zondag 6 juli 2008

courgette


Door het droge en warme weer staan al me courgette planten in de bloei.Ik heb er nog nooit zoveel bloemen aan gehad. De courgette, (nl. mergpompoen, it. zucchini) genaamd is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken.

worden in azijn met kruiden. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld. De smaak van de courgette is echter flauw. Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof.De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw of gebakken worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk

Teelt

Ik heb mijn planten geplant eind mei. Voor de buitenteelt kan in Nederland gezaaid worden in mei in potten, die onder glas opgekweekt worden en dan half juni buiten worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 100 bij 100 cm. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet. De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten doorgeoogst worden.

Voor een goede vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van 100 gram verse courgette is:

Energetische waarde

67 kJ

Koolhydraten

4 gram

Eiwit

0,6gram

Vet

0,1gram

Vitamine C

17 mg

Caroteen

0,20 mg

Vitamine B1

0,05 mg

Vitamine B2

0,09 mg

Calcium

15 mg

IJzer

0,4 mg


Geen opmerkingen: