vrijdag 21 november 2008

Smeerwortel

Hier weer zon wonderplant .Smeerwortel .
Een prachtige plant met rode ,blauwe of witte bloemen. Doet he mooi in elke uin , maar pas op het woekert je hele tuin door .

Smeerwortel
Gebruikte delen en herkomst
Smeerwortel vinden we in midden Europa en in de gematigde gebieden van Azië op vochtige plaatsen, greppels en bermen en op natte weiden. Uit de dikke zwarte, sappige wortelstok ontspringen de vertakte stengels, die 50-100cm hoog worden. De bladeren zijn 98lancetvormig en ruw behaard. De rood-violette tot geel-witte klokvormige, hangende bloemen bloeien van mei tot september. Een kruising van S. officinale en S. asperum levert ons de Bastaardsmeerwortel (Symphytum x iplandicum). Dit is een winterharde vaste plant met roze, paarse en blauwe bloemen. De bladeren hebben dezelfde werking als die van de smeerwortel. Vooral de wortel wordt gebruikt. NIET INWENDIG GEBRUIKEN! Zie de waarschuwingen onder aan deze pagina.

Te gebruiken bij
  • ontwrichting
  • gewrichtsontsteking
  • wonden
  • huidaandoeningen
  • verbrandingen ***
  • tepelkloofjes
  • zonnebrand
  • botbreuken
Actieve bestanddelen:
Looistoffen, Choline, Allantoïne (0.8 - 1 %), Etherische oliën, Slijmstoffen, Kiezelzuur, Pyrrolizidine alkaloïden

Smeerwortel is werkzaam als wonder wondhelend middel, slijmvormer, astringens en hoestmiddel. Het in de plant aanwezige allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling. Het gebruik van smeerwortel bij allerhande verwondingen en zweren vindt hierin zijn verklaring.
Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, en dat zowel bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, als bij ontstoken spataders. Historisch is vooral het gebruik bij botfracturen bekend. Met name het allantoïne zorgt voor celvorming en vernieuwing, zowel in- als uitwendig. Hierdoor wordt niet alleen de heling van wonden versneld, maar wordt ook overdreven littekenvorming vermeden. Bij diepe wonden is het nochtans aangeraden om erg voorzichtig om te springen met smeerwortel, omdat de uitwendige toepassing van smeerwortel in dat geval kan leiden tot weefselvorming aan de oppervlakte, vooraleer de wonde in de diepte voldoende is genezen. Dit kan vervolgens eventueel leiden tot abcesvorming.

Dagdosering
Een volle theelepel gesneden wortel in een kopje kokend water doen en enkele uren laten staan. liefst op een koele plaats, zoals de koelkast. Het aftreksel zal dan dik en slijmerig gaan worden. Gebruik het als uitwendige kompressen. kan gekoeld enkele dagen bewaard blijven, het wordt dan wel dikker en taaier. Het is zo krachtig dat al na enkele uren omslagen er resultaat bereikt wordt en er al zichtbaar heling is ontstaan.
Bijwerkingen en interacties
Niet gebruiken op diepe wonden, daar er anders abcesvorming kan ontstaan. Zeer giftig indien inwendig gebruikt! Niet inwendig te gebruiken zonder medisch toezicht omdat het de lever ernstig beschadigd!

Geschiedenis en volksverhalen
De smeerwortel is een geneeskrachtige plant met een lange traditie. Oude Griekse bronnen maakten al melding van een gunstige invloed op onder meer de heling van wonden. Al zo'n 20 eeuwen voor Christus had de plant de goede reputatie dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen kon laten groeien. Romeinen kenden de plant als prima middel bij breuken en wonden. Plinius 'de oudere' (1e eeuw na Christus) schreef in zijn boek 'De Naturalis Historica' (waarin hij een samenvatting maakt van ca. 2000 verhandelingen geschreven door Grieken en Romeinen) over smeerwortel: De wortels bevatten zoveel kleefstoffen dat ze in stukken gehakt vlees aaneensmeden; en als smeerwortel wordt gekookt tot een massa of het blad wordt gekneusd en de massa als pleister op een wonde wordt gelegd, zal hij alle vleeswonden genezen.
Apuleius schreef over de plant dat ze onder andere kon worden gebruikt bij hevige menstruatie. De vrouw diende dan het gedroogde, fijngestampte kruid met wijn te drinken
Volgens de wicca is smeerwortel een kruid van Saturnus, en een Steenbokskruid. Zijn eigenschappen zijn koud, droog en aards. Saturnus staat voor visioenen of een lang leven. Het element aarde wordt verbonden met geld, voorspoed, vruchtbaarheid, genezing. De smeerwortel wordt symbolisch ook gebruikt in rituele healingen. Verder wordt de wortel gebruikt als reisamulet. Een stukje van de wortel verpakt in elk stuk van je bagage zou die tegen diefstal beschermen. Het gebruik in allerlei soorten rituelen ter aantrekking van financieel voordeel is hier wellicht mee verwant.

woensdag 5 november 2008

Kamille (matrica chamomilla)

Kamille is een veelzijdig kruid .Je kunt er geneeskrachtige thee van zetten .Maar beschermd je koolsoorten mee beschermen Kamille is een voortreffelijk ontspannings middel >het is een slaapmiddel ,helpt bij nerveuze spanningen en heeft reguleerde effect op het spijsvertering stelsel.Botanische naam
De geslachtsnaam is samengesteld uit de Latijnse woorden 'Mater' wat staat voor 'moeder', en 'caria' wat 'zorg' betekent. Ook de soortnaam is een samenvoegsel, ditmaal van de Griekse woorden 'camai' wat staat voor grond en 'millon' wat appel betekent.
Botanie
Eenjarig plant uit de familie van de composieten een echte pioniersplant, bloeit tweemaal per jaar, het zaad komt op in september, de plant overwintert met een bladrozet, in het voorjaar schieten de stengels omhoog, ze zijn rechtopstaand en rijk vertakt, Echte Kamille wordt ongeveer 60 cm hoog, de bloemetjes zijn gesteeld en hebben zowel lint - als buisbloemen, de buisbloemen zijn heldergeel en de lintbloemen wit. De echte Kamille is verder te herkennen aan de zoete zuurtjesgeur.

Gebruik
De holle bloembodem verwijst naar gasvorming (lucht) of verkramping van het spijsverteringsstelsel. De gele kleur van de buisbloemen naar het hart, lever en gal. De witte lintbloemen staan voor harmonie, infecties en vrouwenkwalen. Het fijnvertakte blad ziet er kwetsbaar uit en zit in het voorjaar opgerold aan de stengel, ontrolt zich later als een varenblad, staat voor moederlijke zorg en geborgenheid. De aanwezige etherische olie werkt op het zenuwstelsel. Het is een typische Zonneplant, die zich ook naar dit hemellichaam richt, ontvangt liefde, warmte en licht, geeft dit ook weer door aan de mens. in de nacht en bij regen zijn de bloemen gesloten (geborgenheid). Een uitstekend kinderkruid.

Inhoudsstoffen
  • Etherische olie (azuleen)
  • Bisabolol (werkt tegen krampen)
  • Bitterstoffen
  • Glycosiden (vochtafdrijvend)
  • Looistoffen
  • Slijmstoffen
  • Cumarine (licht verdovend)
  • Belleferon (schimmeldoder)
  • Salicylzuur (pijnstillend en koortsverlagend)
  • Vitamine A. B en C
  • Mineralen P, Fe en S
  • Valepropriaten (werken ontspannend op de darmen)
Werking

Zenuwstelsel
Bij stress, innerlijke verkramping, grote vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, overspanning. Verder bij hoofdpijn en slapeloosheid, nachtmerries en heimwee. Ook nerveuze overgangsklachten. Goed middel bij kiespijn.

Spijsvertering
Maag - en darmkrampen, maagpijn, buikpijn bij kinderen, ook diarree door spanningen, constipatie, maag - en darmzweren, koliekpijnen.
Infecties
Bij snel opkomende infecties met koorts. Bij griep, verkoudheid, bij sinusitis (stomen met de tinctuur), bijholteontsteking, blaasontsteking, ooginfectie, ontstekingen in de mondholte. Soms bij middenoorontsteking en amandelontsteking (bij infecties altijd thee en tinctuur gebruiken!), dan altijd afwisselen met een lichte Saliethee. Bij diverse huidinfecties.
Overige
Reuma, artritis, vooral rode plekken en zwellingen, dan een kompres van de sterke thee. Bij de geslachtsorganen: menstruatiebevorderend tegen verkramping, ook seksuele verkramping. Een bekende toepassing is bij blond haar, dat mooier van kleur wordt na een spoeling met Kamillethee.

Gebruik
Men gebruikt alleen de bloemen, er wordt een thee van gemaakt, maar ook de etherische olie wordt van de bloemen gemaakt. De bloemen verzamelen als ze ongeveer vijf dagen bloeien.
Let op!
Niet gebruiken bij zwangerschap! Verder het kruid alleen toepassen als medicijn, en niet als dagelijkse thee. Soms zijn er allergische reacties zoals samentrekkingen van de bronchiën en bij extern gebruik huidreacties, dit komt echter zeer zeldzaam voor, in het algemeen kan men zeggen dat mensen die allergisch zijn voor Asters en Chrysanten, geen Kamille moeten gebruiken.

Geschiedenis (alle Kamillesoorten)
Kamille was al bij de oude Egyptenaren een gewaardeerd kruid, ook nu nog wordt het veel gekweekt, men produceert er ook een etherische olie van het kruid. in de maag van de mummie van farao Ramses iI werd Kamillestuifmeel aangetroffen. in het noorden van Europa, in de tijd voor de kerstening was de Kamille gewijd aan Balder, de Germaanse God van Het Licht en de Zomer, ze werden "Balder's Bra" genoemd, oftewel "Balder's wenkbrauwen". in het Angelsaksische geschrift 'Lacnunga' wordt Kamille beschreven als een van de negen heilige kruiden van Wodan. De Kamille speelde een belangrijke rol in de Midzomerrituelen. De echte Kamille was een plant uit Hecates tuin. Men geloofde dat degene die Kamille bij zich droeg onkwetsbaar was voor hekserij. Uit de Oudheid bestaan beschrijvingen van planten die vermoedelijk de Kamille voorstellen, alleen bestond er toen al veel onenigheid over de naamgeving van alle Kamillesoorten. Opmerkelijk is dat Hildegard von Bingen niets vermeldt over de Kamille, terwijl hij in haar tijd ook al veel voorkwam, de eerste houtsnede van Kamille vind men pas in 1485.
In de Middeleeuwen werd Kamille vaak gebruikt in tuinen om over te lopen, de geur kwam dan vrij, ook liet men zitbanken begroeien met het kruid. Dodoens noemt tal van Kamillesoorten zonder duidelijkheid te bieden. De plant werd vaak de Plantendokter genoemd, omdat andere planten er baat bij hebben als Kamille bij ze in de buurt groeit. Nu is Kamille een van de meest gewaardeerde kruiden waar veel onderzoek naar is gedaan.