woensdag 23 januari 2008

Natuurbeleid ontspoort 4


Landbouwminister Gerda Verburg wil de looptijd van contracten voor agrarisch natuurbeheer verlengen.

De huidige pakketten hebben een duur van zes jaar en veel boeren vinden dat te kort.

Dat zei Verburg vanmiddag in antwoord op een vraag van Tweede Kamerlid Bas van der Vlies (SGP). Hij benadrukte dat het van belang is om boeren langdurige zekerheid te geven, omdat zij daarmee gemakkelijker over de drempel te halen zijn.Volgens Verburg is zes jaar ook een behoorlijk tijd, maar desalniettemin wil zij in het kader van de tussentijdse evaluatie van het Europese landbouwbeleid bezien of een langere periode ook mogelijk is. De contractduur van zes jaar vloeit voort uit Europese regels.

Aan de andere kant willen ze ook grond onteigenen
Bij grondverwerving voor natuur moet vaker onteigening worden toegepast.

Tot dat advies komt de Raad voor het Landelijk Gebied. Hoewel onteigening voor veel andere doeleinden wordt toegepast gebeurt dat niet voor natuur. De weerstanden daartegen zijn vooral emotioneel, constateert de RLG.

De raad rekent in zijn advies af met de mythen dat onteigening nadelig is voor de landbouw, grondverwerving alleen maar vrijwillig mag en dat door opstuwing van de grondprijs de kosten onbetaalbaar zijn.

De landbouwsector is juist meestal gediend met onteigening. De volledige schadeloosstelling die bij onteigening hoort biedt de mogelijkheid op een andere en betere plek verder te boeren.

De omstandigheden voor de natuur én voor de landbouw zijn sterk veranderd sinds de principeafspraak uit 1989 om alleen op basis van vrijwilligheid grond te verwerven. De natuur is verder achteruitgegaan en de landbouw heeft meer behoefte aan goed ingerichte productiegebieden. In die situatie wordt wachten tot grond vanzelf beschikbaar komt contraproductief.Bron AGD

Geen opmerkingen: