dinsdag 12 februari 2008

voorzaaien met bodemwarmte.

Verleden keer heb ik over het voor zaaien gehad in de koude bak en de vensterbankserre gehad .Nu kunnen we ook voorzaaien met bodemwarmte.

Voor de tuinliefhebber die zelf zijn plantgoed van groenten en (niet winterharde) éénjarigen wil zaaien zijn er een aantal handige accessoires op de markt.
Het zelf (voor)zaaien is een leerproces dat vaak met vallen en opstaan gebeurt.
Het opkweken vanuit zaad vraagt namelijk wat handigheid en kennis en is niet zo vanzelfsprekend als sommigen willen doen geloven. Het begint namelijk bij zaaien, loopt over verspenen, verpotten en eindigt uiteindelijk bij het uitplanten.

Waarom voorzaaien ?
In het volle seizoen is er een enorme keuze in de tuincentra, tuinbeurzen, -markten van allerlei plantmateriaal. Toch is het leuk om zelf te zaaien omdat je dan zelf kiezen uit het nog grotere gamma van zaden.
Op die manier kan je kiezen voor meer ‘bijzondere’ planten en groenten.
Door zelf te zaaien kan je ook op een goedkope manier over veel plantmateriaal beschikken zodat je kan uitdelen of uitwisselen aan vrienden en kennissen.

Planning.
Planning is een belangrijke factor in het hele zaaiproces. Vooral voor mensen die niet over een serre of bak met glas beschikken, is het een beetje zoeken naar het moment wanneer je kan starten met voorzaaien.
Je moet namelijk rekening houden met het feit dat wanneer je vroeg begint met voorzaaien je ook (als alles goed verloopt) vroeg over plantmateriaal zal beschikken dat moet worden uitgeplant.
Het heeft geen zin om al in maart of april over plantgoed te beschikken dat nog niet in volle grond kan worden uitgeplant, omdat het nog te koud is voor die jonge plantjes.

Om goed te kiemen hebben sommige éénjarigen en groenten bodemwarmte nodig.
Daarbij komt dat het meeste jonge plantgoed ook ná het kiemen nog warmte nodig heeft (vb: Ipomoea, Impatiens, Pelargonium, Petunia, Portulaca, Rhodochiton...).
Je kan voorzaaien in bakjes en potjes die je in de keuken op een vensterbank plaatst of op een radiator, maar het probleem hierbij is dat de temperaturen vaak te veel schommelen (dag/nacht). Je krijgt dan vaak te ijl opgroeiende plantjes (door de warmte) die niet bruikbaar zijn.

Om de temperatuur onder controle te houden en te kunnen regelen is het daarom handig om gebruik te maken van volgende handige hulpmiddelen.

Mini kamerserre of propagator
-met verluchtingsopeningen
-ideaal voor de ontwikkeling van zaden en opgroei van stekken.
-met verwarming..Nu het koud is kan het ook op de vensterbank die boven de verwarming hangt .

Bodemverwarmingskabels
-waterdicht en CE-gekeurd
-kunnen de temperatuur van de aarde verhogen
met 8-12°C
-U kan ook nog een bodemthermostaat kopen, zodat u de kabel kan laten warmen tot de gewenste temperatuur.

Verwarmingsmatten
-CE-gekeurd
-inclusief analoge bodemthermostaat (regelbaar van O° tot 35°C
-met temperatuurvoeler

Geen opmerkingen: