woensdag 4 juni 2008

Slecht vlinderjaar

Het is een slecht vlinderjaar. De vlinderstichting meldt dat er veel minder vlinders zijn geteld dan vorig jaar in de lente.
Veel slechter (minder dan de helft van vorig jaar) deden klein koolwitje, kleine vos, citroenvlinder, groot koolwitje en bruine vuurvlinder het.
Slechter (twintig tot vijftig procent minder vlinders) ging het met oranjetipje, argusvlinder (ja, het kon dus nog slechter dan vorig jaar), gehakkelde aurelia, klein geaderd witje, icarusblauwtje, aardbeivlinder, dagpauwoog, landkaartje en bont zandoogje.
Ongeveer gelijk bleven koninginnenpage, groentje, boomblauwtje, kleine vuurvlinder en kleine parelmoervlinder.
Geen enkele vlinder deed het in 2008 beter dan in 2007.
Van de trekvlinders was de atalanta ongeveer even talrijk als in 2007. De distelvlinder was vrijwel afwezig dit jaar, maar daarvan lijkt de trek nu net op gang te gaan komen.
Dus als u dacht: ‘wat zie ik toch weinig vlinders’, dan had u gelijk: dit jaar is hard op weg het slechtste vlinderjaar ooit te worden. En dat dus ondanks het mooie weer!

Moeten we ons definitief zorgen maken en ons opmaken voor een slecht vlinderjaar? Het is nog veel te vroeg om dat zo te zeggen. Het fraaie voorjaarsweer van de afgelopen weken, heeft in ieder geval gezorgd voor goede omstandigheden. Mogelijk dat de vlinders die dit voorjaar hebben rondgevlogen voor voldoende nakomelingen hebben gezorgd, en zal na de junidip de tweede generatie in grote aantallen rondvliegen. Een pluspuntje is dat de koninginnenpage het in 2008 ongeveer net zo goed doet als in 2007. Het mooie weer is een prima stimulans voor deze fraaie soort en wie weet heeft u de komende tijd wel een kans om de koninginnenpage zelf in levenden lijve te aanschouwen.

Ook in me tuin is het minder.Om deze tijd was een drukte aan vliegverkeer van zweefvliegen, hommels, bijen.Wat wel veel voorkomt in me tuin zijn de lieveheersbeestjes.

Geen opmerkingen: