woensdag 27 februari 2008

Maarts viooltje


Eindelijk weer wat kleur in me tuin .Ik heb een strijkje neer gezet .Ik noem de viooltjes zo. Het brengt wat kleur in de tuin me mogen ook niet mopperen met het weer

Het maarts viooltje (Viola odorata) is een circa 15 cm hoge vaste plant uit de Viooltjesfamilie (Violaceae) die in Nederland en België vrij zeldzaam is. Als wilde plant

Kenmerken
De geurige bloem is violet en heeft een witte voet. Er zijn vijf kroonblaadjes, waarvan het onderste een spoor draagt. Dat spoor is langer dan de aanhangsels van de kelkblaadjes. Het Maarts viooltje bloeit van begin maart tot eind mei, soms ook in augustus en september. Uit de bloemen wordt viooltjesolie bereid voor parfum. De bloemen zijn alleenstaand en staan op een lange steel. Het maarts viooltje draagt een behaarde bolvormige doosvrucht.
Het blad is hartvormig, rond of aan de top spits toelopend. De bladrand is gekarteld. De plant heeft een wortelstok met kruipende uitlopers.
Verspreiding
In het wild is deze soort te vinden aan beschaduwde slootkanten of onder heggen. Ook worden ze veel als sierplant gekweekt. De plant is inheems van West-Europa tot de Kaukasus en Koerdistan.
In de zomer worden "cleistogame" bloemen gevormd, net als bij het Bosviooltje.
Gebruik
De blauwe bloemen zijn een aanduiding voor een kalmerende werking op het zenuwstelsel. De lekkere geur wijst op een werking op en via het zenuwstelsel, het Maarts Viooltje heeft echter iets vreemd, als je aan het Viooltje ruikt merk je de geur op, blijf je echter langer aan het Viooltje ruiken dan kun je de geur niet meer waarnemen, (zie ook de strofe uit Hamlet, van William Shakespeare). Je zou dus kunnen zeggen dat het Maarts Viooltje een wat plagerig karakter heeft, als een mooi meisje dat de mannen even een blik op haar benen gunt, maar dan gauw haar rok weer naar beneden doet, het Maarts Viooltje probeert eveneens haar mysterie te bewaren.
Inhoudsstoffen
• Etherische olie
• Saponinen (myrosine en violine)
• Slijmstoffen
• Vitamine C
• Methylsalicylaat
• Alkaloïden (o.a. odoratine)
• Flavonoïden
Werking
Luchtwegen
Bij hoest en bronchitis, kinkhoest, koorts, alle kwalen van de bovenste luchtwegen, die gepaard gaan met ademhalingsmoeilijkheden.

Zenuwstelsel
Bij hoofdpijn (katers), epilepsie, als een mild slaapmiddel, kalmerend, bij eczeem veroorzaakt door stress. Ontspant het zenuwstelsel. Bij lichte angstverschijnselen. Wat pijnstillend.

Constitutie
Stimuleert de lymfeklieren. Bij een holistische behandeling van kanker, kan dan goed samen met reguliere middelen, niet gelijk met een chemokuur gebruiken i.v.m. de braakwekkende werking, met name bij kanker van het strottenhoofd, de tong en huidkanker. Goed middel om de ogen mee uit te wassen bij een ontsteking. Algemeen bloedreinigend middel.

Overigen
Bij psoriasis en eczeem, bij reuma vooral als deze gepaard gaat met psoriasis en eczeem, lichte diuretische werking. Bij likdoorns. Een goedkoper alternatief voor de etherische olie van het Maarts Viooltje, is de etherische olie van de wortels van de Florentijnse Lis, vooral in Toscane wordt deze Irissoort veel gekweekt voor dit doel.

Gebruik
Men gebruikt de blaadjes en de bloemen, plukken in de lente, van de wortels wordt de etherische olie gewonnen, maar de wortel wordt ook gebruikt voor andere medicinale doeleinden. Van de bloemen wordt ook een stroop gemaakt voor de luchtwegen. Culinair worden de bloemen nog veel gebruikt, meestal worden ze versuikerd en dienen als garnering voor gebak en desserts.
Goede combinaties
Gaat goed samen met IJzerhard en Klein Hoefblad bij kinkhoest.

Let op!
Sommige mensen reageren sterk op violine, een alkaloïde die in het Maarts Viooltje voorkomt, teveel van deze stof kan braakneigingen veroorzaken, deze stof bevindt zich vooral in de wortel.

Recepten
Viooltjesstroop
Giet één dl heet water over 50 gr Viooltjesbloemen zonder kelk, en laat ze een nacht staan. De volgende dag filteren en in de vloeistof langzaam 150 gr suiker oplossen, nog 20 minuten laten inkoken tot siroopdikte.

Huisparfum
Pluk Maartse Viooltjes zonder de steel en de bloemen snel in de schaduw laten drogen. Op een verwarmde metalen plaat wat zout strooien; wanneer dit helemaal droog is mengen met de bloemetjes. Het mengsel goed bewaren in een goed afgesloten pot. Waar een Viooltjesgeur gewenst is volstaat een vingergreep van dit mengsel.

Decoct voor de bronchiën en bij hoest:
5 gr Viooltjeswortel aan de kook brengen in 300 ml water, wanneer de vloeistof met de helft is verminderd zeven, zoeten en meteen opdrinken

Geen opmerkingen: