zondag 8 februari 2009

Etherische olie zelf maken

De soorten olie die hier beschreven worden zijn zuivere plantaardige oliën en verkrijgen hun specifieke uitwerking door vermenging onderling en met kruidenextracten en/of bloemen en kruidenessence.
De kaarsen worden met olie gezalfd, zodat bij het branden de geur zich door de ruimte verspreidt.
Iedere geur heeft, net zoals dat bij wierook het geval is, bepaalde associaties die in de hieronder weergegeven lijst kort worden vermeld.
Het zalven van de kaarsen maakt ze geschikt voor ritueel gebruik.
Een gezalfde kaars onderscheidt zich van de gewone kaars, doordat deze nu voor een speciaal doel bestemd is.
Een kaars die eenmaal voor een bepaald doel geïnitieerd is mag niet meer voor een ander doel aangewend worden.
De olie kan ook op het lichaam aangewend worden, alsof u zich ermee parfumeert.
De gebruikelijke plaatsen zijn het voorhoofd, de polsen, achter de oren, de hals, de zonnevlecht (bij de navel), de knieholtes en de voetzolen.
U gebruikt ze zorgvuldig en in kleine hoeveelheden.
U verandert hierdoor uw persoonlijke geur, ook wel uw astrale geur genoemd.
De geur die U uitstraalt wordt door de hypothalamus, dat is de klier die ons sympathisch zenuwstelsel regelt, waargenomen en oefent bepaalde invloeden uit op de zinnelijke (fysische) en psychische (onderbewuste) beleving.
Door de eeuwen heen zijn er gebruiken en gewoontes van generatie tot generatie doorgegeven waarin de uitwerking van kruiden en oliën een rol speelden.
Zo zijn er in de loop der tijd een aantal beproefde recepten ontstaan die in veel gevallen tot verbazende resultaten hebben geleid.
Het is niet de bedoeling dat u zich zo sterk parfumeert, dat de geur een bedwelmende of storende uitwerking op uw omgeving heeft.
Als de geur zich vermengt met uw persoonlijke geur en hiermee harmonieert en deze benadrukt, is het gewenste effect bereikt.
U kunt de olie als parfum gebruiken, u kunt ze echter ook zeer goed als badolie gebruiken.
Aangezien de oblieën uit kruiden en, planten en bloemen worden verkregen, hebben ze een soortgelijk effect als het toevoegen van kruiden aan het bad.
Bedenk wel dat een geur op ieder individu een andere uitwerking kan hebben.
Men kan beter niet klakkeloos op een boekje afgaan maar men moet zelf eens uitproberen welke olie voor uw doel geschikt is.
Tevens moet men bedenken dat de vermelde betekenissen geen garantie zijn voor wonderen.
De middelen op zich zijn niet magisch maar kunnen slechts helpen de geest in de juiste gemoedstoestand te brengen.
In de meeste gevallen zal een bepaalde olie kunnen helpen bij het verwezenlijken van uw doel maar, ik herhaal het nog een keer, het allerbelangrijkste blijft de mate van concentratie en inzet van de persoon die het ritueel uitvoert.
Medicinale olie bereiding
Medicinale olie is ongeveer een jaar houdbaar.
!!! Wees voorzichtig met de olie, en gebruikt het niet voor inwendig gebruik !!!

Benodigdheden:
100g. gedroogde kruiden of 200g. verse kruiden
4dl. plantaardige olie (bijvoorbeeld slaolie)

Werkwijze: Breng eerst een pan met water aan de kook, als het water kookt kun je het vuur lager zetten.
Plaats boven deze pan een kleinere pan/schaal. Doe daar de plantaardige olie en de kruiden in en sluit het geheel goed af.
(De olie en de kruiden worden dus au bain marie verwarmd. Ze komen dus niet in contact met het water.)
Nadat de olie en de kruiden goed zijn verwarmd, moet je het mengsel minimaal 2 uur laten afkoelen.
Vervolgens filter je de olie door een doek heen. (Je houd dus een doek boven een schaal/pan en daar gaat je de olie en de kruiden doorheen.)
Verwijder nu de gebruikte kruiden en herhaal het hele proces nog een keer met nieuwe kruiden.
(Doe de olie in potten en bewaar deze op een donkere plaats.)

Basisolie
Abrikozenpit: Prunus Armeniaca I persica - een zachte, niet drogende basisolie, die goed te gebruiken is als babyolie en bij een schrale huid en kloven. - bevat vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, C en E en mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P en S. - is geschikt voor de gevoelige en rijpere huid en verstevigt het huidweefsel. - een uitstekende massageolie die zich goed vermengt met essentiële olie.

Aloë Vera - een verzachtende en helende olie voor een droge, gevoelige en schilferige huid. - is aan te bevelen na een zonnebad of zonnebank en gaat prachtig samen met de jojoba-olie.

Amandelolie: Prunus Amygdalus - een niet drogende, verzachtende, verkoelende basisolie- - bevat 55% vet (waarvan 67% onverzadigde vetzuren), 21°A, proteïne, 17% carbolhydraten en is rijk aan vitamine A en B + de mineralen Ca, Fe, K, Mg, Na, P en S. - is geschikt voor de droge, ruwe en gevoelige huid. - voor inwendig gebruik: tegen kriebelhoest. - vermengt zich uitstekend met essentiële olie, dus ideaal als basis voor een massage.

Avocado-olie : Persea Gratissima - een niet drogende olie met hydrofiele mogelijkheden - bevat per kg 20.000 IE vitamine A, 40.000 IE vitamine D, 300 IE vitamine E en onverzadigde vetzuren- - door haar hoge gehalte aan phytosterinen (deze veroorzaken soms het troebele uiterlijk) laat avocado-olie zich goed over de huid verdelen en wordt daardoor heel gemakkelijk opgenomen. - deze voedende olie is geschikt voor alle huidtypen - vermengt zich uitstekend met essentiële olie


Bernagie : Borage Officinalis - de olie met het hoogste gehalte aan vitamine F, tot nu toe bekent. - bevat 20 -22°A, linolzuur (vitamine F), zink, magnesium, vitamine B6 en Biotine. - een uitmuntende huidolie voor ieder huidtype - dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad en heeft een zeer grote antirimpel werking. - verhoogt de bloedsomloop en celvernieuwing en beschermt tegen ultraviolette stralen. - verhoogt het weerstandsvermogen en vermengt zich uitstekend met essentiële olie.

Cocos : Cocos Nucifera - door haar verzachtende werking wordt ze vooral in zonneproducten gebruikt - kokosolie vermengt zich uitstekend met essentiële olie. Hazelnoot : Corylens Avellana - is rijk aan vitamine A, E, B, B2, B3 en C + de mineralen S, P, Cl, Na, K, Mn, Ca, Fe, Cu en Mg. - het is een stimulerende en beschermende olie, geschikt voor ieder huidtype, maar vooral de oudere en gevoelige huid. - vermengt zich uitstekend met essentiële olie.

Jojoba : Simmondsia Californica. - jojoba-olie is in feite geen olie, maar een zeer zuivere plantaardige was die niet ranzig wordt. - jojoba dringt goed in de huid, vertraagt de afgifte van talg, houdt het vochtgehalte van de huid op peil en geeft en glad, niet vet gevoel. - vermengt zich uitstekend met essentiële olie voor uitwendig gebruik. Ze is echter niet geschikt voor inwendig gebruik, omdat het een vloeibare, plantaardige was is. - ondersteunt het herstel van littekens en is een weldaad voor iedere huid, omdat ze verzachtend werkt bij ieder schilferig huidprobleem. - beschermt huid en haar tegen guur en koud weer, luchtvervuiling en statische elektriciteit.

Lijnzaad : Linum Usitatissimum - moet ongeraffineerd uit de eerste koude persing komen, met behoud van de natuurlijke geur van vlaszaad. - bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (vitamine F) - is een drogende olie en wordt heel gemakkelijk door de huid opgenomen. - normaliseert alle huidtypen en verhoogt het weerstandsvermogen. - vermengt zich uitstekend met essentiële olie en is ook geschikt voor inwendig gebruik

Maiskiem-olie : Rea Mais - is rijk aan vitamine E, B1, B2, B3, B5, B6 en pro-vitamine A en bevat de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S en Zn. - is geschikt voor ieder huidtype, vooral voor de slecht doorbloede huid. - is geschikt voor inwendig gebruik en vermengt zich uitstekend met essentiële olie.
Olijf : Olea Europae - bevat vitamine A, B1 , B2, C, E en K en pro-vitamine A + de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, Mg, Mn, P, S en Si - koudgeperste olijfolie verzacht, ontspant, voedt, geeft energie en is vochtdrijvend en laxerend. - werkt zuiverend op de lever, is vaatverwijdend en wordt aanbevolen bij suikerziekte. - werkt verzachtend op eczeem en huidverhardingen, is geschikt voor ieder huidtype en vermengt zich uitstekend met essentiële olie.

Rijstkiem-olie - bevat vitamine A, B1, B2, B6, Een F, lecithine + de volgende sporen/oligo-elementen. Ca, Cl, F, Fe, I, Mg, Mn, Na, P, S en Zn. - vooral geschikt voor de overgevoelige en allergische huid, is verzachtend en ontspannend. - vermindert schilfers en rimpels en verstevigt huid, haar en nagels. - omdat rijstkiem-olie palmitine, oleine en myristine bevat, dringt zij snel en diep in huid, haar en nagels door. - is minder geschikt voor inwendig gebruik.

Sesam : Sesanum Indicum - bevat vitamine B1, Een F + de mineralen phosphor en magnesium. Haar rijkdom aan lecithine maakt haar waardevol voor zenuw- en hersencellen. - wordt gebruikt bij de extractie van essentiële oliën (enfleurage). - is zeer geschikt als huid, baby- en massageolie - voor inwendig gebruik geschikt als voedingssupplement, maar ook als slaolie. - het is een goede beschermende olie, die zich uitstekend vermengt met essentiële olie.

Sojaboon : Soya Hispiola - bevat vitamine A, B1, B2, B3, D en E + de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S en Zn. - wordt geadviseerd aan nerveuze mensen en suikerzieken - is ook als spijsolie te gebruiken. - het is een fijne huidolie voor alle huidtypen - zeer geschikt als bad, baby- en massageolie. - werkt celopbouwend en is ook geschikt om rond de ogen te gebruiken - vermengt zich uitstekend met essentiële olie.

Tarwekiem : Triticum Vulgare - is rijk aan proteïnen en vitamine E (0,26% Alpha en Beta tocoferol), pro-vitamine A en lecithine. - is geschikt voor ieder huidtype, vooral voor de slecht doorbloede huid. - is geschikt voor inwendig gebruik en vermengt zich uitstekend met essentiële olie

Teunisbloem : Oenothera Viennis - is bijzonder rijk aan vitamine F - alleen te gebruiken of met toevoegingen van ander vette plantolie, bv zonnebloem, soja, sesamolie etc. - een uitermate geschikte huidolie, vooral voor de ouderwordende huid. - te gebruiken bij brekende nagels, haaruitval, eczeem, acne, droge ogen en mond - deze olie is bijzonder waardevol in de huidverzorging.

Walnoot : Juglans Regia - bevat vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en C + de mineralen Ca, S, Phosphor, Cl, Cu, Fe, Mg, Na en Zn. - werkt tegen ontstekingen, is zenuwsterkend en lymfedrainerend - als huidolie geschikt, maar vooral samen met een andere basisolie - werkt verzachtend en genezend op huidaandoeningen en vermengt zich goed met essentiële olie.

Zonnebloem : Helianthus Annuus - bevat vitamine B1 en E + de mineralen Ca, Cl, Fe, Mg, Na, P, S en Si. - een fijne, zeer vloeibare massageolie, die zich goed verdeelt over de huid - versoepelt en verzacht de huid. - vermengt zich uitstekend met essentiële olie

Geen opmerkingen: