dinsdag 2 oktober 2007

Slakken

Het is weer vochtig .Eigenlijk al een paar weken . En dan komt de grootste vijand van de hobbytuinder te voorschijn . De Slak.Of het nu naakt slakken of met een huis op hun rug. Het zijn veelvraten .Gelukkig heb ik hulp van een aantal kauwen .Die zich te goed doen aan die vervelende beesten Of het nu kleintjes zijn of volwassen slakken het is een plaag.Als je er een dood dan komen er tien op ze begrafenis.

De lekkerste slak is ongetwijfeld de wijngaardslak (Helix pomiata), de vervelendste zijn de tuinslak (Cepaea nemoralis) en de veldslak (Helix nemoralis) en de vraatzuchtigste is de akkeraardslak (Limax agrestis), die bovendien ook nog eens naakt is.En de beste slak is een een dode slak(Helix Mortis)

De tuinslak is overwegend bruin met gele of crème strepen of
spikkels op de schelp. Beide soorten leven of op de grond of op planten. Hun hoofdvoedsel bestaat uit verkauwde gronddeeltjes die worden aangevuld met sappen van planten.

De naaktslak heeft geen schelp maar soms een verhoornd middendeel op de rug. Echt vraatzuchtig wordt grote schade toegebracht aan allerlei groeiende gewassen.

De meest voorkomende slakken in ons land zijn:
de naaktslakken:
grijze veldslak (Decoceras reticulatem)
akkeraardslak (Milax agrestis)
grote aardslak (Arion rufus)

de huisjesslakken:
veldslak (Helix nemoralis)
tuinslak (Helix aspersa)
Daar slakken zeer slecht tegen de uitdrogende zonnestralen kunnen zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief als het goed vochtig is . Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze al snel te voorschijn.
Ik heb eens rond gekeken op het net hoe je die slakken kunt vangen
Hier een aantal tips :
Ideale plaatsjes en omstandigheden verminderen:
Voorkomen van hoog gras of onkruid dat vaak in tuinhoekjes blijft staan.
Geen bladhopen of bladafval in de tuin laten liggen.
Mulching best niet toepassen.
Beperken van grote, grove kluiten waar ze zich overdag onder verbergen.
Composthoop of -ton niet te dicht bij uw zaaiperk.
In en onder boomschors gedijen ze goed.
Coniferen trekken slakken aan.
Vocht en vijvers trekken slakken aan.
Let op: als uw composthoop niet te groot is, kan het gebeuren dat slakken in de zijwanden hun eieren afzetten. Als je dan uw compost over uw tuin uitspreidt is een ware slakkenplaag begonnen.

Onaangename plaatsen en omstandigheden creëren:
Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Zo kunnen we werken met schelpengrit, fijn gemaakte eierschalen , rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder,…

Planten in de tuin zetten die slakken door hun sterke geur op afstand houden(afweerplanten):
• Oostindische kers (Tropaeolum majus)
• hysop(Hyssopus officinalis)
• Salie(Salvia officinalis)
• Tijm(Thymus officinalis)
• tomaat(Lycopersicon)
• teentjes knoflook
Beter water geven in de morgen. Zo zal het gewas al goed opgedroogd zijn tegen dat de slakken in de late avond te voorschijn komen.
Zorg dat natuurlijke vijanden van de slakken zich welkom voelen: bomen, struiken voor de vogels: lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen, merels. Onder hopen van takken voelen egels zich prima. Goede omstandigheden voor kikkers, padden trekken ook slakken aan.
De slakken vangen
Vangen onder neergelegde dakpannen, koolbladeren, rabarberbladeren, vochtig zeil,… ’s avonds op een slakkenrijke plaats leggen. ’s Morgens trekken ze zich hieronder terug en kun je het ongedierte van de onderkant afplukken.
Als de avond valt met de zaklantaarn in de aanslag, slakken gaan rapen of op stokje prikken.

Vallen plaatsen.
Slakken zijn dol op de geur van gist.
Bekertjes in de grond ingraven zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. De bekers voor de helft vullen met gistrijk bier of water aangelengd met gistpoeder. Indien mogelijk plaats dan een soort afdakje boven de beker zodat het er niet kan in regenen (verdunnen tegen gaan). De slakken komen dan af op de geur van de gist, ze willen er van drinken, vallen er in en verdrinken.

Natuurlijke vijanden inzetten
Er zijn tegenwoordig ook al aaltjes(Phasmarhabditis) op de markt die de slakken parasiteren en doden. Deze zijn microscopisch klein en kan men bestellen in winkels die tuinbouwproducten aanbieden. Je krijgt dan een fles met daarin een substantie waarin er zich 12 miljoen aaltjes bevinden. Deze kun je dan uitgieten over 40m². De aaltjes zoeken de slakken op en parasiteren ze. De aaltjes sterven pas als ze geen nieuwe slakken meer vinden. Op deze manier is uw tuin minstens 6 weken van de slakken vanaf.

Uiteraard kunnen we ook slakkenkorrels gebruiken.
Deze kunnen we volgens werkzame stof opdelen in 2 groepen. Een groep die terug biologisch afbreekbaar is en niet gevaarlijk is voor mens en dier en de klassieke slakkenkorrel die de vorige eigenschappen niet bezit.
Als je slakkenkorrels gebruikt gebruik deze dan altijd met mate. De slakken komen toch op de geur af. Gebruik daarom een gemiddelde van 10 korrels per m² i.p.v. ze handenvol in het rond te strooien. Bij het gebruik leg je de korrels best op de grond met daar een dakpan boven. Dit voorkomt verminderde werking van de korrels door de regen en het zorgt er ook voor dat andere dieren er niet aan komen. Een andere tip is het leggen van de korrels in een leeg botervlootje waar een opening is uit gesneden. Zo kunnen regen, bodemvocht, de vogels,... er niet aan en gaan ze langer mee.

Predatoren die veel slakken eten die door de klassieke korrel zijn gestorven kunnen daar in de winter last door krijgen wanneer hun vetreserves worden aangesproken.(bron tuinadvies.be)

Slakken rapen
’s Avond na een regenbui in de tuin gaan kijken, en dan slakken rapen. Vaak vindt men er tientallen. Ook kan men regelmatig de planten zelf nakijken en controleren op de aanwezigheid van slakken.
Biervallen
Beschrijving: Lege bakjes van b.v. margarine en toetjes in de tuin ingraven tot de rand op grondhoogte is. Deze bakjes half vullen met bier.
De slakken gaan naar het bier toe, en vallen in de bakjes met bier en gaan dood. Na een paar dagen de bakjes met naakt- en huisjesslakken opnemen en weggooien.
Voordelen: Gemakkelijk en goedkoop. Alleen slakken gaan dood, niet de vogels enz. Veel mensen boeken hiermee prima resultaten.
Bron: NRC 6/7/02 – C. Van Oyen.

Cafeïne
Bijschrijving: Koffieprut, en ook theeblaadjes bevatten na gebruik nog een deel van de cafeïne, die van nature in deze artikelen zit. Onderzoek op Hawaï heeft uitgewezen, dat allerlei slakken dood gaan van cafeïne, omdat dit stimulerende middel bij slakken werkt als een zenuwgif. Voor mensen en dieren is cafeïne niet giftig, en daarom zou cafeïne ook toegepast kunnen worden op voedingsgewassen.
Toepassing: Aangezien een lage concentratie al effect heeft, lijkt het dus zinnig om de koffieprut en de theeblaadjes en de overgeschoten thee bij de hosta’s te gooien. Verder zou een manier kunnen zijn om een nieuw pak goedkope gemalen koffie te kopen en hiervan een paar theelepeltjes bij de planten uit te strooien. Bestrijding met cafeïne is nieuw, en we horen graag over uw ervaringen hiermee.
Bron: Nature Vol. 417 + Ben Zonneveld

Borax
Weet u dit? In het meest recente nummer van The English Garden wordt vermeld dat het gebruik van Borax (NIET boorzuur) een effectieve manier van slakkenbestrijding kan zijn.
“Men” beveelt aan: 60 gram Borax oplossen in negen liter water. Giet de oplossing twee keer per jaar royaal rond de hosta’s – een keer in het voorjaar wanneer de planten opkomen en opnieuw in juni wanneer de bladeren op z’n mooist zijn.
Blijkbaar werkt dit op de zelfde manier als zout, dat wil zeggen het beschadigt de slijmvliezen van de slakken. Het artikel gaat verder met te zeggen dat in tegenstelling met zout, borax de wortels van de planten niet verbrandt – en in opgeloste vorm mensen of dieren geen kwaad zal doen. Men zegt dat deze behandeling is goedgekeurd bij ‘organisch’ tuinieren. Giet niet op sla of iets anders wat u eet – was fruit en groeten grondig voor het eten.
Opmerking bij dit nieuws: Borax is op den duur bij hogere concentraties giftig voor planten, zoals alle sporenelementen. Advies: Niet meer dan eens per jaar gebruiken. Het hoopt zich op in de grond en kan alleen uitspoelen.
Borax = Na2B4O7.10H2O. Boorzuur = H3BO3 of B(OH)3
Bron: Charles Tuttle/Ben Zonneveld

Escar-Go®
Beschrijving: lichtblauwe slakkenkorrels. Werkzame stof: ferri fosfaat 1%. Bijzonderheden: Niet giftig voor huisdieren, egels en vogels.
Dosering: 1 theelepel (= ca. 5 gram) / m2
Opmerkingen: Voordelen: natuurvriendelijk – niet schadelijk voor andere dieren. Nadelen: Op kalkhoudende grond komen vaak huisjesslakken voor. Niet duidelijk is of het middel hier ook voldoende tegen werkt. Misschien is de werking alleen tegen volwassen huisjesslakken niet afdoende, en worden de zeer jonge huisjesslakken wel gedood.
Het middel werkt tegen naaktslakken. Deze slakken komen voor op alle grondsoorten.
Web site: www.ecostyle.nl - distributeur voor Nederland: ECOstyle B.V.
Let op:
• Grote slakken worden niet altijd gedood door deze voor mensen en dieren onschadelijke korrels, dus daar moet je op een andere manier achteraan.
• Een overdosis korrels heeft geen zin, is alleen maar weggegooid geld! Dit geldt ook voor alle soorten korrels.

- Cacao-doppen
Strooi een laagje cacao-doppen rond de hosta's. Slakken blijven hierdoor weg van de hosta's. Waarschijnlijk komt dit door de ruwe oppervlakte van de doppen, en ook lijken cacao-doppen cafeine te bevatten.
- scherp grint of fijngestampte eierschalen:
Strooi dit rond de hosta's en hierdoor blijven de slakken weg.

- PVC pijp
Stukjes PVC pijp(plastic pijp) van ongeveer 10 cm. lengte een paar cm. diep ingraven, een paar korrels er in, en klaar. De korrels zijn beschermd tegen regen, kinderen en allerlei dieren. Niet een te grote of te kleine diamater gebruiken.
Kijk waar slakken zich verbergen
Dit kan zijn: onder potten, stapels stenen, en alles wat dicht bij of tegen het huis aan staat. Ook vind je ze in watermeterputten en onder vloeren van huizen. Als je geen (huisjes)slakken ziet, maar wel vraatschade hebt, dan is het zinvol eens verder rond te kijken.
Mocht u ook nog tips hebben dat hoor ik dat graag

Geen opmerkingen: