vrijdag 8 februari 2008

Provincies vrezen afname draagvlak natuur

Het draagvlak voor Natura 2000 dreigt af te brokkelen als de gebieden definitief worden aangewezen voordat de beheerplannen klaar zijn.

Daarmee komt de voortgang van het proces in gevaar. Die boodschap gaven de provincies vanmiddag af aan de Tweede Kamer.

Landbouwminister Gerda Verburg werkt nu aan de definitieve aanwijzing van de 162 Natura 2000-gebieden. Vervolgens gaan de provincies aan de slag met de beheerplannen, waarin moet komen te staan op welke wijze de natuurdoelen gerealiseerd kunnen worden. De provincies vinden dat de volgorde gewijzigd moet worden.

Volgens de Friese gedeputeerde Anita Andriessen is het heel moeilijk de begrenzing van een gebied te wijzigen als deze eenmaal definitief is vastgesteld. Als bij het opstellen van de beheerplannen dan blijkt dat bepaalde doelstellingen moeilijk realiseerbaar zijn, kunnen er grote problemen ontstaan voor bedrijven. Veel ondernemers zijn daarom bang voor onomkeerbare besluiten.

"Nu is er veel onrust", zei zij vanmiddag in een gesprek met de Tweede Kamer. "Als je mensen wilt meekrijgen, moet je het samendoen. Dat betekent niet dat wij onder de natuurdoelen willen uitkomen. Juist niet."

Dat vindt ook haar collega-gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel. Hij is betrokken bij het opstellen van het beheerplan Wieden Weerribben, dat bij wijze van proef al voor de definitieve aanwijzing plaatsheeft. Hij vindt dat dit de enige juiste volgorde is, omdat op die manier draagvlak in de regio behouden blijft. "Wij handelen alsof de aanwijzing definitief is, zodat de doelstellingen niet in gevaar komen", zegt hij. "Ondertussen behouden wij wel de ruimte."

Geen opmerkingen: