vrijdag 18 januari 2008

Bijna lente

Zit alles nog op zijn plaats?We kregen de laatste dagen een ferme cocktail van herfst- en regenbuien met felle wind. En er hangen nog buien en rukwinden in de lucht maar de temperaturen blijven heel zacht.
Nog een week en dan begint de lente .Op 1 februari begint de lente en kunnen we gaan voorzaaien .
U zal wel denken die Robert is de weg kwijt Nee ,hoor de zon gaat dan naar ze hoogste punt stijgen .Ofte wel hij stijgt op de horizon . De dagen beginnen weer te lengen .
Ik begin dan met voorzaaien in me kweekkasjes .Eerst de keuken kruiden .Zoals peterselie , bieslook en snijselderij.In me kruiden pot staat al wat hier boven staat plus basilicum .Ook die gaan in de kweekkasjes .Dan gaat langzaam de geneeskrachtige kruiden in bakjes .Heerlijk .

Een paar tips die een kleigrond tuin hebben
Op zware grond (klei) kan de moestuin nu best in winterbedden worden gelegd. Spit de grond om en werk goed verteerde compostgrond onder of ander organisch materiaal.
Tijdens vorstperiodes zullen de grove kluiten gebroken worden.
over dat spitten bestaan grote meningsverschillen. Voor de ene groep is het volledig taboe terwijl anderen het elk jaar (met succes) opnieuw toepassen.
Spitten kan vooral nuttig zijn om bodemverbeterende middelen (stalmest, compost) onder te werken of om een harde laag in de bodem te breken.
Organisch bodemverbeterende middelen in korrelvorm (gedroogde koemestkorrels) kunnen ook met een schoffel of cultivator ingewerkt worden

Winterstek kan nog genomen worden van bladverliezende heesters zoals Cornus, Ribes, Deutzia, Hydrangea, Forsythia, Philadelphus, Buddleja.
Neem stekken van uitgerijpte, verhoute twijgen.
Snij jonge, verhoute twijgen van de moederplant en verdeel die in takjes van ongeveer 30cm. Draag er wel zorg voor dat elk takje boven- en onderaan voorzien is van een oog (dit is de plek waar een blad gestaan heeft).
Bewaar de stekken in volle grond in de schaduw, om ze in maart uit te zetten.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in januari.
  • 19 januari Perigeum
  • 22 januari Volle Maan
  • 24 januari Maan in dalende knoop
  • 30 januari Laatste kwartier
  • 31 januari Apogeum
Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig
Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal
Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en
gewassen te behandelen
Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten!
Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te
verzamelen. Niet snoeien.
Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te
zaaien of te planten.

Geen opmerkingen: