vrijdag 30 november 2007

CO2 uitstoot


Het is weer de tijd van gas en elektra afrekening . En geschrokken of viel het mee .Ik schrok van me elektra afrekening .Ik had meer verbruikt dan ik had verwacht .Ik vind dat we afgerekend moeten worden op onze CO2 uitstoot. Het CO2 geeft meer verontreinigd aan het milieu dan ander stoffen
Ik zelf gebruik niet zo veel aan CO2 omdat ik meestal reis met de trein of carpool. Binnen een straal van 20 km reis ik op de fiets .Daar buiten neem ik de trein of ik carpool Ik ben een van de gelukkige niet autobezitters. Ik moet er niet aan denken dat ik elke morgen in de file moet staan om op me werk te komen
Thuis heb ik ook een paar maatregelen getroffen door een elektronische thermostaat aan te brengen die me huis op 19° c te houden en nachts op 17° C te houden .Zulke strenge winters hebben we niet meer .Me licht in de huiskamer gaat om half 18.30 automatische aan en om 0.00 weer uit
Zelfs de krant hier wordt gedeeld met me buren en een vriend .Morgens komt de krant eerst bij de buren, als die hem uit hebben gooien ze bij mij in de bus en als weer uit heb gaat hij naar een vriend .Ook het abonnementsgeld wordt door 2e gedeeld .

Hier is een leuke link waar u kunt kijken hoeveel CO2 u uitstoot

maandag 26 november 2007

Gifkeuken der natuur

Van een kennis kreeg ik en boek van het weekend .Hij zei er bij omdat je zo graag kookt .Ja, inderdaad het was een boekje dat getiteld was: “Gifkeuken der natuur”.
Het boekje bestaat uit 2 delen Het eerste gedeelte gaat over de werking van planten en wat ze met je doen.
Het tweede gedeelte bestaat uit foto’s van planten die giftig zijn . Er staan wel een aantal verrassende planten bij waar ik het helemaal niet van verwacht had dat die zo giftig waren . Hier onder heb ik planten gezet waarvan ik verbaasd was

Vuurwerkplant (dictamus albus)Werd is de middeleeuwen veel gebruikt tegen slangengif en vergiftige geneesmiddelen, tegen pest en andere vergiften geneesmiddelen, tegen pest en alle venijn.

Brem (Sarthammus scoperius)Door de hoge alkaloïde gehalte is deze giftig ..Een echt zenuwgif is de alkaloïde sparteïne die voorkomt in de rijpe zaden, de bladeren en in het uiteinde van de twijgen van de veel voorkomende brem

Lelietje der dalen (Convallaria majalis)Lelietje der dalen vergiftigen met braken, duizeligheid en hartzwakte tot de dood in collaps toe, komen na het gebruik van de rode bessen evenals het kauwen op de bladeren en bloemstengels niet zelden voor Dodelijke vergiftigingen komen ook voor bij dieren bijvoorbeeld bij ganzen.

Driekleurige viooltje(Viola tricolor)Ons mooie driekleurige viooltje is ook niet helemaal ongevaarlijk. In de bladeren en de wortel zich saponinen, die tamelijk grote doses hevig braken kunnen veroorzaken

Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)Vergiftigingen na het eten van rauwe paardenkastanjes zijn herhaaldelijk waargenomen. Als vergiftigverschijnselen worden beschreven: angstgevoel, onrust, koorts, misselijkheid, hoofd en buikpijn, braken en delirium. In de ergste gevallen kan de dood door verlamming van de ademhalingsspieren intreden

Edelweiss (Leontopdium alpinum)De bloem bevat een nog niet nader onderzochte glucosie die bij kleine dieren dode verlammingen veroorzaakt.In een oud kruidenboek wordt kort en bondig gezegd: Het is een wilde plant, heeft geen nut in de geneeskunde. Wanneer men het vindt kan men het gebruiken tegen dysenterie. Tegenwoordig wordt het gebruikt bij chronische galziekte en bronchitis

Alpenroos (Rododendron terugneum)Onder de planten van de heideplanten heideachtige planten zijn er enige soorten waar bladeren en bloemen een stikstofvrij, niet glucosidisch gif bevatten, de z.g. andromedotoxine .Dit gif veroorzaakt het braken, krampenen aanvallen van duizeligheid.

zaterdag 24 november 2007

Recycle de ruimte

Vanavond vond ik me emailbus een leuk spelletje van milieudefensie .Me interesse was gewekt . Ik ging door naar de homepage . Recycle de ruimte. Het is een page tegen de uitbreidingen van industrieterreinen . Hier in de Zaanstreek staat een groot gedeelte leeg of is verpaupert. En toch moet er weer een nieuwe komen . Verspilling van ruimte en geld .Laten ze oude terreinen opknappen en als er dan nog behoefte is een nieuwe bouwen .In Wormerveer staat er ook zo een. Molletjesveer .En er tegen over zon industrie met Gamma en van die ander bouwmarkten , weggooimeubels winkels .Want elk jaar is de trent anders dus er moet weer andere kleur in woonkamer komen .
Hieronder een aantal terreinen die moeten worden opgeofferd moeten worden in Zaanstreek /waterland

Purmerpolder Noord
De noordelijke punt van de Purmer is een uniek polderlandschap. Het vormt een prachtig contrast tussen de zeer laag gelegen Purmerpolder, de hoge ringdijk en ringvaart en het aan de andere kant van de ringvaart minder laag gelegen veenweidegebied van het voormalige eiland de Zeevang. De ringvaart maakt hier mooie bochten en in de polder liggen fraaie stolpboerderijen. Door de polder loopt het oude tracé van de stoomtram tussen Edam en Kwadijk. Vanuit de vlakke lage polder heeft men een mooi uitzicht op de twee oude gemaaltjes die de Purmerpolder en de Zeevangpolder droog houden.
Het gebied wordt, zeker in het voorjaar, bevolkt door grote aantallen nestelende grutto's, kieviten, baardmannetjes en tal van ander weidevogels. Recreanten kunnen het gebied vanuit Edam, Kwadijk en Purmerend goed bereiken en het wordt druk bezocht.
Bedreiging
Purmerend wil in de noordelijke Purmer een 150 hectare groot bedrijventerrein aanleggen: Baanstee-Noord. Volgens de gemeente is het bedrijventerrein nodig om aan de groeiende behoefte aan bedrijfsruimte te voldoen.
Alternatief
Volgens Milieudefensie en de stichting Baanstee-Noord Nee! is nut en de noodzaak van een nieuw bedrijventerrein niet aangetoond. In Noord-Holland zijn veel terreinen verouderd. Daar staat veel leeg. Door deze terreinen op te knappen en de ruimte efficiënter te gebruiken is er waarschijnlijk helemaal geen nieuw bedrijventerrein nodig
Actiegroepen
Stichting Baanstee-Noord Nee!

Nationaal Landschap Laag Holland (Waterland)
Bedreigd door bedrijventerreinen
Bedreigd gebied
Nationaal landschap Laag Holland is een karakteristiek Hollands polderlandschap met weilanden, sloten, meertjes en mooie dorpen. Veel mensen uit Amsterdam, Purmerend en andere omliggende steden komen er graag om te wandelen, fietsen of varen.
Bedreiging
Drie locaties in Laag Holland bij Monnickendam worden bedreigd: polder Katwoude bij de Hoogedijk, het boerenland aan de Kloosterdijk en de weilanden achter het Texaco-bezinestation aan de N247.
De gemeente Waterland, waartoe Monnickendam behoort, wil twee bedrijventerreintjes van elk enkele hectares aanleggen in het open groene gebied. Eufemistisch noemt zij deze bedrijventerreintjes 'bedrijfskorrels', suggererend dat ze niet schadelijk voor het landschap zijn.
De gemeenteraad beslist in oktober welke locaties zij wil ontwikkelen. Op 19 november beslissen Provinciale Staten van Noord-Holland of zij de aanleg van deze bedrijventerreintjes middels een streekplanherziening toestaan of niet.
Alternatief
De 'bedrijfskorrels' zijn bedoeld voor bedrijven die uitgeplaatst moeten worden vanwege de plannen om op het Galgeriet, dat in de stad Monnickendam ligt aan de Gouwzee, woningen en voorzieningen te bouwen. Een aantal van die bedrijven kunnen echter prima op het Galgeriet blijven en de andere kunnen zich hervestigen op het bestaande bedrijventerrein De Baanstee in Purmerend, enkele kilometers verderop.
Actiegroepen
Bewonersgroep Klooosterdijk Nee:
Polderraad Katwoude:

Kijk voor een bedreigt gebied bij je in de buurt hier

Wil je het spelletje spelen
bron Milieudefensie

vrijdag 23 november 2007

Dag van de dialoog

Ik loop de laatste tijd van dag van…….Vandaag was het de dag de dialoog in Zaanstad .Omdat het moet, moet ik daar op komen draven .Het loopt eind van het jaar dus de budgetten moeten op. Anders krijg je volgend jaar minder geld .Zo werkt het in subsidieland Het thema was jouw zorg is mijn zorg .Dan zit je daar met een aantal bobo’s en gewone mensen .Het rondje voorstellen dat duurt al een half uur . De soep die voor gezet krijgt was gelukkig vegetarisch. Maar door het gesprek werd het meer een koude soep. Ach, het deert niet als het maar gezellig is denk ik dan maar .Dan gaat het over de buurt waar je woont en dan worden er broodjes geserveerd .En gehaktballetjes .Ik denk je moest opgeven of je vegetarisch bent of niet. En een salade. Gelukkig was die wel vegetarisch .
Ik heb echt niks met die dagen van …….Maar het wel leuk om eens andere mensen te ontmoeten en jouw standpunt uit een te zetten wat mijn zorg is Dat is het milieu en hoe we omgaan met de aarde . Vooral hier in de Zaanstreek .Ik zeg het in een andere context vol is vol.Laat de groene ruimte de groene ruimte

zondag 18 november 2007

natuurbeleid ontspoort 2


Roofvogels worden steeds meer vermoord. Het aantal vogels dat verleden jaar vergiftig is dit jaar verdubbeld. Het waren er dit jaar 75.Daarnaast worden jaarlijks nog een 560 vernield . Dat blijkt uit cijfers van de werkgroep Roofvogels Nederland .(WRN)

Roofvogels hebben hun naam niet mee. "Roven" is een negatief begrip. Vroeger werd gedacht dat roofvogels een bedreiging vormden voor andere dieren. Het opeten van het ene dier door een ander, ook wel predatie genoemd, gebeurt echter uit lijfsbehoud en vormt slechts één van de vele sterfteoorzaken. Door te jagen vervullen roofvogels een belangrijke (selectie) rol in de natuur. Alle roofvogels zijn sinds 1941 wettelijk beschermd. Toch hebben roofvogels het in Nederland plaatselijk zwaar te verduren. Jaarlijks worden er vele honderden opzettelijk gedood.
Roofvogelvervolging gebeurt soms uit onwetendheid, maar meestal is er sprake van vermeend eigenbelang. Het wordt de dieren kwalijk genomen dat ze, naast muizen en insecten, ook jagen op konijnen, fazanten en duiven.
Volgens de werkgroep ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger, doordat niet alle vogels worden gevonden.Daders begraven of verstoppen de kadavers .Ook worden niet alle vergiftigde vogels opgestuurd.
Het openbaar ministerie zoekt de daders onder jagers, duivenmelkers en boeren .Jagers zetten dure illegale fazanten uit en die vinden het niet leuk als die worden opgegeten. Een duivenmelker baalt als een duif door een sperwer uit de lucht wordt geplukt. En weidevogelbeheerders denken zo de kieviet en grutto zo te beschermen De WRN denkt dat de subsidie voor weidevogelbescherming in de hand werken .De subsidies belonen het aantal legsels van de weidevogels, en een kleine club boeren zien de roofvogels als concurrent .Boeren zouden geen duizenden euro’s moeten krijgen op basis van het aantal grutto’s of kievieten per hectare, vindt de WRN. Ook het OM ziet dat boeren die vaak een jachtakte hebben, het belang van de weidevogels boven dat van roofvogels.Ook de vogelbescherming pleit voor een herziening van het subsidiesysteem

