maandag 29 oktober 2007

Natuurbeleid ontspoort


Naar aanleiding van twee artikelen in de krant over het natuurbeleid van gemeentes en het rijk is het droevig gesteld .Als eerste hier de gemeente Zaanstad die toestemming geeft aan een project ontwikkelaar om voetbalvelden te kopen .Er wordt gezegd door de projectontwikkelaar dat ze er een recreatiegebied van willen maken .De tweede marktpartij is een woningcorporatie.Deze zei in de krant dat ze de tijd hebben om iets te ontwikkelen .Er mogen in dat gebied geen huizen worden gebouwd .
Maar ze zullen wel met een plan komen om er recreatiewoningen op te zetten .Deze worden dan niet “permanent” bewoond worden . Ik heb expres het woord permanent tussen haakjes gezet omdat het toch gebeurt .Of er moet een strenge controle worden toe gepast. Daar hebben de meeste gemeentes geen mankracht voor .Plus dat het gebied wordt verstoord Met verstoring bedoel ik in het broedseizoen mensen met de kano of motorboot door het Guisveld gaan toeren op zoek naar broedende vogels. Dit zal meer stress geven bij de het broeden .Vooral bij de kieviet .Deze vogel is al stressgevoelig bij het broeden
Het zwerfvuil(plastic) zal toenemen in het gebied en etensresten .Ook het aantal meegenomen eieren zal toenemen Als je nu al ziet hoeveel bootjes het Westzaanse veld in trekken en hoeveel zwerfvuil(plastic flesjes, bierblikjes en zakjes) deze mensen produceren
Deze hoeveelheid zal ook in het Guisveld toenemen.

Het tweede artikel gaat over het Natuurbeleid van de overheid .
De overheid is geen betrouwbare partij wordt gesteld door Klaas van Egmond ( milieu en Natuurplanbureau) . Dat komt door de korte contracten die worden afgesloten voor 3 tot 6 jaar. Daar heeft een boer niks aan . Hij kan zijn bedrijfsvoering hier niet op afstemmen .Bovendien zijn de vergoedingen te laag .
De overheid kan eenzijdig de voorwaarden in de contracten aanpassen .Dit geeft ook geen zekerheid .Door deze regels is het animo gering bij boeren en is desastreus voor de natuur .Agrarisch natuurbeheer doen dit naast hum bedrijf .De overheid bezit niet al het land dat aan elkaar wordt gekoppeld .Ze heeft de boeren en landeigenaren nodig. In 2018 moet er in Nederland een lint van onderling verbonden natuur gebieden liggen van 730.000 hectare de Ecologische hoofdstructuur ( EHS ) De EHS moet aan de Europese regels voor natuurbeheer voldoen .Die schrijven voor dat unieke natuur en natuursoorten moeten worden bescherm. Of we kunnen nergens meer bouwen dan wordt de natuur verstoort. De overheid heeft de realisatie van de EHAS weer onder gebracht bij de provincies en die weer bij de gemeenten. Dat leidt weer dat de natuur heel versnippert wordt aangelegd .Het Planbureau wil dat de provincie en de overheid een hardere stempel drukken op het natuurbeleid . De kwaliteit van de Natuur holt achteruit De grondprijzen zijn veel te hoog .Het is te wijten aan de speculanten die rondom stedelijke gebieden gronden aankopen voor mogelijke woningbouw. Voor projectontwikkelaars is nu aantrekkelijk om huizen rondom het groen te bouwen Voor wie nu subsidie vangt voor zijn land kan na een paar jaar van gedachte veranderen en verkopen aan speculanten (zie het eerste artikel).De grond is meer waard geworden door de subsidies waar aan iedereen heeft mee betaalt. Ik pleit er ook voor dat de overheid een voorkeursrecht krijgt om grond die door subsidies zijn omgezet in natuur . Of zo als in het eerste artikel de gemeente het recht geeft om grond te kunnen kopen dat aan natuurgebieden grenst .

Geen opmerkingen: