zondag 12 oktober 2008

Vliegzalf 6 Wolfsmelk

Wolfsmelk is een verzamelnaam voor alle Euphoriaceae. Ze bevatten alle, zonder uitzondering , melksap dat giftig is .Zelfs de bekende Buxus , ons zogenaamde palmboompje is famelie van het wolfsmelk en eveneens giftig..Hoewel in men in de heksenzalven alle soorten kan gebruiken,volgens de oude voorschriften ,werd de Euphoriaceae heliosscopia het meest toegepast. Omdat deze plant ,ook wel kroontjeskruid genoemd nog en veel en vaak voorkomt tot aan de poolcirkel

Wolfsmelk (Euphorbia) is een groot en divers plantengeslacht uit de wolfsmelkfamilie. Het geslacht kent ongeveer 2300 soorten, wereldwijd voorkomend. Ze variëren van kruipende planten, via kruidachtigen tot struiken, bomen en zelfs cactusachtige soorten in aride gebieden van Afrika en India.

Naamgeving
Volgens Plinius de Oudere is de naam Euphorbia afgeleid van Euphorbos, een geneesheer van koning Juba II van Mauritanië. De Nederlandse naam wolfsmelk wijst op het melksap dat een belangrijk kenmerk van dit geslacht is. Het sap is vaak giftig, gevaarlijk voor huid en ogen, en de 'wolf' in de betekenis van 'duivel' werd gezien als de veroorzaker. De Engelse naam spurge geeft de reinigende (to purge - "louteren") werking aan van een aantal soorten, zoals kruisbladige wolfsmelk.

Kenmerken
Naast het melksap is de bloeiwijze typerend voor het geslacht. De planten hebben schijnbloemen, cyathia genaamd (enkelvoud cyathium), die omgeven zijn door schutbladen (involucrum). Een cyathium bestaat uit een kopjesvormige bodem, gevormd door twee kelkbladen. Daarbinnen bevindt zich één vrouwelijke bloem, omringd door meerdere mannelijke bloemen die gereduceerd zijn tot één meeldraad. Een aantal honingklieren (gewoonlijk 4-5) omgeeft dit geheel. De vruchten zijn explosieve driekluizige kluisvruchten met één zaad per kluis.

Belang voor de mens
Veel leden van het geslacht worden als sierplant gebruikt, zoals de kerstster of poinsettia. Sommige soorten worden als plaag gezien, bijvoorbeeld heksenmelk, die vanuit Europa geïntroduceerd is op de prairies van de Verenigde Staten. Ook worden actieve ingrediënten gebruikt voor medische doeleinden, zoals braak- en purgeermiddelen.

Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia) is een plant uit de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). Het is een onbehaarde plant die 10-50 cm hoog wordt. De soort komt voor op bouwland of braakliggend terrein. Door de kleur van de schutblaadjes zien de plant er geelachtig groen uit.
De plant heeft een cyathium dat bestaat uit een aantal mannelijke bloemen met één meeldraad en één vrouwelijk bloempje omgeven door een omwindsel, dat ovaal en geelgroen is.
De bloemen vormen een scherm met meestal vijf schermstralen. Daaronder bevinden zich brede schutbladen. De bloeitijd is van mei tot de herfst.
De bladeren zijn evenals de schutbladen omgekeerd eirond. Bij de steel zijn de bladeren smaller en aan de top zijn ze getand.
Kroontjeskruid heeft een gladde doosvrucht die bruine zaadjes bevat.

Geen opmerkingen: