Alleen ik combineer het nog met geneeskrachtige kruiden. Nu zagen we een plant Guichelheil genaamd en volgens haar stond hij erin ..We hebben er 2 gekocht Thuis gekomen heb ik het gelijk op gezocht. Totaal nutteloze plant maar wel voor vlinders Verder heb ik nog 2 vlinderplanten gekocht .

Blauw guichelheil (Anagallis arvensis subsp. foemina, syn. Anagallis foemina) is een eenjarige plant, die behoort tot de Sleutelbloemfamilie (Primulaceae) en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant moet niet verward worden met de blauwe vorm van rood guichelheil.
De plant wordt 5 tot 50 cm hoog en heeft een liggende of opstijgende stengel. De zittende, tegenoverstaande bladeren hebben aan de onderzijde zwarte klierpuntjes en hebben een eironde tot langwerpig-ronde vorm.
Blauw guichelheil bloeit vanaf mei tot de herfst met blauwe, zelden witte bloemen. De kroonslippen hebben in tegenstelling tot rood guichelheil geen of minder dan 30 klierharen. Als er klierharen zijn dan zijn deze hoofdzakelijk viercellig, waarbij de eindcel langer dan breed is. De randen van de bloemkroonslippen bedekken elkaar meestal niet.
De vrucht is een doosvrucht.
De plant komt voor in graanvelden op vochtige, kalkrijke grond.

vrijdag 10 augustus 2007

Voorzaaien

Ik ben al weer bezig voor het volgende seizoen .De stokrozen staan al voor het raam Net als de digitalis , monnikskap en koriander. Ze staan in zaaikasjes dus ik hoop voor de winter plantjes te hebben .Dan kunnen de stokrozen , digitalis en monnikskap over winteren in de volle grond .

De stokroos (Alcea rosea, vroeger Althaea rosea) is een tweejarige plant uit de familie van de Malvaceae, die oorspronkelijk uit Turkije of Palestina stamt.De stokroos heeft doosvruchten. Hij groeit het beste op kleigrond en bestaat in verschillende kleurvarianten. Bloeit in de zomer en vroege herfst met lange bloemstengels van een tot anderhalve meter hoog.

Monnikskap (Aconitum) is een bijzonder geslacht vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Het zijn kruidachtige planten die over het algemeen goed tegen kou kunnen. Er bestaan ongeveer driehonderd soorten. In het tertiair was het een arctische plant die zich tijdens de ijstijden vanuit Siberië heeft verspreid naar Eurazië en Noord-Amerika. De voornaamste bloeiplekken zijn vochtige bodems op bergweiden. De planten zijn behoorlijk giftig, met als bijkomend gevaar dat het sap door de huid kan trekken. Een paar druppels gifsap kan dodelijke gevolgen hebben.
Alle monnikskappen trekken insecten en vooral hommels aan en zijn mede om die reden populaire tuinplanten.
De bloemen vormen meestal trossen. Het bovenste bloemblad heeft de vorm van een helm of monnikskap, waaraan het geslacht zijn naam te danken heeft.

Vingerhoedskruid (Digitalis) is een geslacht uit de weegbreefamilie met wereldwijd 22 twee- en meerjarige soorten. De planten zijn inheems in Europa, Noord-Afrika en westelijk Azië. De naam digitalis betekent vinger, de Nederlandstalige naam is dus uit het Latijn afgeleid. De naam is gegeven omdat de bloem om de menselijke vinger past.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn buis- of trechtervormige tweelippige bloemen, die in grote trossen staan. De soorten gedijen het best in de halfschaduw op humusrijke, goed waterdoorlatende grond. De kleur van de bloemen kan van wit via lichtroze tot paars en geel variëren.

woensdag 8 augustus 2007

Vlinders


Er komen steeds meer vlinders in me tuin. Het zijn wel niet van die grote .Maar er zitten nu ook hele kleintjes in me tuin Van daag kom weer twee meldingen doen bij de vlinderstichting
Bij de ene was het wel even zoeken maar ik vond hem toch .En dan sta je foto’s te maken .En mensen komen dan erbij staan wat je aan het doen bent .
Stil nu anders verjaag je hem .Wat dan? Vragen ze dan geïrriteerd .Er zit een heel klein vlindertje daar. Waar dan?. Wacht nu even en als je dan foto heb gemaakt is Jeetje wat is dat klein. Dat je dat ziet .Ik zou dat nooit opgemerkt hebben . Nee, kijken in de natuur is ook een kunst Maar we hadden het over de vlinders .
Ik heb de kleine vos kunnen melden en het koolwitje .De laatste woont al gewoon in me tuin .Van me spruit kool heeft hij al zoveel eitjes gelegd dat er gewoon gaten in de bladeren zitten Ik heb een vlindertuin en dan laat je het maar toe

zaterdag 4 augustus 2007

Kruiden,heksen en druide

Hoe meer ik lees over de kruiden en ook leer wat ze doen .Hoe meer ik over Heksen en Druïde te weten kom .Persoonlijk vind ik dat wel leuk Misschien ben ik wel een nazaat van Merlijn of Merlin zoals hij in het Keltisch werd genoemd .Nu zal mij niet in een gewaad tegen komen als die tovenaar in de Lord of the Rings Ik heb al eens uit gelegd dat Heksen kruidenvrouwen waren die heel dicht tegen de natuur aan stonden en voor elke pijn of ziekte een kruidendrankje hadden.veel kruiden die gewoon in keuken gebruiken zijn ook geneeskrachtig

Neem nu gewoon Basilicum .Heerlijk in de pasta of op de pizza maar las het kruidenboekje van de heksen mag geloven doet het ook het volgende: Bij hoest, een gevoelige maag, haar- en hoofdhuidaandoeningen, hoofdpijn, krampen, nervositeit en reuma. Basilicum staat onder invloed van Mars en het element Vuur. Zij trekt liefde, vrede, geluk, bescherming en welvaart aan..Dat is een kruid dat iedereen kan telen in een pot

Nog een keukenkruid dat bijna iedereen in de soep gebruikt Dille . Bij problemen met de spijsvertering, huidproblemen of maag- darmklachten. Zuiverend van aard. Dille staat onder invloed van Mercurius en het element Vuur

Iedereen heeft wel een kamillethee gedronken .Vooral als je last heb van je keel. Is ook een kruid dat heel makkelijk te kweken is in een pot .Kamille: Goed tegen hoofdpijn, maag- darmklachten en depressies. Werkt het beste in kruidenthee. Staat onder invloed van Venus en het element Water. Gebruiken als amulet om voorspoed aan te trekken.

Als u hachee maakt dat is een van de ingrediënten een Laurierblaadje dat moet erin .Laurier: Bij menstruatieproblemen, pijn, vermoeidheid en verkoudheid. Laurier staat onder invloed van de Zon en het element Vuur. Veelal visioenenopwekkend of om als wensbriefje te verbranden.

Nog een om het af te leren .Lavendel .Het geurt heerlijk en een hoop mensen knippen het en doen het in een zakje en liggen het tussen het beddengoed .Of leggen het op de WC tegen de afvalgeuren van ons .Lavendel: Als stoombadje tegen verkoudheid, bij hoofdpijn, nervositeit en reuma. Lavendel staat onder invloed van Mercurius en het element Lucht. In droomkussentjes of als wierook voor gezondheid, liefde, ontspanning, bewustzijn en zuivering.

donderdag 2 augustus 2007

DagpauwoogIk had u al verteld dat me voortuin een officiële vlindertuin was. Ik kwam vandaag terug toen ik me hond uit had gelaten .Er zat een vlinder op me rode zonnehoed .ik deed heel zachtjes en vroeg aan de vlinder “Blijf even zitten dat leg ik vast voor het na geslacht”Ik rende naar binnen om me fototoestel te pakken .En hij zat er nog .Hij/ Zij vond het de nectar zo lekker dat ze er nog zat .Wat een geluk had ik Ik heb ook gelijk gemeld aan de vlinderstichting Hij schijnt bij mij niet in grote getalen voor te komen .Avonds zag ik nog een klein dagpauwoogje .Er komen ook steeds meer nuttige insecten in me voortuin voor zoals hommels ,wespen,zweefvliegen en lieveheerbeestjes
Uw kent de reclame van Heineken met lieveheersbeestje nou zo heb ik van de week gestaan met een buurvrouw. Er was er een op haar jas geland En we stonden echt van Kom maar Eindelijk hebben we op me brugmansia kunnen zetten.