Een artisjok (Cynara scolymus) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft bloemen in hoofdjes en puntige omwindselbladeren. Het vertoont het merkwaardige verschijnsel van prikkelbare meeldraden: bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen.
De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden. In Nederland valt de oogst van de nog gesloten bloemknoppen in de maanden augustus en september. Na de oogst wordt de bloemstengel uit de plant gesneden. De planten moeten gedurende de winter vorstvrij worden gehouden door ze af te dekken met stro en plastic
De artisjok bevat een bittere stof, 'cynarine'.
-Deze stof heeft een positieve invloed op het maagslijmvlies en op de genezing van leverkwale
-Artisjoksap is ook de grondstof voor de liqueur 'Cynar'.
-Een artisjok zowel voor sier als consumptie geschikt is
-Een artisjok ziet er goed uit als de blaadjes dicht tegen elkaar liggen en er fris uitzien. Staan de schubben uit elkaar en van de knop af, dan is de knop te rijp en niet geschikt voor consumptie. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn.
-Hoe verser de artisjok, hoe beter de zachte en licht bittere smaak uitkomt.
-De artisjok is gevoelig voor uitdrogen, wikkel de groente daarom in een vochtige theedoek.
-Bewaar de artisjok op een koele plaats 3 dagen in een vochtige doek.
-In de koelkast blijft deze groente 7 dagen goed in een vochtige doek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten