maandag 5 november 2007

De enige plant die bij nog in bloei staat is mijn passieflora .Hij bloeit van juni tot met november .Hij is nu in ze 2e jaar. Verleden jaar was het maar een klein klimplantje .Ik had tralies gemaakt voor op de boven kant Daar kon hij net overheen nu zit het rekje gewoon vol en denk dat volgen jaar de helft van me pergola bedekt is met de passieflora

Het geslacht passiebloem (Passiflora) is een geslacht van meest overblijvende en meestal klimmende planten met ranken in de familie Passifloraceae.

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar de tien apostelen behalve Petrus en Judas. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.

De bladeren van de passiebloem Passiflora incarnata worden in de fytotherapie als kalmeringsmiddel en als slaapmiddel gebruikt. Ze bevatten MAO-remmers als harmine en kunnen ook als drug gebruikt worden. De passievruchten van een aantal soorten zijn eetbaar.

Ik heb zelf een passie flora Passiflora morifolia

Geen opmerkingen: