zondag 11 november 2007

Randstadklimaat funest voor vleermuizen


Zomers als ik op me terras aan het water zit dan suist er wel een vleermuis langs me heen .Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik niet in volgebouwde VINEX wijk woon. Het lijkt me verschrikkelijk.
Maar voor de vleermuizen in Nederland is nog erger. Het gaat niet goed met de vleermuizen stand in Nederland .In de Randstad zijn soorten geheel verdwenen omdat hun leef gebied is verdwenen . De rosse vleermuis leefde in de bomen, bossen en duinranden. Daar zijn nu villaparken verrezen en waar eens moerasveen was, ligt nu Schiphol. De weilanden zijn volgebouwd met woningen Volgens de habitatrichtlijn zijn de vleermuizen beschermd. Als je een huis afbreekt, een historisch gebouw renoveert of het landschap veranderd dan moet eerst gekeken worden of dat effect heeft op aanwezige vleermuizen .

Natuur monumenten kocht daarom in Waddinxveen een kantoorpand waar de zeldzame meervleermuis huist. De panda onder de vleermuizen leeft het merendeel in ons land .Als de populatie in Waddinxveen wegvalt, zijn de gevolgen voor de nationale en internationale populatie enorm.Natuurmonumenten probeert de groep van 200 tot 400 vleermuizen met zachte dwang te verhuizen naar een gedeelte van het gebouw Dit is eerder al met succes die huisde in een spanningsverdeelstation huisde.

De kennis voor de manier waarop vleermuizen een gebied gebruiken is mondjesmaat, maar wordt gelukkig beter .Bijna 700 vrijwilligers trekken er het hele jaar op uit om vleermuizen te tellen.Tijdens de zomermaanden worden er plaatsen opgespoord waar groepen vrouwtjes jongen krijgen en wordt bekeken hoe de dieren uit de kraamkolonies via lanen en houtwallen naar hun jacht gebied gaan .Winters rusten de vleermuizen in vochtige kelders en worden ze geteld .Van veel soorten is de niet verblijfplaats niet bekend .Sommige in gaten in een boom Het is ondoenlijk om in een boom te klimmen .De verenging heeft een speciale boomcamera, een kleine videocamera die op een telescopische stok die tot 15 meter kan worden uit geschoven. Zomers is het lastige om vleermuizen te tellen. De zoogdieren verenging heeft hiervoor een methode bedacht met vleermuizen detectoren Voor meer informatie

Waarom dit artikel . Dit is namelijk ook een onderdeel van de EHS . Geef dieren ook de ruimte en laat Nederland niet vol bouwen zodat er geen ruimte is meer is voor dieren en planten

Geen opmerkingen: