donderdag 18 september 2008

Peterselie

Nog een kruid waarvan iedereen denkt dat het alleen maar een keukenkruid is.Peterselie .
Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Peterselie heeft vele positieve eigenschappen. Zo zijn de wortels, zaden en bladereen vochtafdrijvend, ruimen huidverouderende vrije radicalen op en verminderen het vrijkomen van histamine. Peterselie verlicht reumatiek en bevordert de spijsvertering. Kompressen van het blad verzachten snijwonden en verstuikingen.

Peterselie (Petroselinum crispum) is een zacht (niet-houtig) tweejarig kruid dat in Nederland soms de winter overleeft, maar meestal niet.Het is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak. De ontkiemtijd van het zaad is opvallend lang.Er zijn drie soorten peterselie in gebruik.
Krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.
Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.
Van wortelpeterselie wordt de wortel gegeten. Deze wortels zijn zo'n 15 cm lang.
Peterselie wordt als waardplant gebruikt door rupsen van de boksbaardvlinder (Amphipyra tragopoginis) en de spurrie-uil (Discestra trifolii)

Medicinaal gebruik
Kruidenthee van peterselie kan worden gebruikt als diureticum. Een diureticum is een middel dat de uitscheiding van water door de nieren bevordert. Het gevolg hiervan is een verhoogde productie van urine. Chinese en Duitse herboristen raden deze thee aan tegen hoge bloeddruk. Cherokee Indianen gebruiken het als tonic ter versteviging van de urineblaas. Het wordt ook soms gebruikt als menstruatieopwekkend middel.
Peterselie blijkt de afscheiding van urine te verhogen door het afremmen van de Na+/K+-ATPase- pomp in de nieren. Hierdoor wordt de afscheiding van water en natrium versterkt en terzelfdertijd de absorptie van kalium verhoogd.
Peterselie kan kiespijn verlichten door wat blaadjes in het oor te plaatsen aan de kant waar kiespijn geconstateerd is.
Peterselie kan gebruikt worden om de geur van knoflook uit de mond te verminderen door op wat peterselie blaadjes te kauwen.

Mogelijk gezondheidsrisico
Peterselie bevat een hoge concentratie aan oxaalzuur. Deze verbinding is betrokken in de vorming van nierstenen

Geen opmerkingen: