zondag 18 november 2007

natuurbeleid ontspoort 2


Roofvogels worden steeds meer vermoord. Het aantal vogels dat verleden jaar vergiftig is dit jaar verdubbeld. Het waren er dit jaar 75.Daarnaast worden jaarlijks nog een 560 vernield . Dat blijkt uit cijfers van de werkgroep Roofvogels Nederland .(WRN)

Roofvogels hebben hun naam niet mee. "Roven" is een negatief begrip. Vroeger werd gedacht dat roofvogels een bedreiging vormden voor andere dieren. Het opeten van het ene dier door een ander, ook wel predatie genoemd, gebeurt echter uit lijfsbehoud en vormt slechts één van de vele sterfteoorzaken. Door te jagen vervullen roofvogels een belangrijke (selectie) rol in de natuur. Alle roofvogels zijn sinds 1941 wettelijk beschermd. Toch hebben roofvogels het in Nederland plaatselijk zwaar te verduren. Jaarlijks worden er vele honderden opzettelijk gedood.
Roofvogelvervolging gebeurt soms uit onwetendheid, maar meestal is er sprake van vermeend eigenbelang. Het wordt de dieren kwalijk genomen dat ze, naast muizen en insecten, ook jagen op konijnen, fazanten en duiven.
Volgens de werkgroep ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger, doordat niet alle vogels worden gevonden.Daders begraven of verstoppen de kadavers .Ook worden niet alle vergiftigde vogels opgestuurd.
Het openbaar ministerie zoekt de daders onder jagers, duivenmelkers en boeren .Jagers zetten dure illegale fazanten uit en die vinden het niet leuk als die worden opgegeten. Een duivenmelker baalt als een duif door een sperwer uit de lucht wordt geplukt. En weidevogelbeheerders denken zo de kieviet en grutto zo te beschermen De WRN denkt dat de subsidie voor weidevogelbescherming in de hand werken .De subsidies belonen het aantal legsels van de weidevogels, en een kleine club boeren zien de roofvogels als concurrent .Boeren zouden geen duizenden euro’s moeten krijgen op basis van het aantal grutto’s of kievieten per hectare, vindt de WRN. Ook het OM ziet dat boeren die vaak een jachtakte hebben, het belang van de weidevogels boven dat van roofvogels.Ook de vogelbescherming pleit voor een herziening van het subsidiesysteem

Geen opmerkingen: