donderdag 30 augustus 2007

Pimpernel en Heemst

Twee nieuwe geneeskrachtig planten in me voortuin
Pimpernel en Rode Heemst. Eerst de pimper
Pimpernel
Van de pimpernel zijn twee soorten in gebruik. Kleine pimpernel is een kruid voor in de keuken. In Italië en Frankrijk is het nog op markten te koop.
In Nederland is het kruid in ongebruik geraakt, ondanks dat het naar komkommer smaakt en goed te gebruiken is in salades of zelfs in plaats van sla. Grote pimpernel is een bekend kruid, dat in de geneeskunde wordt gebruikt om bloed te stollen en ontstekingen in mond en keel te remmen. Hiernaast zijn er nog twee soorten voor de tuin.

De letterlijke vertaling van Sanquisorba is bloedslurper. De pimpernel staat ook bekend als sorbenkruid. Grote pimpernel dank hieraan voornamelijk z'n bekendheid. In de Chinese en Russische geneeskunde wordt de tot poeder vermalen bloem nog steeds gebruikt om bloed te stelpen. Thee gemaakt van bladeren remt keel- en mondontstekingen en werkt urine uitdrijvend. In vroeger tijden werd sap van de plant toegediend ter bestrijding van longtuberculose.l

Rode Heemst
Een vaste plant uit de Kaasjeskruidfamilie. Wordt tussen de 100 en 150 cm hoog. Uit de bleekgele, stevige wortel, groeit een vlezige stengel die vaak wat houtig aan de basis is en weinig vertakt. De bladeren zijn kort van steel en breed ovaal met 3 tot 5 lobben en een getande rand, stengel en bladeren zijn bedekt met fluweelzacht dons. De bloemen hebben een prachtige, tere, bleekroze kleur, en bevinden zich in de oksels van de bladeren, ze lijken op de bloemen van het Kaasjeskruid, maar zijn wat kleiner, de talrijke meeldraden hebben gele of paarsachtige helmknoppen. Oorspronkelijk een bewoner van zilte gronden, nu verspreidt op allerlei vochtige ongecultiveerde grond, wordt ook veel gekweekt. In Nederland sporadisch plaatselijk algemeen, bijvoorbeeld op het eiland Tiengemeten, soms langs de grote rivieren.
Heemst straalt ēēn en al liefde en poezelige zachtheid uit. De gehele plant is zeer zacht behaard, wat duidt op een grote werking op huid en slijmvliezen. De bloemen zijn roze, wat is samengesteld uit wit, wat staat voor harmonie en vrouwenkwalen, en rood, het bloed. Astrologisch valt de plant onder Venus en de Maan.
De mens die liefde en zachtmoedige aandacht tekort komt, een zeer goed kruid voor kinderen en oudere mensen.
Luchtwegen
Een buitengewoon goed middel bij alle klachten van de luchtwegen, hoest, kriebelhoest, bronchitis, astma, longontsteking. Stilt de hoestprikkel, een zeer goed middel bij kinderen met deze klachten, beter in zijn werking dan Kaasjeskruid. Voor klachten aan de luchtwegen gebruikt men hoofdzakelijk het blad.
Huid
Bij abcessen en steenpuisten (werkt als trekzalf, milder dan Brandnetel). Bij couperose en een schrale, ruwe huid. Zeer verzachtend, een uitstekend middel bij decubitis. Bij schrale babybilletjes. Een goed schoonheidsproduct als masker bij een droge huid, dan ook de verse wortel geraspt. Het aftreksel van de wortel kan ook aan het badwater worden toegevoegd bij huidproblemen.
Urinewegen
Een verzachtend en reinigend middel bij blaasontsteking en andere infecties aan de urinewegen. Ook bij gruis en stenen, werkt verzachtend en uitdrijvend. Met name zeer geschikt voor ouderen met klachten op dit gebied.
Spijsvertering
Voor alle zweren en infecties in het spijsverteringsstelsel, maagslijmvliesontsteking, oesophagitis, dikke darmontsteking, met name zeer geschikt bij ouderen met klachten op dit gebied. Ondersteunend bij de Ziekte van Crohn (bij gebruik van de Ø (moedertinctuur) bij deze ziekte altijd de alcohol laten verdampen alvorens toe te passen).
De bladeren moet men in de zomer plukken na de bloei. De wortel wordt opgegraven in de herfst, ontdaan van de hoofdwortel en bastvezels, eerst de kurklaag verwijderen, daarna onmiddellijk drogen bij 50 tot 60 graden. De bloemen droge n in de schaduw, verwerken in thee of olie.
Let op!
Heemst is een zeer veilig kruid, maar soms doen zich allergieën voor. Ook kan de opname van andere medicijnen die tegelijkertijd worden ingenomen wat vertragen door het gebruik van Heemst.
Bron Dit artikel is geschreven door G. van Elteren herbasanitas.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo met die heemst kan je zeker veel kwalen verhelpen zeg!
Maar vind de Pimpernel ook een erg mooi fel gekleurd bloemetje.
Maak je van al die kruiden nou ook je eigen recepten?
Gr Gipskruit

Robert zei

Het meeste wel.Maar verkijk je niet op de natuur.Ik ben heel weinig ziek.Maar de kruidenthee of andere zalfjes,compressen zijn meestal combinaties van meer kruiden hoor .