woensdag 14 november 2007

Zelf kweekbakje maken

Wist dat keukenkruiden het hele jaar door binnen kan zaaien .Als u verse peterselie, bieslook koriander of welk ander keuken kruid wil hebben . Ik doe ze altijd in zaaibakjes .Als ze wat groter zijn doe ik ze in de potjes .Je kunt ze ook gelijk in potjes zaaien . Het makkelijkst is de zogenaamde 6 pack waar viooltjes of ander border plantjes in hebben gezeten .Doe daar potjes in Vul de potjes met potgrond en doe ongeveer 3 of 4 zaadje's per potje van het keuken kruid dat u wilt zaaien .Knip van een leeg boter kuipje een label. Herhaal dit tot de bakjes vol zitten .Geef ze water zodat goed vochtig zijn.Meestal zit er hengsel aan die 6 packs .Haal die er niet af. Schuif de 6 pack nu in pedaalemmer zak niet de strak.Zodat u het hengsel kan beetpakken . Haal die omhoog en bind dan de zak dicht. Zet het zelf gemaakte kweekbakje op de vensterbank.Zomers niet in de volle zon zetten .

Dit kan ook doen met kruiden die u in u tuin wil hebben Kweek vooral de 2 jarige binnen op .In maart kan je al buiten uitplanten .De plantjes zijn dan al groot genoeg dat ze lichte nachtvorst overleven .U kunt ze ook in een kasje zetten .Tegenwoordig zijn er al kasjes te koop voor iets minder dan € 25 .
Uitzonderingen zijn stokrozen zodra deze 10 cm hoog zijn en 2 blaadjes hebben kunt u ze al buiten uitplanten Doe dit niet als er strenge vorst wordt verwacht. Maar half februari kunnen ze echt naar buiten.

Wilt u uw hortensia volgend jaar nog mooier en voller hebben . Knip dan alle uit gebloeide bloemen eraf, net ongeveer 3 cm waar al weer nieuwe knoppen verschijnen

Deze maand kan ook alle struiken snoeien . Mocht nieuwe struiken willen kopen of verplaatsen kan dit ook nog deze maand

zondag 11 november 2007

Randstadklimaat funest voor vleermuizen


Zomers als ik op me terras aan het water zit dan suist er wel een vleermuis langs me heen .Ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik niet in volgebouwde VINEX wijk woon. Het lijkt me verschrikkelijk.
Maar voor de vleermuizen in Nederland is nog erger. Het gaat niet goed met de vleermuizen stand in Nederland .In de Randstad zijn soorten geheel verdwenen omdat hun leef gebied is verdwenen . De rosse vleermuis leefde in de bomen, bossen en duinranden. Daar zijn nu villaparken verrezen en waar eens moerasveen was, ligt nu Schiphol. De weilanden zijn volgebouwd met woningen Volgens de habitatrichtlijn zijn de vleermuizen beschermd. Als je een huis afbreekt, een historisch gebouw renoveert of het landschap veranderd dan moet eerst gekeken worden of dat effect heeft op aanwezige vleermuizen .

Natuur monumenten kocht daarom in Waddinxveen een kantoorpand waar de zeldzame meervleermuis huist. De panda onder de vleermuizen leeft het merendeel in ons land .Als de populatie in Waddinxveen wegvalt, zijn de gevolgen voor de nationale en internationale populatie enorm.Natuurmonumenten probeert de groep van 200 tot 400 vleermuizen met zachte dwang te verhuizen naar een gedeelte van het gebouw Dit is eerder al met succes die huisde in een spanningsverdeelstation huisde.

De kennis voor de manier waarop vleermuizen een gebied gebruiken is mondjesmaat, maar wordt gelukkig beter .Bijna 700 vrijwilligers trekken er het hele jaar op uit om vleermuizen te tellen.Tijdens de zomermaanden worden er plaatsen opgespoord waar groepen vrouwtjes jongen krijgen en wordt bekeken hoe de dieren uit de kraamkolonies via lanen en houtwallen naar hun jacht gebied gaan .Winters rusten de vleermuizen in vochtige kelders en worden ze geteld .Van veel soorten is de niet verblijfplaats niet bekend .Sommige in gaten in een boom Het is ondoenlijk om in een boom te klimmen .De verenging heeft een speciale boomcamera, een kleine videocamera die op een telescopische stok die tot 15 meter kan worden uit geschoven. Zomers is het lastige om vleermuizen te tellen. De zoogdieren verenging heeft hiervoor een methode bedacht met vleermuizen detectoren Voor meer informatie

Waarom dit artikel . Dit is namelijk ook een onderdeel van de EHS . Geef dieren ook de ruimte en laat Nederland niet vol bouwen zodat er geen ruimte is meer is voor dieren en planten

maandag 5 november 2007

De enige plant die bij nog in bloei staat is mijn passieflora .Hij bloeit van juni tot met november .Hij is nu in ze 2e jaar. Verleden jaar was het maar een klein klimplantje .Ik had tralies gemaakt voor op de boven kant Daar kon hij net overheen nu zit het rekje gewoon vol en denk dat volgen jaar de helft van me pergola bedekt is met de passieflora

Het geslacht passiebloem (Passiflora) is een geslacht van meest overblijvende en meestal klimmende planten met ranken in de familie Passifloraceae.

Volgens de overlevering gebruikten Spaanse missionarissen passiebloemen ter illustratie om het kruisigingverhaal van Jezus Christus over te brengen. Toen zij passiebloemen in Amerika ontdekten, zagen zij in de vijf kelk- en de vijf kroonbladeren een verwijzing naar de tien apostelen behalve Petrus en Judas. De drie stampers leken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld. De corona leek op de doornenkroon van Christus. De kronkelige ranken leken op een zweep. De drie schutbladeren stelden de drie Maria's bij het kruis voor. Het blauw van de bloem verwees naar de hemel of naar het blauwe kleed van Maria.

De bladeren van de passiebloem Passiflora incarnata worden in de fytotherapie als kalmeringsmiddel en als slaapmiddel gebruikt. Ze bevatten MAO-remmers als harmine en kunnen ook als drug gebruikt worden. De passievruchten van een aantal soorten zijn eetbaar.

Ik heb zelf een passie flora Passiflora morifolia

donderdag 1 november 2007

Twaalf apostelen in een kringetje

Na een avondje surfen op internet naar boomcirkels kwam ik dit stuk tegen .Ik heb me bedenkingen of echt twaalf apostelen zijn .De twee mensen die het druïden en de wicca nieuw leven hebben ingeblazen kwamen uit de vrijmetselarij en de rozenkruisers Ik heb al eens over druïde gehad en boomcirkels
Niet zo heel erg lang geleden is een merkwaardige boomcirkel geïdentificeerd in de RK pastorietuin-annex-processietuin in Langeveen, Noord-Overijssel. Beter gezegd, het was een voormalige cirkel, van precies twaalf bomen die bijna alle tot boomruïne waren geworden. Er staan nog drie te onderscheiden bomen: een kastanje, een linde en een haagbeuk. Van de andere bomen resteerde niet veel meer dan een rottende stomp of een plantgat.(deze bomen waren heilige bomen bij druïden)
Er is echter wel een reconstructie van te maken: twaalf onderling van elkaar verschillende bomen in een bijna perfecte cirkel. De tuin moet uit de eerste helft van de twintigste eeuw dateren, evenals de bomen. Verrassend was de realisatie dat het hier om een specifiek motief in de tuinkunst ging: de twaalf apostelen.( het levenswiel bij de druïde bestond uit 8 delen plus de 4 elementen )
Het ontstaan van dit motief is nogal schimmig en, vreemder nog, het lijkt vooral toegepast te zijn in seculiere tuinen, dus niet zozeer in religieuze tuinen. Het motief is bijna altijd op dezelfde wijze uitgevoerd: twaalf bomen, vaak lindes, in een cirkel geplant. Een variant was echter een dergelijke cirkel met een dertiende boom in het midden, die dan Christus symboliseert en vaak ook door een andersoortige boom werd gemarkeerd, bijvoorbeeld een eik. Te Packwood House in Warwickshire werd rond het midden van de negentiende eeuw een ‘reconstructie’ uitgevoerd van de renaissance tuin die hier ooit was. Befaamd is de toen geplante ‘Sermon on the Mount’ (Bergrede) in taxusvormen, waarbij een boom als Christus aan de top van een oplopend terras staat en de twaalf apostelen zich tussen het luisterende vegetatieve ‘volk’ bevinden. Enkele decennia of twee eerder werden twaalf bomen in gelid geplant in Heslington Hall, Yorkshire, en kregen ook de benaming de twaalf apostelen.Om onduidelijke redenen is het motief eveneens in Noord Duitsland populair geweest. Het park van Saxtorf bij Schleswig heeft twaalf lindes in een cirkel met een lariks (dus geen eik) in het midden, waarschijnlijk daterend uit het midden van de negentiende eeuw. In Kiel, in het zg. Düsternbrooker Gehölz, staat sinds circa 1824 een cirkel met twaalf lindes. Een derde voorbeeld is te vinden in het park van Jersbek bij Bargteheide,
noordoostelijk van Hamburg, met wederom twaalf bomen. Een verdere merkwaardigheid is de beplanting aan een laan in het oostelijk deel van het park, waar de lindes in groepjes van drie, twee maal twee groepjes aan iedere zijde van het pad, staan (zie diagram).

Het gebruik van dit motief in ‘profane’ tuinen zou wellicht kunnen duiden op een aardigheid in ongewone plantverbanden, maar dit valt toch te betwijfelen. Er zijn meer voorbeelden te vinden in religieuze context, en niet alleen in katholiek kader. Rond1893 bijvoorbeeld liet de Doopsgezinde predikant David Goerz bij zijn woning in het juist door hem gestichte Bethel College in North Newton, VS, twaalf bomen als apostelen planten, ditmaal echter in een halve cirkel, wat ongewoon is. De fraaiste illustratie van de ups en downs van de idee apostelcirkel, kan echter worden gegeven aan de hand van twee berichten in The Detroit News uit 1941*,
waarin sprake is van één enkele overlevende uit een apostelcirkel in de oorspronkelijke vorm van twaalf reuze perenbomen (pyrus pyrifolia).

Van dit erfgoed modern aanbod diefstal actueel diensten organisatie stervende boom in Gladwin Park, Detroit, zouden zaadjes verspreid worden en hiertoe werd op 1 mei 1941 een kleine ceremonie georganiseerd. De cirkel zou zijn geplant rond het midden van de achttiende eeuw door Jezuïeten paters in de wildernis die toen Detroit was. Lange tijd werd de boom St. Petrus genoemd, maar tijdens de toespraken bij de plechtigheid wist een lang ingezetene te vermelden dat dit Judas was, de enige boom die altijd ietsjes bezijden de cirkel had gestaan.
Er blijken nog een heel aantal Nederlandse voorbeelden te zijn: Sonsbeek in Arnhem heeft de bekende Apostelberg waarop elf (oorspronkelijk twaalf) Hollandse lindes in een cirkel, geplant tussen 1810 en 1825. De andere voorbeelden zijn nogal onzeker, soms (zoals op Het Hassink bij Epse) staan twee bomen in een cirkel van twaalf eiken, of gaat het om een incomplete cirkel (Babberich), of om dertien lindes (Loenen in Slijk-Ewijk).
Terugkerend naar de tuin in Langeveen moet nog eens worden aangetekend dat dit het enige voorbeeld is waar iedere ‘apostel’ door een ander soort boom wordt aangegeven – een vegetatieve wijze van karakterisering. En het is waarschijnlijk deze aanpak die de versnelde ondergang van de bomen heeft tewerk gesteld: verschillende soorten hebben verschillende behoeftes en wijze van groeien – uiteindelijk moeten de bomen elkaar in de weg zijn gaan zitten en zijn ze langzaam afgestorven, terwijl de oudere, éénsoortige cirkels in bijvoorbeeld Duitsland nog allen overleven.
Dat het motief nog wel degelijk een toekomst heeft, laat de recente inrichting van de zogenaamde Lebensgarten in het Westfaalse Amelunxen zien: hier vormen onder meer twaalf appelbomen een cirkel, met in het midden een linde.

Literatuur:
* ’Patriarch to Live Anew: Seeds to Extend Life of Famous Tree’, The Detroit News, 27
april 1941.
Garnet Warfel, ‘Not St. Peter but Judas Is Last of Apostle Trees’, The Detroit News, 2
mei 1941.
Wim Meulenkamp en Liselotte Coenen, ‘De twaalf apostelen als semi-religieus motief in de tuinkunst’, Cascade: bulletin voor tuinhistorie, XIII, nr. 1, 2004, 34-44.
Wim Meulenkamp, ‘Groene religie’, Onze eigen tuin, LII, nr. 2, zomer 2006, 38-39.
Mijn raadgepleegde literatuur:
P.Carr Gomm