vrijdag 4 april 2008

de moesttuin in april

Maart was dit jaar een hele sombere en vooral natte maand.
Het was trouwens de natste maand sinds het begin van de metingen in 1833.
Daardoor zal veel moestuinwerk dat in maart normaal reeds kon plaatsvinden verschoven worden naar april.
April is de maand van het zaaien en planten. Het kan echter ook een rare maand zijn en daarom hou je best (zoals altijd) rekening met de weersomstandigheden. We geven hierbij een overzicht van wat in principe kan gebeuren.

ALGEMEEN
In een moestuin is het steeds belangrijk om alles goed te onderhouden. Regelmatig wieden is de boodschap.
Bewerk enkel percelen die je gaat inzaaien of beplanten. Een gezonde bodem geeft een gezond gewas. Niet alle gewassen hebben behoefte aan meststoffen en zeker niet als u uw grond regelmatig voorziet van goed verteerde compost, maar op lichte zanderige grond is het toch wel verantwoord om bij te mesten. Gebruik dan organische meststoffen.
Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet altijd nodig. Bij wortelen en kolen kan je door gebruik te maken van vliesdoek, voorkomen dat je moet ingrijpen.
Door de vliesdoek verhinder je dat wortel- en koolvlieg hun eitjes op de planten kunnen leggen.
Combinatieteelt om aantasting door plaagdieren te voorkomen:
radijzen naast struikerwten
uien of sjalotten tussen wortelen
wortelen tussen schorseneren
peterselie bij tomatenplanten
Uiteraard ligt uw moestuin op een zonnige plek in de tuin. Om nog meer bescherming te brengen kan u lage haagjes aanplanten. U kan hiervoor kruiden zoals lavendel, rozemarijn, santolina gebruiken. Ik zelf ben bezig met buxus aan de rand van me tuin te planten
Net zoals bij vaste planten kunnen ook kruiden zoals bieslook, dragon, lavas, marjolein, pepermunt, alsem worden gescheurd.Ook wie maar beschikt over een kleine tuin kan beschikken over verse groenten. Veel groenten zijn namelijk ook geschikt om in potten te worden geteeld.
Uiteraard komen hiervoor ook kruiden in aanmerking.
Tuinieren in potten is ook leuk om de kinderen bij te betrekken.
Aardbeien zijn heel geschikt voor teelt in potten. Er bestaan zelfs speciale aardbeipotten. Je zal de vruchten wel moeten beschermen tegen vogels.

VOLLE GROND - Zaaien
De meeste zomergroenten kan je nu buiten ter plaatse zaaien.
Bij tijdelijk koude periodes kunnen de jonge plantjes of zaailingen nog worden beschermd met vliesdoek of door er omgekeerde bloempotjes boven te plaatsen.
De vroege groenten worden ook best beschermd tegen vogel- of wildvraat.
Wortelen: Tegen het einde van de maand kunnen de wortelen voor de winterteelt worden gezaaid. Wortelen gedijen goed in losse grond. Het is belangrijk om teeltwisseling toe te passen bij wortelen.
Selder snijselder, groene selder,bleekselder. Snijselder is een smaakmaker in de keuken die regelmatig gebruikt wordt. Zorg dat je voldoende zaait, en zaai met tussenperiodes.
Winterprei. Het zaad voorweken. Dek het zaad goed af want prei is een donkerkiemer. Het bed waarop prei wordt gezaaid moed goed worden voorbereid omdat het een lange teelt is. U kan ook plantgoed kopen.
Radijsjes: zaai regelmatig kleine hoeveelheden. Eventueel als tussenteelt van erwten, sla.
Schorseneer: koop vers zaad want schorseneerzaad is slechts één jaar houdbaar en zaai op een zonnige plek in lichte grond. Zaai op rijen met een afstand van 25cm, 2 à 3 cm diep. Na opkomst uitdunnen op 8 à 10cm
Pastinaak: een oude wintergroente die herontdekt werd in de hedendaagse keuken. Zaai in rijen op 30-40cm afstand. Uitdunnen op 20 cm. Je kan ook drie zaden bij elkaar in een putje leggen en bij opkomst de zwakste verwijderen.
Koolsoorten:Rode en witte bewaarkool zaaien, spruitkool, spitskool, Chinese kool, broccoli
Vroege bloemkool en broccoli planten.
Belangrijk bij kolen is dat je met kolen best 3-4 jaar wacht om ze op dezelfde plaats te telen. Plantgoed eventueel afdekken met insectendoek tegen de koolvlieg.
Slasoorten. Diverse soorten sla zaaien en uitplanten: ijsbergsla, kropsla, bindsla. Neem de juiste soorten (zomerrassen). Zaai om de 2 à 3 weken een kleine hoeveelheid. Bescherm de planten tegen slakken. Hiervoor kan je eventueel cacaodoppen gebruiken om rond de planten te leggen.
Ook andijvie en rucola
Spinazie (zomervariëteit). Zaai niet alles in één keer maar spreid over de hele maand zodat niet alle zaailingen tegelijk opkomen en de oogst kan gespreid worden.
Nieuw Zeelandse spinazie vervangt spinazie in de warme maanden. Liefst 3 à 4 zaden tegelijk zaaien in kuiltjes op 80cm afstand. Het is een trage kiemer dus best op voorhand het zaad gedurende 24 uren in water weken.
Na half april kan je ook al vroege boontjes zaaien maar het is toch beter te wachten tot half mei. Je kan alvast binnenshuis voorzaaien in potjes. Door voorzaaien kan je de kans op aantasting van bonenvlieg beperken.
Rode biet : zaaien op een rijafstand van 25 à 30 cm en na de opkomst in de rij uitdunnen
Dop- en sluimererwt kunnen niet tegen koude, droogte of natte grond. Het zaad ontkiemt niet in koude grond. Voor het zaaien week je het zaad best een nacht voor in warm water.
Zaaien doe je best op rijen met 35 cm tussenafstand voor de lage soorten en 50 cm voor de rijserwten. Zaai 2 à 4 cm diep en leg 4 à 5 zaden bij elkaar in kuiltjes op 40 cm van elkaar.
De jonge plantjes moeten worden aangeaard als ze zo’n 5 cm hoog zijn.
Rijserwten dienen voorzien te worden van steunmateriaal (rijshout of draad).
Peulen zijn , in tegenstelling tot doperwten, in hun geheel eetbaar.
En verder ook nog zaaien: Warmoes, zurkel, peterselie, asperges, raapstelen.

PLANTEN IN VOLLE GROND
De pootaardappelen kunnen worden geplant. Planten gebeurt steeds in rijen. Na opkomst moeten de planten worden aangeaard.
Zomerprei uitplanten. Plant de jonge preiplantjes in rijen op 40cm afstand en in de rij op 10cm.Gebruik plantmateriaal van zo'n potlood dik.
Het best is om de wortels en het blad in te korten: dit bevordert het aanslaan en het vergemakkelijkt ook het planten.
Eind april spitskool uitplanten op 50 x 40 cm. Vroege bloemkool en broccoli planten
Sla planten
Uien en sjalot kunnen nog tot half april geplant worden.
Op een zonnige humusrijke plek in de tuin moet je eens artisjok proberen. Koop best jonge planten, dat is makkelijker dan zelf te zaaien.
Maak rijen met 70 cm tussenruimte en plant de plantjes 60 cm uit elkaar. Bij droogte regelmatig water geven.
De artisjok is eigenlijk, net als kardoen, een distel waarvan de jonge bloemknop wordt gegeten. Laat je de plant doorgroeien dan ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem.

Geen opmerkingen: