vrijdag 15 juni 2007

engelwortel


Me engelwortel is het grootste kruid dat in me tuin staat met ze hoogte van bijna een meter .Als je het ziet dan denk je dat het onkruid is dat altijd langs de weg staat .

Vroeger werd de engelwortel in verband gebracht met engelen. Naar met name de aartsengel Michaël zou de plant zijn vernoemd. Naar men ook aannam bloeit de engelwortel rond acht mei en dat is precies de verjaardag van deze aartsengel. Kwade geesten zouden met engelwortel kunnen worden bezworen en of dat nog niet genoeg is, zou een aftreksel van engelwortel ook helpen tegen koliek, verslijming van longen en keel, tegen maagzwakte. Hoe het ook zij, de engelwortel bloeit op z'n vroegst eind mei tot in oktober.
Blad en stengels zijn heerlijke smaakmakers in tal van recepten.

Engelwortel is inheems in het noordelijk deel van Europa. Het is een volstrekt winterharde plant, die in principe tweejarig is. Met wat geluk zaait de plant zich spontaan uit. In veel delen van de wereld is de plant verwilderd. In Syrië is de engelwortel echt inheems. Er bestaan drie soorten engelwortel. Ze zijn met hun reuze grote schermen een opvallende verschijning in de tuin.

De wortel is geneeskrachtig .Hij kan gebruikt worden tegen: zweetdrijvend, eetlustowekkend, winderheidremmend, verteringsbevoren

Bereiding Afkooksel,poeder

Geen opmerkingen: