donderdag 26 maart 2009

Tuinieren is een gevaarlijke sport

Britse experts waarschuwen niet te enthousiast aan de slag te gaan in de tuin nu het bijna voorjaar is. Volgens hen zou je je als een sporter moeten voorbereiden op het tuinieren. Dat meldt de BBC.

Het mooie lenteweer krijgen veel mensen weer zin om te gaan tuinieren. De British College of Osteopathic Medicine (BCOM) waarschuwt dit niet te doen zonder 'warming up'.

Stretchen
Ze adviseren iedereen met groene vingers stretchoefeningen te doen voor ze starten met tuinieren.
Dr. Ian Drysdale waarschuwt: "Mensen moeten niet zomaar aan de slag gaan, de spade pakken en beginnen met graven, schoffelen en wieden."
Volgens de arts vergeten mensen zichzelf en gaan ze te enthousiast in de tuin aan het werk na de wintermaanden.

Klachten
Het BCOM zegt dat de ervaring is dat in de lentemaanden meer mensen zich melden met blessures die ze tijdens het tuinieren oplopen. De meestvoorkomende klachten zijn lage rugpijn, spierverrekkingen en verstuikingen.
Volgens Drysdale weten mensen als ze aan het sporten gaan dat ze het langzaam moeten opbouwen, maar als ze de tuin ingaan houden ze daar geen rekening mee.
Hij stelt dan ook dat het grootste deel van de blessures die in de tuin ontstaan te voorkomen zijn. Hij adviseert zoveel mogelijk door de knieën te gaan en niet te lang en te veel dezelfde bewegingen te doen.

© Gezondheidsnet

dinsdag 3 maart 2009

Broccoli


Broccoli is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.

Rassen
De rassen voor de professionele teelt zijn hybriderassen, die elkaar snel opvolgen. Voor de volkstuinder beschikbare rassen zijn:
  • Southern Comet, een hybride ras dat goed voldoet
  • Groene calabrese, een Italiaanse vorm met meerdere kleine knoppen
  • Purple sprouting, paars
Van de rassen voor de professionele teelt wordt alleen de hoofdscherm geoogst. Bij deze rassen lopen de zijknoppen na de oogst nauwelijks meer uit, dit in tegenstelling tot de rassen voor de volkstuinder. Na de oogst van het hoofdscherm lopen de zijknoppen uit. Als deze geoogst worden dan lopen er weer nieuwe zijknoppen uit enz. De schermen worden telkens kleiner.
Gebruik
Broccoli wordt meestal gekookt of gebakken gegeten.
Voedingsstoffen
  • 100 gram verse broccoli bevat:
  • 140 kJ
  • 3 g koolhydraten
  • 2 g eiwit
  • 65 mg calcium
  • 0,8 mg ijzer
  • 70 mg vitamine C
  • 0,06 mg vitamine B1
  • 0,13 mg vitamine B2
  • 0,12 mg caroteen
Gezondheid
Onderzoek heeft aangetoond dat Broccoli de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan, omdat deze groente dezelfde werking als alzheimermedicatie zou kunnen hebben.
Verder hebben onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley (Californië, VS) ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (indolen, glucosinolaten) het lichaam tegen kanker schijnen te verdedigen. Ook zou broccoli tegen UV-licht beschermen, waarschijnlijk door de stof sulforafaan. Deze indolen worden in de maag afgebroken en omgezet tot het bestanddeel 3,3-di-indolylmethaan (DIM). DIM lijkt kanker een halt toe te roepen. DIM zou ook zorgen voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat kankercellen doodt en voor een verminderde aanmaak van een ander eiwit, waarvan kankercellen juist een verhoogde concentratie nodig hebben om te overleven. Een Brits onderzoek toont vermindering van risico op prostaatkanker met 400 gram broccoli per week in vergelijking met een controlegroep met 400 gram erwtjes. Onderzoekers van de universiteit van Warwick toonden aan dat koken of diepvriezen de gunstige werking met drie kwart kan verminderen, terwijl bij wokken, stomen of bereiding in de magnetron de werkzame stoffen worden behouden. De gunstige invloed van broccoli ter voorkoming van prostaatkanker was al eerder aangetoond. Onderzoek toont ook een versterking van het immuunsysteem door het bestanddeel di-indolylmethaan in broccoli.