vrijdag 21 november 2008

Smeerwortel

Hier weer zon wonderplant .Smeerwortel .
Een prachtige plant met rode ,blauwe of witte bloemen. Doet he mooi in elke uin , maar pas op het woekert je hele tuin door .

Smeerwortel
Gebruikte delen en herkomst
Smeerwortel vinden we in midden Europa en in de gematigde gebieden van Azië op vochtige plaatsen, greppels en bermen en op natte weiden. Uit de dikke zwarte, sappige wortelstok ontspringen de vertakte stengels, die 50-100cm hoog worden. De bladeren zijn 98lancetvormig en ruw behaard. De rood-violette tot geel-witte klokvormige, hangende bloemen bloeien van mei tot september. Een kruising van S. officinale en S. asperum levert ons de Bastaardsmeerwortel (Symphytum x iplandicum). Dit is een winterharde vaste plant met roze, paarse en blauwe bloemen. De bladeren hebben dezelfde werking als die van de smeerwortel. Vooral de wortel wordt gebruikt. NIET INWENDIG GEBRUIKEN! Zie de waarschuwingen onder aan deze pagina.

Te gebruiken bij
  • ontwrichting
  • gewrichtsontsteking
  • wonden
  • huidaandoeningen
  • verbrandingen ***
  • tepelkloofjes
  • zonnebrand
  • botbreuken
Actieve bestanddelen:
Looistoffen, Choline, Allantoïne (0.8 - 1 %), Etherische oliën, Slijmstoffen, Kiezelzuur, Pyrrolizidine alkaloïden

Smeerwortel is werkzaam als wonder wondhelend middel, slijmvormer, astringens en hoestmiddel. Het in de plant aanwezige allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling. Het gebruik van smeerwortel bij allerhande verwondingen en zweren vindt hierin zijn verklaring.
Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, en dat zowel bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, als bij ontstoken spataders. Historisch is vooral het gebruik bij botfracturen bekend. Met name het allantoïne zorgt voor celvorming en vernieuwing, zowel in- als uitwendig. Hierdoor wordt niet alleen de heling van wonden versneld, maar wordt ook overdreven littekenvorming vermeden. Bij diepe wonden is het nochtans aangeraden om erg voorzichtig om te springen met smeerwortel, omdat de uitwendige toepassing van smeerwortel in dat geval kan leiden tot weefselvorming aan de oppervlakte, vooraleer de wonde in de diepte voldoende is genezen. Dit kan vervolgens eventueel leiden tot abcesvorming.

Dagdosering
Een volle theelepel gesneden wortel in een kopje kokend water doen en enkele uren laten staan. liefst op een koele plaats, zoals de koelkast. Het aftreksel zal dan dik en slijmerig gaan worden. Gebruik het als uitwendige kompressen. kan gekoeld enkele dagen bewaard blijven, het wordt dan wel dikker en taaier. Het is zo krachtig dat al na enkele uren omslagen er resultaat bereikt wordt en er al zichtbaar heling is ontstaan.
Bijwerkingen en interacties
Niet gebruiken op diepe wonden, daar er anders abcesvorming kan ontstaan. Zeer giftig indien inwendig gebruikt! Niet inwendig te gebruiken zonder medisch toezicht omdat het de lever ernstig beschadigd!

Geschiedenis en volksverhalen
De smeerwortel is een geneeskrachtige plant met een lange traditie. Oude Griekse bronnen maakten al melding van een gunstige invloed op onder meer de heling van wonden. Al zo'n 20 eeuwen voor Christus had de plant de goede reputatie dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen kon laten groeien. Romeinen kenden de plant als prima middel bij breuken en wonden. Plinius 'de oudere' (1e eeuw na Christus) schreef in zijn boek 'De Naturalis Historica' (waarin hij een samenvatting maakt van ca. 2000 verhandelingen geschreven door Grieken en Romeinen) over smeerwortel: De wortels bevatten zoveel kleefstoffen dat ze in stukken gehakt vlees aaneensmeden; en als smeerwortel wordt gekookt tot een massa of het blad wordt gekneusd en de massa als pleister op een wonde wordt gelegd, zal hij alle vleeswonden genezen.
Apuleius schreef over de plant dat ze onder andere kon worden gebruikt bij hevige menstruatie. De vrouw diende dan het gedroogde, fijngestampte kruid met wijn te drinken
Volgens de wicca is smeerwortel een kruid van Saturnus, en een Steenbokskruid. Zijn eigenschappen zijn koud, droog en aards. Saturnus staat voor visioenen of een lang leven. Het element aarde wordt verbonden met geld, voorspoed, vruchtbaarheid, genezing. De smeerwortel wordt symbolisch ook gebruikt in rituele healingen. Verder wordt de wortel gebruikt als reisamulet. Een stukje van de wortel verpakt in elk stuk van je bagage zou die tegen diefstal beschermen. Het gebruik in allerlei soorten rituelen ter aantrekking van financieel voordeel is hier wellicht mee verwant.

Geen opmerkingen: