vrijdag 12 oktober 2007

Koolwitje


Na de zomer komt de herfst De bijen , de vlinders ,zweefvliegen en de wespen zie je niet meer .Wat je ziet is slakken en rupsen . Mijn spruitkool wordt op gevreten door de rupsen van het koolwitje .Het heeft ook wel iets . Dan heb ik van de zomer een explosie van koolwitjes . Dus ik laat ze rustig zitten .

Koolwitje
Ronddwarrelende witte vlindertjes rond de bloemen in de tuin: een vertederend zomers beeld, dat deze diertjes ook de nodige schade aanrichten in de moestuin meerbepaald bij de koolgewassen is minder aangenaam. Het vlindertje op zich is wel onschuldig, het zijn vooral de rupsen die menig koolkweker radeloos maken. Deze gastheren hebben hun naam te danken aan de kolen, die ze verkozen hebben tot lievelingsplaats om er zich van ei tot vlinder te ontpoppen.
Het groot koolwitje (Pieris brassicae) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en heeft een spanwijdte 60-70 millimeter. De generaties verschillen van elkaar doordat de eerste generatie vrouwtjes twee duidelijk zwarte stippen heeft, terwijl die bij de tweede generatie zijn versmolten tot een zwarte band op de voorvleugel. De mannetjes van de eerste generatie hebben een donkere vleugeltip en twee grijze stippen en bij de tweede generatie zijn die twee stippen zwart.
Het groot koolwitje komt in grote delen van Europa voor. De vlinder stelt geen specifieke eisen aan zijn leefgebied. Het groot koolwitje vliegt van zeeniveau tot 2600 meter hoogte in berggebied.
De vlinder overwintert als pop en heeft 2 tot 3 generaties per jaar. De vliegtijd is van maart tot en met oktober. De vlinder heeft een temperatuur van minimaal rond de vijftien graden nodig.
De vlinder legt haar eitjes in groepjes op de onderkant van de bladeren van o.a. kruisbloemigen zoals Boerenkool en Spruitkool.

Geen opmerkingen: