dinsdag 29 juli 2008

Bieslook


Een kruid waar zoveel mee te combineren is Bieslook. Toch past het kruid in meer gerechten. Zo wordt het in de Chinese keuken gebruikt bij vlees- of visgerechten, maar ook in sauzen en als garnering. wat weten we er verder van

Bieslook (Allium schoenoprasum) behoort tot de Lookfamilie (Alliaceae) en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei, knoflook en dergelijke. Het is een vaste plant afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Bloeit in juni-juli, in blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Dit soort planten zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat ze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.De plant is pollenvormend (syn. voor zodevormend), en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Amarylis.

Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden.
De bollen die zich vormen aan de uiteinden van de stengels zijn niet voor consumptie geschikt. Zij hebben een hallucinerende werking en kunnen ernstige concentratie- en erectieproblemen veroorzaken.
Oorspronkelijk komt Bieslook uit China. Biotoop: doorlatende grond, gematigde gebieden.
Bieslook kan het hele jaar gezaaid worden binnen voor het gebruik in de keuken .

vrijdag 25 juli 2008

Westzaanerveld

Van de week was ik in het Westzaanerveld bij een kennis van me .die heb daar een molen staan .Ik vind het altijd ontspannend om gewoon dan even weg van de mensen te zijn. Op het zelfde eiland heeft iemand ook daar een huisje .Als ik zo iets had dan woonde ik daar van mei tot september. Maar wie ben ik Nu was die bewoner met vakantie en die kennis moest een beetje oppassen .Hij vroeg of ik even een rondje wou maken .Gewapend met me fototoestel ben ik daar op expeditie gegaan .Ik heb daar zeker een uur gelopen en mooie foto's gemaakt. Wat een rust is het daar .oke je hoort de snelweg en de bromvliegen van Schiphol .Maar voor de rest niks .Als die man het ooit een te koop aanbied en het is een leuke prijs .Dan zou het awel iets voor mij wezen Hier een foto impressie

dinsdag 22 juli 2008

Winnaar slakkenrace krijgt bak met sla

Boeren en tuinders zijn slakken liever kwijt dan rijk.

De diertjes kunnen forse schades veroorzaken. Maar ze zorgen ook voor vertier. In het Engelse Congham werd dit weekeinde voor de 27e keer het wereldkampioenschap slakkenrace gehouden. De slijmerige diertjes moesten zo snel mogelijk 33 centimer afleggen. De beestjes spurtten huis aan huis naar de finish.

Winnaar werd slak Heikki, die een finaletijd neerzette van iets meer dan drie minuten. Een minuut langer dan het wereldrecord.
Eigenaar van de slak, de 13-jarige Georgie Brown, kreeg voor de overwinning een bak vol slabladeren.
bron agd

maandag 21 juli 2008

Tuinmelde

Vandaag eens over een vergeten groente .Tuimelde De groene vorm met zijn pijlvormige bladeren is in feite een (vergeten), groente die in de loop der tijd werd
vervangen door spinazie. Toepassing en bereiding van tuinmelde en spinazie zijn gelijkwaardig.
De gekleurde cultivars zoals 'Rubra' worden nu als sierplant in de border toegepast, ze zorgen met hun lange slanke stengels voor wat hoogte en kleur. De bloempluimen hebben
dezelfde kleur als het blad. Ideale 'opvulplant' of weefplant. De plant is eenjarig maar zaait zich makkelijk uit.

Er is niet veel bekend over de tuinmelde .

Naam
Atriplex hortensis
Nederlandse naam
Tuinmelde
Familie
Amaranthaceae/ Chenopodiaceae
Herkomst
Azië, Siberië Op andere plaatsen verwilderd
Zaaien
van maart tot juni en van half augustus tot september.
Bij opkomst in droge periodes, regelmatig water geven om doorschieten te voorkomen. Jonge plantjes zijn geliefd bij naaktslakken.
Hoogte
150 cm
Bloeitijd
juli-september
Standplaats/ habitat
normale, voedzame tuingrond; volle zon, halfschaduw

vrijdag 18 juli 2008

ALTERNATIEVE BESTRIJDING

Er zijn twee soorten hoe je tuin kan beschermen tegen schadelijke insecten .De ene is met chemische middelen of met biologische middelen .
Zo als uw weet doe ik het op de alternatieve manier .Hieronder heb ik wat middeltjes neer gezet .
Boerenwormkruid
Kan worden gebruikt tegen wortelvlieg, koolvlieg, luizen, coloradokever, spint, roest, meeldauw.
Neem 30 gr verse of 3 gr droge bloemen per liter water. Overgiet met kokend water.
Dit mengsel onverdund ongeveer 1 à 4 maal per 2 weken op de grond bij de wortelhals van gewassen spuiten.

Brandnetelgier
Dit mengsel gebruik je als meststof voor gewassen. Het bevat veel stikstof en sporen-elementen. Je kan het gebruiken als bladbemesting.
Hou ouder de gier, hoe sterker hij wordt. Gebruik het mengsel flink verdund: 1/10 of 1/20

Heermoesthee
Werkt genezend bij roest of andere schimmelziektes. Best ook preventief gebruiken.
Heermoesthee maak je door 10-30 g per liter water op te lossen of als je vertrekt van verse heermoes, neem je ongeveer 150g vers of gedroogd materiaal per liter water en laat dat een nacht in water weken. Haal daarna de heermoes uit het water en laat die 10-60 min. koken in voldoende vers water. Het koud aftreksel en het kookaftreksel samenvoegen, zeven en verdunnen (1 op 4 tot 1 op 20).
Voor het verspuiten voeg je 0.3 tot 0.5% groene zeep toe.

Heermoesaftreksel
Te gebruiken als bladbemesting.
Gebruik 1 kilogram vers of 150 gram droog materiaal op 10 liter water. Laat 15 minuten koken en 12 uur trekken. Zeef en verdun 10 keer. Behandel de planten om de drie weken.

Knoflook
Door het hoge zwavelgehalte zou knoflook een schimmeldodende werking hebben.
De geur zou ook afwerend werken tegen insecten, slakken.
AFTREKSEL: 50 -75 g fijngesneden verse teentjes look of 20 g droog poeder een 24u laten trekken in 1 l water. Zeven en 10 keer verdunnen.
POEDER: knoflooktenen vermalen en drogen tot poeder.

Gesteentemeel
Door basaltmeel, lavameel en zeewierkalk over gewassen/planten te spuiten worden deze beschermd tegen ziekten en plagen.
Deze produkten werken dus vooral preventief.

Natuurlijke vijanden:
•Bladluizen : inzetten van sluipwespen, lieveheersbeestjes, gaasvlieg
•Fruitmot : Granupom; een selectief biologisch insecticide op basis van het Cydia pomonella granulosevirus.
•Mineervlieg: inzetten van sluipwespen.
•Perenbladvlo: inzetten van roofwants
•Trips: inzetten van natuurlijke vijanden zoals roofwantsen.
•Wolluis: inzetten van feromoon. (Lokstof)
•Spint: inzetten van roofmijt.
•Slakken: inzetten van nematoden
•Taxuskever: inzetten van nematoden

donderdag 17 juli 2008

Soorten beleid

Nu eens geen bericht over kruiden of planten ,of eigenlijk wel. Vandaag kreeg ik het soorten van het soortenbeleid van 2007 -2013 binnen . Na het lezen sloeg bij wel de schrik om het lijf .Hoeveel dieren, vlinders ,vissen ,vogels en planten er worden bedreigd met uitsterven alleen al in Noord-Holland . Ik hoor het WMF daar nooit over .Die zijn bezig de laatste panda dood te knuffelen.

Neem nu het gewone lepelblad .de oevers in de Zaanstreek stonden er vol van . De oevers waren wit gekleurd Nu is het een bedreigde planten soort. Hoe komt dat omdat we overal zoet water willen hebben. Zon lepelblad houd van een beetje brak water
Heemst houd van veen .De Zaanstreek is een groot veengebied maar alles wordt door riet bedreigd. Op het trilveen gebied staat nu riet. Langzaam komen er boompjes op. De boeren hebben geen zin meer om schapen op het veen te zetten want het is niet economisch meer haalbaar

De kerkuil en de steenuil worden verdreven door het Pleur Maar Neer gemeentebeleid. Om overal maar industrieterreinen te bouwen. De economische drijfveer van bepaalde gemeentes Het grootste voorbeeld staat in Wormerveer. Industrieterrein Noorderveld Aan de overkant ligt Industrieterrein Molletjesveer een verpauperd industrieterrein .Als dat was opgeknapt dan had het Noorderveld behouden gebleven. Een prachtig mooie weidegebied Een hof van eden voor kievieten en andere weidevogels.

Door het bebouwen van weide. Wordt de habitat van bepaalde vogels,planten en dieren bedreigd Als je met je spandoek staat dan ben je gelijk een milieuterrorist want dan schaad je de economie. De echte milieuterroisten zijn de projectontwikkelaar die met hun industrieterreinen en mooie villa's in gebieden met een mooi uitzicht. Of de planologen die weer een weg willen verbreden of door een groen gebeid een weg te plannen.

Soms denk ik weleens waar doe ik het voor. Ik ben vegetarisch ,ik koop biologische producten ,verbouw me eigen groente, gebruik groene stroom en ik heb een elektrische brommer of ik ga met OV .en soms carpool ik.
Als 30% van het Nederlandse volk het ook doet dan houden we meer groen over

zondag 13 juli 2008

Zuring



Zuring ziet men ls een hardnekkig onkruid .Het is ook een geneeskrachtig kruid .Als het in je tuin staat is het en hardnekkig kruid dat moeilijk is uit te roeien. Het enige haal het voordat het zaad vormt met wortel en al te verwijderen .
In de tijd dat onze voorouders de hele dag in de zomerhitte aan de slag waren, aten zij graag een Zuringblad, dat leste de dorst buitengewoon goed.

Zuring is inheems in grote delen van Europa, Azië en Noord-Amerika, vooral op rijke, kleiige en zure gronden komen veel soorten voor. De geslachtsnaam Rumex is afgeleid van het Latijnse "Rumo" dat "ik zuig" betekent. De Romeinse soldaten zogen aan zuring stelen om hun dorst te lessen. Evenals rabarber bevat zuring oxaalzuur. Bovenmatig gebruik van oxaalzuur is giftig.Teelt
Zuring vraagt om een zure vochthoudende grond en om een standplaats in de volle zon of halfschaduw. De planten behoren op 30 cm afstand van elkaar te staan. Het kruid schiet nogal snel in zaad. Haal de bloemen tijdig weg opdat alle energie van de plant zich richt op het produceren van bladeren. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds bitterder blad leveren. Zodra het buiten niet meer zo warm is zal de smaak van het gewas snel verbeteren. Zuring zaait zich spontaan uit. Strooi kalk in de tuin als U vind dat er teveel zuring in de tuin komt. Pluk het blad voor vers gebruik of om in te vriezen. Het laat zich slecht drogen.

Geneeskrachtig
Zuring is urinedrijvend en bloedzuiverend. Het lichaam reageert op zuring met onder meer de aanmaak van meer rode bloedlichaampjes. Ook bevat zuring vitamine C. Huidaandoeningen als acné zijn te behandelen met een kompres met het blad van zuring.

Als keukenkruid
Zuring is een uitstekend keukenkruid. Vers jong blad kan verwerkt worden in sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten. Als je het blad in salades doet verminder dan de hoeveelheid azijn of citroensap in de dressing. Het blad van de zuring is immers al zuur genoeg. Zuring combineert voortreffelijk met kip en varkensvlees. Kook het gewas als spinazie, giet het water tussentijds eenmaal af om de zure smaak te temperen.
Enkele recepten
Groene saus:
Was een handvol zuring, slabladeren en waterkers. Kook in een weinig water waarin ook een hele gepelde ui zit, tot het blad zacht is. Verwijder de ui en laat de bladeren afkoelen. Voeg daarna 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel wijnazijn, zout en peper toe. Roer tot een romige saus. Serveer bij vis of koud gevogelte.
Soep van zuring en sla:
Samenstelling: 100 gr zuring, 100 gr sla, 100 aardappels, geschild en in schijfjes gesneden, 50 gr tuinpeterselie, 50 gr boter, 600 ml kippensoep en 4 eetlepels room.
Werkwijze: was de zuring, sla en peterselie. Droog de bladeren en snij ze grof. Verhit de boter in een grote pan en doe er de zuring, sla en peterselie bij. Stoof 5 minuten op een laag pitje en doe er dan de aardappelen bij. Schep alles goed om. Giet er de hete kippensoep overheen, doe een deksel op de pan en laat 25 minuten sudderen. Roer alles goed door elkaar tot een smeuïge soep. Gebruik eventueel een keukenmachine. Warm de soep terug op (laat niet koken) en doe er tenslotte nog wat room bij.
de recepen zijn van Den Diepen Boomgaard

donderdag 10 juli 2008

Zeldzame vlinder rukt op


Het gaat goed met het veenhooibeestje, één van de meest bedreigde dagvlinders in Nederland.

Waarnemers van De Vlinderstichting hebben de afgelopen weken duizenden exemplaren van het fladderende diertje geteld.

Dat heeft Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen donderdag gemeld. De afgelopen jaren zagen de onderzoekers veel minder veenhooibeestjes, enkele honderden. Omdat het veenhooibeestje een weinig mobiele vlinder is, is de kans op een succesvolle nieuwe kolonie erg klein. Door de waarnemers hebben de onderzoekers echter weer hoop voor de toekomst.

De sterk bedreigde vlindersoort komt vooral voor in veen. Uit Noord-Brabant en Gelderland is het veenhooibeestje echter al helemaal verdwenen. De enige vliegplaatsen liggen nog in Drenthe en Friesland. De exacte vindplaats van de vlinder maakte Van Vliet niet bekend.
bron vlinderstichting

woensdag 9 juli 2008

roomse kervel


Roomse kervel is de doorlevende neef van de klassieke kervel en behoort samen met onder meer peterselie, lavas, engelwortel, dille en karwij tot de schermbloemige planten. Roomse kervel is niet zo maar de vervanger van kervel. Door de zoete anijsachtige geur en smaak en de mooie witte bloemschermen heeft dit kruid heel wat eigen troeven. Een doorlevende vaste plant met een uitgesproken smaak en sierwaarde... Roomse kervel zou een vaste waarde moeten zijn in elke ruime kruidentuin.
Teelttechniek.
Je kunt roomse kervel bij voorkeur in het najaar zaaien in bakken gevuld met tuingrond of zaaien ter plaatse. Afdekken met een laagje scherp zand of een vochtige doek om de vochthuishouding op peil te houden. Voldoende voedingsstoffen en licht zijn bij het opkweken van groot belang. Het kruid heeft, net als de familieleden, een lange kiemduur en is moeilijk te verplanten maar zaait wel spontaan uit. Bij het ter plaatse zaaien spaarzaam uitzaaien en voldoende dunnen. Bij zaaien in pot in het voorjaar ruim uitplanten. Scheuren wordt weinig beproefd; het is handig als je kunt starten met enkele zaailingen van een collega. Tot de schermbloemige behoren ook de geslachten die op het eerste zicht gelijkenis vertonen met roomse kervel maar schadelijk zijn. Dolle kervel (Chaerophyllum temulum) en gevlekte scheerling (Conium maculatum) zijn voorbeelden.
Roomse kervel is een enthousiaste groeier en neemt veel plaats in. De wintervaste plant wordt ongeveer een meter hoog en groeit breed uit. In wilde borders is roomse kervel een goede keuze. Het kruid bloeit van mei tot juli met overweldigende witte bloemschermen. De bloemen zijn eetbaar. De decoratieve bladeren worden tot een halve meter en tooien tot diep in de herfst je border.
Aan de standplaats stelt het kruid opvallend weinig eisen. Halfschaduw of schaduw vormt geen onoverkomelijk probleem. Verder vochtig, maar goed doorlaatbaar en humusrijk. Onder (te) vochtige en donkere omstandigheden kan de plant geplaagd worden door kiemschimmels en door roest. Een droog zaaibed vermijdt kiemschimmels. Voldoende diep terug snoeien kan bij roestaantasting een oplossing bieden
Boerenwijsheid.
Roomse kervel werd in boerderij tuinen verbouwd om de bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen en als probaat middel tegen blaas- en nierstenen. Het kruid vormt tevens een goedkope en rijke bron van vitamine C. Mensen werden opgewekt bij het verbruiken van deze plant. Omdat het steeds en in ruime mate beschikbaar is, werd het blad gebruikt in kruidenboters, in soepen en in salades. De stevige uitgegroeide wortels werden rauw geraspt of als kookgroente geserveerd en de zaden, die een overtuigende anijssmaak hebben, werden als snoepgoed gegeten of verwerkt in gebak. In kruidige likeuren en in boenwas vond je steevast roomse kervel.

zondag 6 juli 2008

courgette


Door het droge en warme weer staan al me courgette planten in de bloei.Ik heb er nog nooit zoveel bloemen aan gehad. De courgette, (nl. mergpompoen, it. zucchini) genaamd is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken.

worden in azijn met kruiden. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld. De smaak van de courgette is echter flauw. Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof.De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw of gebakken worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk

Teelt

Ik heb mijn planten geplant eind mei. Voor de buitenteelt kan in Nederland gezaaid worden in mei in potten, die onder glas opgekweekt worden en dan half juni buiten worden uitgeplant. De plantafstand bedraagt 100 bij 100 cm. Ook kan in juni ter plaatse gezaaid worden. Voor de herfstteelt wordt begin juli uitgeplant en in september wordt er dan eventueel een tunnel overheen gezet. De eerste vruchten worden vanaf juli geoogst. Er moet drie keer in de week en in de zomermaanden bijna dagelijks geoogst worden. Tot eind september, als er geen nachtvorst optreedt, kan er buiten doorgeoogst worden.

Voor een goede vruchtzetting is bestuiving door bijen of hommels noodzakelijk.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van 100 gram verse courgette is:

Energetische waarde

67 kJ

Koolhydraten

4 gram

Eiwit

0,6gram

Vet

0,1gram

Vitamine C

17 mg

Caroteen

0,20 mg

Vitamine B1

0,05 mg

Vitamine B2

0,09 mg

Calcium

15 mg

IJzer

0,4 mg


woensdag 2 juli 2008

rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

Verleden jaar heb ik rode zonnehoed gepland. Er stonden er 3 en trokken veel vlinders aan .Nu ik wat verder ben met de natuurgeneeskunde weet ik dat deze plant ook geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Botanie
Vaste plant uit de Composietenfamilie, wordt tot 90 cm hoog, met de dikke penwortel overwintert de plant, in de lente ontstaan alleenstaande, dikke, ruwe stengels, waarvan het onderste deel hol is, terwijl de stengels onder de bloemhoofdjes verdikt zijn. De langwerpig of zwak elliptische bladeren zijn donkergroen, ruw behaard en bedekt met knobbeltjes, bij de grond zijn ze langgesteeld, terwijl de schaarse stengelbladeren bijna zittend zijn. De bloembladen zijn sterk gewelfd en omringd door smalle, ruwbladige schutbladen met een gave rand, de straalbloemen zijn terug gebogen en zijn purperrood van kleur. De buisbloemen zijn groenachtig en vijftandig, erin vindt men een donkerrode stijl die aan de top gedeeld is. De planten groeien graag bij elkaar. Rode Zonnehoed komt oorspronkelijk voor op de prairies, lichte loofbossen en zonnige hellingen van de westelijke gebieden van Noord-Amerika. in Europa wordt de Rode Zonnehoed veel als sierplant gekweekt.
Gebruik
Typische Zonneplant die zich naar dit hemellichaam richt. Hij heeft een penwortel, dit verwijst naar een sterk aardende werking. Ze staat graag in grote groepen, de plant heeft een zeer krachtig uitstraling en laat zich niet wegdrukken. Het kruid werd door de Sioux in rituelen gebruikt om de kracht te versterken. Verder heeft de Rode Zonnehoed een grote Marskracht, vanwege het vermogen de eigen afweer van het menselijk lichaam te versterken. Het is een krijgersplant. De kleur van de bloemen is samengesteld uit rood, met een werking op het bloed, en wit, wat een aanwijzing is voor een positief effect bij de bestrijding van infecties bovendien harmonieverhogend.
Inhoudsstoffen
  • Etherische olie
  • Glycoside (echinacoside)
  • Echinaceïne
  • Phenolien
  • Hars
  • Inuline
  • Betaïne
  • Fenolzuur
  • Polysachariden
  • Chichorinezuur
Werking
Constitutie en infecties
Heeft een sterk weerstandsverhogend effect op het hele organisme, verschillende inhoudsstoffen werken antibiotisch en ontstekingsremmend. Helaas wordt dit kruid vaak verkeerd toegepast, veel mensen gebruiken het als een preventief middel dat de hele winter geslikt wordt om verkoudheid en griep te voorkomen, het lichaam raakt er aan gewend en het positieve effect verdwijnt, dus wissel het af met andere middelen of gebruik het alleen wanneer het echt nodig is.
Als middel om infecties te bestrijden is het zeer geschikt, ook bij kinderen, ouderen en mensen die extra bevattelijk zijn voor infectieziekten, zoals hartpatiënten, anemiepatiënten, diabetespatiënten etc. (zie echter ook Overige). Het kan ook de weerstand verhogen bij candida, bronchitis. Ook bij herpes simplexinfecties. Heeft een zeer goede tegen alle infecties, zowel van de luchtwegen, zoals bij bronchitis, verkoudheid, sinusitis, angina, tonsillitis. Maar ook voor ontstekingen van de huid, bijvoorbeeld puisten, steenpuisten, sceptisch eczeem, ontstoken wonden. is weefselherstellend, is wat pijnstillend en bloedzuiverend. Ook bij de Ziekte van Pfeiffer en de bekende kinderziekten. Ook ondersteunend bij psoriasis en de Ziekte van Crohn (al is dit discutabel omdat dit beide auto-immuniteitsziekten zijn). Ook bij vaginale schimmelinfecties, vaginitis. Gebruik het kruid vlak voor een grote, tandtechnische behandeling, en ook hierna. Ook bij open benen en verwondingen.
Overige
Drie recente studies hebben uitgewezen dat Rode Zonnehoed beter werkt als het genomen wordt, als de eerste tekenen van een infectie optreden, dan wanneer het kruid elke dag wordt ingenomen als preventief middel. Die drie studies zijn: Melchart et al., 1998, Brinkeborn et al. 1998, Hoheisel et al. 1997.
Gebruik
Men gebruikt de wortels en de bloemen, de wortels moeten in de herfst worden opgegraven, het liefst van wat oudere planten. Men zegt dat de Ø (moedertinctuur) van de verse wortel beter is dan de Ø (moedertinctuur) van de gedroogde wortel. Men kan ook een aftreksel maken van de wortel.
Let op!
Rode Zonnehoed moet niet worden toegepast in progressieve systeem - en auto-immuniteitsziekten als tuberculose, leiose, MS, verbindende weefselstoornissen volgens de Duitse Commissie E. Verder ook niet bij HIV/AIDS.