zondag 13 juli 2008

Zuring



Zuring ziet men ls een hardnekkig onkruid .Het is ook een geneeskrachtig kruid .Als het in je tuin staat is het en hardnekkig kruid dat moeilijk is uit te roeien. Het enige haal het voordat het zaad vormt met wortel en al te verwijderen .
In de tijd dat onze voorouders de hele dag in de zomerhitte aan de slag waren, aten zij graag een Zuringblad, dat leste de dorst buitengewoon goed.

Zuring is inheems in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika, vooral op rijke, kleiige en zure gronden komen veel soorten voor. De geslachtsnaam Rumex is afgeleid van het Latijnse "Rumo" dat "ik zuig" betekent. De Romeinse soldaten zogen aan zuring stelen om hun dorst te lessen. Evenals rabarber bevat zuring oxaalzuur. Bovenmatig gebruik van oxaalzuur is giftig.Teelt
Zuring vraagt om een zure vochthoudende grond en om een standplaats in de volle zon of halfschaduw. De planten behoren op 30 cm afstand van elkaar te staan. Het kruid schiet nogal snel in zaad. Haal de bloemen tijdig weg opdat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds bitterder blad leveren. Zodra het buiten niet meer zo warm is zal de smaak van het gewas snel verbeteren. Zuring zaait zich spontaan uit. Strooi kalk in de tuin als U vind dat er teveel zuring in de tuin komt. Pluk het blad voor vers gebruik of om in te vriezen. Het laat zich slecht drogen.

Geneeskrachtig
Zuring is urinedrijvend en bloedzuiverend. Het lichaam reageert op zuring met onder meer de aanmaak van meer rode bloedlichaampjes. Ook bevat zuring vitamine C. Huidaandoeningen als acné zijn te behandelen met een kompres met het blad van zuring.

Als keukenkruid
Zuring is een uitstekend keukenkruid. Vers jong blad kan verwerkt worden in sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten. Als je het blad in salades doet verminder dan de hoeveelheid azijn of citroensap in de dressing. Het blad van de zuring is immers al zuur genoeg. Zuring combineert voortreffelijk met kip en varkensvlees. Kook het gewas als spinazie, giet het water tussentijds eenmaal af om de zure smaak te temperen.
Enkele recepten
Groene saus:
Was een handvol zuring, slabladeren en waterkers. Kook in een weinig water waarin ook een hele gepelde ui zit, tot het blad zacht is. Verwijder de ui en laat de bladeren afkoelen. Voeg daarna 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel wijnazijn, zout en peper toe. Roer tot een romige saus. Serveer bij vis of koud gevogelte.
Soep van zuring en sla:
Samenstelling: 100 gr zuring, 100 gr sla, 100 aardappels, geschild en in schijfjes gesneden, 50 gr tuinpeterselie, 50 gr boter, 600 ml kippensoep en 4 eetlepels room.
Werkwijze: was de zuring, sla en peterselie. Droog de bladeren en snij ze grof. Verhit de boter in een grote pan en doe er de zuring, sla en peterselie bij. Stoof 5 minuten op een laag pitje en doe er dan de aardappelen bij. Schep alles goed om. Giet er de hete kippensoep overheen, doe een deksel op de pan en laat 25 minuten sudderen. Roer alles goed door elkaar tot een smeuïge soep. Gebruik eventueel een keukenmachine. Warm de soep terug op (laat niet koken) en doe er tenslotte nog wat room bij.
de recepen zijn van Den Diepen Boomgaard

Geen opmerkingen: