maandag 20 oktober 2008

Vliegzalf 7 Wolfskers

Wolfskers Atropa Belladonna, is evenals alruin,bilzekruid en doornappel familie van de Solanacea die zoveel gifkikkers in haar familie kent. Het is een grote plant die wel 1,5 m hoog kan worden, met bruinrode bloemen van juni tot met augustus en diepzwarte bessendie vooral verleidelijk
zijn voor kinderen .
Het snoepen van de wolfskers kan dan ook binnen 3 uur tot de dood leiden .Wolfskers is niet de enige naam voor deze plant met giftige maar ook bedwelmde eigenschappen Heksenkruid en Duivelskruid duiden op het gebruik van deze plant in heksenzalfen en bij duivelsceremonien
de naam Belladona (mooie vrouw) heeft de plant aan het pupilverwijderende vermogen van de atropine die in de belladona zit.
Egpische vrouwen wisten daar wel weg mee.Ze kende ook het het juiste gebruik en de afgewogen van de atropine die in de Belladonna zit. In de geneeskunde om het pupilverwijdend vermogen.Beschrijving

De Wolfskers is een vaste plant, die tot 1 meter hoog kan worden. Ze is inheems in centraal- en zuid-Europa, en werdvan daaruit verspreid over de hele wereld.
De Wolfskers is één van de meest giftige planten die we kennen. De plant heeft ovale, tot 25 cm lange, gaafrandige bladeren die kortgesteeld en in de stengel aflopend zijn. De bloeitijd is juni tot augustus: De bloem bestaat uit kelkblaadjes die vergroeid zijn tot een vijfdelige groene kelk en een eveneens vergroeide klokvormig kroon, groenachtig tot paars-bruin van kleur aan de buitenzijde, aan de binnenkant eerder gelig met paarse aders, ze zijn langgesteeld en knikkend, en worden gevolgd door glimmende zwarte bessen.
De wortel is lichtbruin met korte dwarse groeven, en heeft krachtige vertakkingen. Op doorsnede is hij bleek van kleur en toont een radiaire structuur.
Teelt en oogst
De Wolfskers vraagt een goeddoorlatende, zandige en bij voorkeur humusrijke bodem. In zijn boek ‘Der Apothekergarten’ over de teelt van medicinale planten, beveelt Jäger aan om het kruid te kweken tussen jonge bosaanplant. De jonge planten moeten wel voldoende ruimte krijgen, daar ze behoorlijk groot uitgroeien.
De planten kunnen uit zaad vermeerderd
worden, of men kan kleine worteluitlopers afsnijden en uitplanten.
Ik ga er van uit dat je de Wolfskers enkel zal kweken ‘als hebbedingetje’, en ga dus niet nader in op de oogst. Wees je terdege bewust van de risico’s als je het kruid kweekt op een voor kinderen gemakkelijk toegankelijke plek.

Medicinaal gebruik
Inhoudstoffen
- tot 0.5% ‘tropane’ of tropaan-alkaloïden, hoofdzakelijk bestaande uit (-)-hyoscyamine, atropine (racemisch hyoscyamine), hyoscine (1-scopolamine), belladonnine en hun N-oxides
- Verder nog enkele minder belangrijke alkaloïeden
Gebruik
In de reguliere geneeskunde zijn stoffen, afgeleid van de belladonna-alkaloïden, nog steeds belangrijk: Tegenwoordig wordt atropine, één van de belangrijkste chemische bestanddelen van het kruid, vooral door oogartsen veel
gebruikt als pupilverwijder. Deze stof wordt ook soms gebruikt bij opium- of chloroformvergiftiging (die een te traag hartritme tot gevolg kunnen hebben) omdat ze het hartritme flink kan opdrijven.
Daarnaast worden stoffen die van atropine (en andere belladonna-alkaloïden, zoals hyoscyamine en scopolamine) zijn afgeleid, gebruikt om de afscheiding van ‘eccriene’ klieren te beperken. Dit zijn klieren die hun inhoud ‘buiten’ het lichaam afscheiden, in tegenstelling tot de ‘endocriene’ klieren (=hormoonklieren) die hun stoffen binnen in het lichaam afscheiden. Eccriene klieren zijn, behalve traan- en zweetklieren, ook bv de speekselklieren en de slijmkliertjes in de luchtwegen. (Verwarrend, tot je er bij stilstaat dat je vanuit mond en longen, en
zelfs vanuit maagdarmstelsel, een ‘rechtstreekse’ verbinding met de buitenwereld hebt, waarbij je niet door weefsel heen moet.)
Organen met gladde spieren (bv in de darmwand, in de bronchuswand) kunnen door atropine tot rust gebracht worden, en daarom worden atropine-achtige stoffen soms toegepast bij bronchiaal astma of andere vormen van ‘chronisch obstructief longlijden (zo is ‘Atrovent’ bv ‘Ip-atropium-bromide), of bij de Ziekte van Parkinson (hoewel de daarbij gebruikte stoffen alweer wat verder afstaan van het oorspronkelijke atropine).
(Tot in de jaren 70 kon je sigaretten kopen met het kruid, tegen een astma-aanval, maar dit is inmiddels verboden.)
Waarschuwing
Het mag duidelijk zijn dat de Wolfskers een plant is die wellicht wel een plekje kan krijgen in je tuin - ergens waar kinderen er zeker niet bijkunnen - maar dat het geen plant is waar je zelf mee gaat experimenteren.
Wellicht ten overvloede een beschrijving van een vergiftiging met wolfskers:
Je krijgt eerst een droge mond en een reuzendorst. Je kan niet meer goed spreken en slikken. Daarna ga je hevig braken en krijg je hoge koorts. Je krijgt een oppervlakkige ademhaling en je hart gaat
vlugger kloppen. Je begint druk te praten, maar geen mens die snapt wat je vertelt. Je spieren beginnen te trillen en je krijgt hallucinaties. Deze hallucinaties worden over het algemeen beschreven als zeer beangstigend, demonisch en duivels. Tenslotte volgen coma en dood door verstikking.
Drie tot vier bessen zijn dodelijk voor kinderen, maar sommige kinderen stierven al nadat ze een halve bes gegeten hadden. Volwassenen die gevoelig zijn voor het giftige atropine sterven na 10 bessen.

Geen opmerkingen: