vrijdag 10 oktober 2008

Vliegzalf 5 Kalmoes

Acorus calamus, een vast plant uit de familie van Araceae die in ons land waarschijnlijk in de 16e eeuw is ingevoerd als een stukje wortelstok uit oost Azie ingevoerd
Botanie
Lid van de Aronskelkfamilie, en net als veel van zijn familieleden giftig. Een waterplant die wordt aangetroffen in sloten met stilstaand water. De ondergrondse wortelstok kan een lengte van 150 cm bereiken, van waaruit lange uitlopers naar beneden groeien. in Europa schiet de plant geen zaad, maar vermeerderd zich via de wortelstok.
Uit de wortelstok groeien vlezige, zwaardvormige, rechtopstaande bladeren in stevige bundels die tot 100 cm lang worden, aan het eind van de ondergrondse wortel ontstaat een bloeistengel die een stevige, cilindrische bloeikolf draagt van 10 cm lengte, die dicht bezet is met groengele bloemetjes. in Nederland een beschermde plant, maar plaatselijk nog algemeen aanwezig.
Gebruik
Een kwetsbare plant, gevoelig voor vervuiling, heeft een aangename geur, die aan mandarijnen doet denken, heeft dus een kalmerende invloed op het zenuwstelsel. Behoort tot de Amara aromatica. Heeft een voorkeur voor vochtige plaatsen.
Inhoudsstoffen
  • Etherische olie (met asaron)
  • Bitterstoffen
  • Looistoffen
  • Slijmstoffen
  • Vitamine B4 (choline)
  • Zetmeel
Werking
Spijsvertering
Combineert een verzachtende werking met een stimulerend effect van de bitterstoffen, een uitstekend middel dus tegen allerlei maagproblemen, zoals maagzweren, maagzuur, gastritis, dyspepsie. Verder stimuleert het de eetlust, helpt het bij uitputting en zwakheid, als de maag hierbij betrokken is. Ook bij koliek, verslijming van het darmkanaal en flatulentie, indigestie en galstoornissen. Verhoogt de maagsapafscheiding.
Gebruik
De gedroogde wortel wordt gebruikt om etherische olie van te maken en Ø (moedertinctuur). Voor de maaltijd genomen is Kalmoes eetlustopwekkend, na de maaltijd bevordert het de spijsvertering.
Overige
Kalmoestinctuur wordt toegevoegd aan tandpoeders, het versterkt het tandvlees en reinigt het mondslijmvlies. Men kan bij een slechte adem op de wortel kauwen. De wortelstok kan gekonfijt worden. in india wordt de damp van Kalmoesolie gebruikt als insectenbestrijder, bepaalde soorten worden er steriel van.
Let op!
De Europese en Aziatische versie van de plant bevatten het kankerverwekkende cis-asaron, alleen de vorm die in Noord-Amerika en Siberië voorkomt is vrij van deze stof. De meeste medicinale preparaten die van Kalmoes gemaakt worden zijn ontdaan van deze inhoudsstof die overigens alleen in grote hoeveelheden schadelijk is, kijk wel uit met de etherische olie, gebruik deze niet medicinaal, enkel in een aromalampje.
Goede combinaties
Gaat heel goed samen met Gember en Wilde Yam bij flatulentische koliek. Bij maagklachten gaat het goed samen met Heemst en Moerasspirea.
Magie
Geslacht: Vrouwelijk
Planeet: Maan
Element: Water
Krachten: Geluk, Genezen, Geld, Bescherming
Gebruik
De zaden zijn sterk als kralen en worden gebruikt om te genezen, de verpulverde, gedroogde wortel wordt gebruikt in genezende wierook en sachets. Kleine stukjes wortel verborgen in alle vier de hoeken van de keuken beschermen tegen honger en armoede. De plant telen brengt geluk aan de tuinier. Kalmoes wordt ook gebruikt om rituelen en spreuken te versterken.

Geen opmerkingen: