woensdag 10 mei 2017

KRUID VAN DE MAAND HET MADELIEFJE




KRUID VAN DE MAAND  HET MADELIEFJE
In de Griekse mythologie lezen wij hoe Boreas, de God van de noordelijke winden verliefd wordt op Flora de Godin van de bloemen. De verliefdheid van Boreas, kent  zoals gewoonlijk bij een verliefdheid, geen grenzen. Hij blijft  maar noordelijke winden naar Flora sturen en toen in de lente ook nog eens sneeuwbui valt- een groet van de verliefde God- wordt het voor  Flora wel een beetje te veel van het goede en zij verandert  alle  sneeuwvlokjes die Boreas naar haar stuurt  in madeliefjes. En Flora straalt nu elke lente weer als zij de madeliefjes ziet.

 De Latijnse naam voor het madeliefje is Bellis perinnes: altijd bloeiende. Madeliefje wordt ook wel eens meibloempje of meizoentje  genoemd.  De plant heeft een stevig wortelrozet, het blad is nogal dik en lichtbehaard.  De bloemetjes hebben witte lintbloemetjes en een geel hartje.  Bij mooi weer openen de bloemetjes zich en bij slecht weer sluiten de lintbloemetjes.  Het is een oersterk plantje en verdraagt strenge vorst.
Eens vertelde een oudere dame het volgende verhaal.”Vroeger moest ik van mijn vader een madeliefje opeten, de volgende dag twee, tot zeven dagen. Daarna moest ik elke dag een bloemetjes minder eten tot ik weer bij nul was.”  Een wijze vader, zijn gedachten over madeliefje sluiten aan bij onze kruidenkennis: bellis of te wel het madeliefje versterkt de weerstand van het kind.
Enkele inhoudsstoffen van dit plantje zijn interessant om te vermelden, namelijk kalk en magnesium. Deze zorgen voor ontkramping van de spieren en bloedvaatjes. Bellis ontspant en versterkt de spiertjes rond de de slagaders van het hart en versterkt daardoor de hartspier. Het kruid is ook een bloedverdunner. Prima voor de mensen die last hebben van vaatkramp en geen bloedverdunners innemen.  Madeliefje en bloedverdunners samen  gebruiken is onverantwoord.

Er is een woordeloos contact wanneer kinderen in een veld de madeliefjes ontmoeten. Herinneren wij ons niet hoe wij kettingen maakten van dit plantje? De geestelijke werking van het madeliefje  is het verwerken van verdriet en pijn. Madeliefje herinnert ons aan het kind in ons dat zorgeloos, vol vertrouwen en vervuld met liefde door het leven ging.  Wij worden nu  vaak geroerd door de lach die kinderen uitstralen, zo vervuld  van zuiverheid en  blijdschap.- de altijd bloeiende-.  Bij het zien  van het madeliefje worden wij herinnerd  dat wij dat stuk ook zelf in ons hebben. Koester dit, want het kan  ons  troosten  in moeilijke tijden. Wij  troosten ons bezeerd kindzijn maar  wij worden ook door ons eigen kindzijn omarmd en getroost.
 Dit woordeloos  contact  is  kan heel waardevol zijn om processen te helen.

WANNEER KUNT U MADELIEFJE GEBRUIKEN?
Het kruid verlaagt de bloeddruk. Madeliefje is een bloedverdunner. Versterkt de spiertjes rond de slagaders van het hart, bij vaatkramp en spataders.  Het  helpt het cholestorol te verlagen en daardoor bloedreinigend.  Bij problemen van de huid, bij droge huiduitslag, ontstoken huid, kneuzingen, pijnlijke plekken. Bij  begeleiding van de kinderziekten, een weerstandverhoger bij het zwakke kind. Helpt de darmen bij na een antibioticakuur.
Nogmaals thee of tinctuur niet samen met bloedverdunners gebruiken.

TOEPASSING
Thee: maak thee van de bloemetjes. Enkele bloemetjes in de theepot, heet water erover, even laten trekken en de thee is klaar.
Vers: op salades, in kruidenboter,in de soep of een kuurtje zoals hierboven staat beschreven.
Zalf: op twee manieren kan men madeliefjeszalf maken. Op vaselinebasis , wat ik geschikt vind om  samen met kinderen te maken.  Toverzalf wordt het vaak genoemd. Of op oliebasis  wat moeilijker te maken is. Deze zalf  is geschikt geschikt voor grotere delen van lichaam in te smeren.

 MADELIEFJESZALF OP VASELINEBASIS:
Enkele handjes madeliefjes  in een pan samen met 8 lepels vaseline en 4 eetlepels lepels olijfolie of zonnebloemolie. Enkele uren au bain- marie verwarmen of op een theelichtje met een of twee waxinelichtjes.
Afzeven en in potjes gieten. Laat het kind een etiketje maken met getekende madeliefjes  erop.
HELPT BIJ :  spierpijn, blauwe plekken, vochtophopingen, kneuzingen. schaafwonden.  Het kind vindt dat het overal voor helpt.

MADELIEFJESZALF OP OLIEBASIS:
Twee handjes madeliefjes
200 ml olijfolie of zonnebloemolie
Twee eetlepels bijenwas
Meng in een kom de bloemetjes en de olie
Verwarm  het mengsel au bain marie enkele uren
Zeef de massa af
Acht lepels  van deze  madeliefjesolie samen met twee lepels bijenwas al roerend verwarmen
 Als de bijenwas gesmolten is is de zalf klaar
Giet het in een potje

MADELIEFJESKOEKJES:
175 gr  boter
200 gr suiker
1 ei
200 gr bloem
 150 gr havermout
Mespunt zout
Eventueel  een beetje citroensap
Een kopje  met madeliefjesbloemetjes of lipjes van de goudsbloem of  rozijntjes.  Of van alles wat.
Meng alles door elkaar  en laat het even rusten in de koelkast. Maak een rol een snij plakjes voor op het bakblik   Ongeveer 15 minuten bakken bij 175 graden.

Geen opmerkingen: