zaterdag 24 november 2007

Recycle de ruimte

Vanavond vond ik me emailbus een leuk spelletje van milieudefensie .Me interesse was gewekt . Ik ging door naar de homepage . Recycle de ruimte. Het is een page tegen de uitbreidingen van industrieterreinen . Hier in de Zaanstreek staat een groot gedeelte leeg of is verpaupert. En toch moet er weer een nieuwe komen . Verspilling van ruimte en geld .Laten ze oude terreinen opknappen en als er dan nog behoefte is een nieuwe bouwen .In Wormerveer staat er ook zo een. Molletjesveer .En er tegen over zon industrie met Gamma en van die ander bouwmarkten , weggooimeubels winkels .Want elk jaar is de trent anders dus er moet weer andere kleur in woonkamer komen .
Hieronder een aantal terreinen die moeten worden opgeofferd moeten worden in Zaanstreek /waterland

Purmerpolder Noord
De noordelijke punt van de Purmer is een uniek polderlandschap. Het vormt een prachtig contrast tussen de zeer laag gelegen Purmerpolder, de hoge ringdijk en ringvaart en het aan de andere kant van de ringvaart minder laag gelegen veenweidegebied van het voormalige eiland de Zeevang. De ringvaart maakt hier mooie bochten en in de polder liggen fraaie stolpboerderijen. Door de polder loopt het oude tracé van de stoomtram tussen Edam en Kwadijk. Vanuit de vlakke lage polder heeft men een mooi uitzicht op de twee oude gemaaltjes die de Purmerpolder en de Zeevangpolder droog houden.
Het gebied wordt, zeker in het voorjaar, bevolkt door grote aantallen nestelende grutto's, kieviten, baardmannetjes en tal van ander weidevogels. Recreanten kunnen het gebied vanuit Edam, Kwadijk en Purmerend goed bereiken en het wordt druk bezocht.
Bedreiging
Purmerend wil in de noordelijke Purmer een 150 hectare groot bedrijventerrein aanleggen: Baanstee-Noord. Volgens de gemeente is het bedrijventerrein nodig om aan de groeiende behoefte aan bedrijfsruimte te voldoen.
Alternatief
Volgens Milieudefensie en de stichting Baanstee-Noord Nee! is nut en de noodzaak van een nieuw bedrijventerrein niet aangetoond. In Noord-Holland zijn veel terreinen verouderd. Daar staat veel leeg. Door deze terreinen op te knappen en de ruimte efficiënter te gebruiken is er waarschijnlijk helemaal geen nieuw bedrijventerrein nodig
Actiegroepen
Stichting Baanstee-Noord Nee!

Nationaal Landschap Laag Holland (Waterland)
Bedreigd door bedrijventerreinen
Bedreigd gebied
Nationaal landschap Laag Holland is een karakteristiek Hollands polderlandschap met weilanden, sloten, meertjes en mooie dorpen. Veel mensen uit Amsterdam, Purmerend en andere omliggende steden komen er graag om te wandelen, fietsen of varen.
Bedreiging
Drie locaties in Laag Holland bij Monnickendam worden bedreigd: polder Katwoude bij de Hoogedijk, het boerenland aan de Kloosterdijk en de weilanden achter het Texaco-bezinestation aan de N247.
De gemeente Waterland, waartoe Monnickendam behoort, wil twee bedrijventerreintjes van elk enkele hectares aanleggen in het open groene gebied. Eufemistisch noemt zij deze bedrijventerreintjes 'bedrijfskorrels', suggererend dat ze niet schadelijk voor het landschap zijn.
De gemeenteraad beslist in oktober welke locaties zij wil ontwikkelen. Op 19 november beslissen Provinciale Staten van Noord-Holland of zij de aanleg van deze bedrijventerreintjes middels een streekplanherziening toestaan of niet.
Alternatief
De 'bedrijfskorrels' zijn bedoeld voor bedrijven die uitgeplaatst moeten worden vanwege de plannen om op het Galgeriet, dat in de stad Monnickendam ligt aan de Gouwzee, woningen en voorzieningen te bouwen. Een aantal van die bedrijven kunnen echter prima op het Galgeriet blijven en de andere kunnen zich hervestigen op het bestaande bedrijventerrein De Baanstee in Purmerend, enkele kilometers verderop.
Actiegroepen
Bewonersgroep Klooosterdijk Nee:
Polderraad Katwoude:

Kijk voor een bedreigt gebied bij je in de buurt hier

Wil je het spelletje spelen
bron Milieudefensie

Geen opmerkingen: