zaterdag 5 januari 2008

Parijs overweegt transgene ban

Frankrijk beslist waarschijnlijk volgende week of het transgene mais in de ban doet.

De regering wacht echter eerst op het advies van de nieuwe Hoge Autoriteit voor transgene teelten, voordat wordt besloten of de in Frankrijk veel geteelde variant MON810 wordt verboden.

Dat heeft staatssecretaris voor ecologie Nathalie Kosciusko-Morizet laten weten tijdens een gesprek met de militante boerenleider José Bové. Hij is met vijftien medestanders sinds donderdag in het hartje van Parijs in hongerstaking gegaan, als protest tegen transgene landbouw.

In de praktijk wil Kosciusko, afhankelijk van de uitkomst van het wetenschappelijke advies, de zogeheten vrijwaringsclausule gebruiken. Daarmee is het mogelijk voor een lidstaat om in de EU toegelaten transgene teelten op nationale schaal te verbieden. Eerder heeft Duitsland dat wegens de mogelijke schade voor gewone gewassen geprobeerd rondom MON810. Berlijn is daarbij teruggefloten.

Omdat MON810 de enige variant is die in Frankrijk wordt toegepast, zou een verbod in de praktijk betekenen dat transgene mais voorlopig van de Franse velden. Dat is exact wat Bové en zijn collega’s hopen te bereiken.
bron agd

Geen opmerkingen: