donderdag 28 juni 2007

me kruiden

Ik schrijf altijd over me kruidentuin .Ik heb het vandaag eens gecatalogiseerd wat er in staat aan kruiden

Ik heb het op alfabetische volgorde gezet
  • Basilicum
  • Basilicum Rode
  • Bergamot
  • Bieslook
  • Bieslook Chinese
  • Bieslook knoflook
  • Bonenkruid overblijvend
  • Citroenkruid
  • Citroenmelisse
  • Dille
  • Dragon Franse
  • Dropplant
  • Engelwortel
  • Gentiaan (digitalis)
  • Hysop
  • Kamille
  • Komkommerkruid
  • Koriander
  • Kruizemunt
  • Laurier
  • Lavas/ Maggiplant
  • Marjolein
  • Mint Marokkaanse
  • Mint water
  • Oregano
  • Oregano Kreta
  • Oregano Hot en spice
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Salie blauwe
  • Tijm
  • Valeriaan
  • Vingerhoedskruid
  • Vlier
  • Wijnruit
De meeste zijn de overblijvende planten
Er staan nog een aantal kruiden op me verlang lijstje die er volgend jaar in komen .

vrijdag 22 juni 2007

de Week van het Platteland

De zomer in je bol met de Week van het Platteland
Geniet met volle teugen van het mooie en afwisselende platteland – fietsend, wandelend en kanoënd. Boeren en tuinders houden ook in dit seizoen open dagen en andere activiteiten waar ze hun bedrijf en dieren laten zien en hun producten laten proeven. Ga de boer op en ontdek je band met het platteland!

Streekevenementen:
21 t/m 24 juni - Haarlemmermeerpolder
23 juni - Noord-Friesland
23 juni - Westerveld (Zuidwest Drenthe)
24 juni - Cuijk (Noordoost Noord-Brabant)
30 juni en 1 juli - Zuidoost Drenthe

meer info bij vrienden van het platteland

woensdag 20 juni 2007

komkommer

Het is komkommertijd. Niet dat er geen nieuws is maar me eerste komkommer heb ik kunnen plukken uit me kasje Eigenlijk is het de 2 maar omdat het van natte weer is deze helaas verrot .De kas is nu ook weer dicht .De temperatuur daalt te snel avonds. En het lijkt de laatste tijd wel of we de natte moesson hebben .En te veel water voor me peperplanten is ook niet goed .De komkommer is een eenjarige klimplant met reusachtige bladeren. Aan een stam kunnen tientallen vruchten groeien. De komkommer behoort tot de familie van de vruchtgroenten. De vorm van de komkommer verraadt trouwens de verwantschap met de augurk en de courgette. Naast de bekende groene komkommer bestaan er ook gele en witte komkommers. Ik heb een gele .

Gezondheid
Door de grote hoeveelheid water en het lage caloriegehalte wordt de komkommer beschouwd als een echte slankmaker.
Voedingswaarde per 100 g
  • Energie 26 kJ 6 kcal
  • Vezels 3,3 g
  • Koolhydraten 1 mg
  • Eiwitten 0,5 g
  • Vitamine C 5 mg

vrijdag 15 juni 2007

engelwortel


Me engelwortel is het grootste kruid dat in me tuin staat met ze hoogte van bijna een meter .Als je het ziet dan denk je dat het onkruid is dat altijd langs de weg staat .

Vroeger werd de engelwortel in verband gebracht met engelen. Naar met name de aartsengel Michaël zou de plant zijn vernoemd. Naar men ook aannam bloeit de engelwortel rond acht mei en dat is precies de verjaardag van deze aartsengel. Kwade geesten zouden met engelwortel kunnen worden bezworen en of dat nog niet genoeg is, zou een aftreksel van engelwortel ook helpen tegen koliek, verslijming van longen en keel, tegen maagzwakte. Hoe het ook zij, de engelwortel bloeit op z'n vroegst eind mei tot in oktober.
Blad en stengels zijn heerlijke smaakmakers in tal van recepten.

Engelwortel is inheems in het noordelijk deel van Europa. Het is een volstrekt winterharde plant, die in principe tweejarig is. Met wat geluk zaait de plant zich spontaan uit. In veel delen van de wereld is de plant verwilderd. In Syrië is de engelwortel echt inheems. Er bestaan drie soorten engelwortel. Ze zijn met hun reuze grote schermen een opvallende verschijning in de tuin.

De wortel is geneeskrachtig .Hij kan gebruikt worden tegen: zweetdrijvend, eetlustowekkend, winderheidremmend, verteringsbevoren

Bereiding Afkooksel,poeder

donderdag 14 juni 2007

Borage


Ik had in me kruiden/groentetuin een kruid gezet .Omdat ik druk was vergeten er een bordje erbij te zetten ,Volgens een vriendin van me was het een bergamot..Volgens mij niet hoor want die staat daar ook en hij lijkt er niet op. Hij begon te bloeien en er kwamen fel blauwe bloemen aan .
Gelijk op gezocht welk kruid het was .Het was een borage .Een keuken kruid

Borage (Borago officinalis) is een eenjarig plant met ruwe, harige bladeren en werkelijk schitterend blauwe bloemen aan forse stengels. Het gewas wordt ook wel komkommerkruid of bernagie genoemd . Het groeit erg snel. De bloemen trekken veel hommels en andere insecten aan. De smaak van het blad is friespittig. Zaaien: in de periode maart-augustus op regels of rijen. Houd tussen de regels 30 cm afstand aan. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) tot de overblijvende planten op 35 cm afstand van elkaar staan. Het zaad kiemt gemakkelijk en de planten worden ca. 50 cm hoog. Ze zaaien zichzelf gemakkelijk uit. Oogst: jong blad en bloemen tijdens de hele groei en bloeiperiode. Toepassing: blad meegekookt met bijv. bieten en bonen. Vers in rauwkostschotels. Bloemen in salades, dranken compotes en als garnering."

De bloemetjes zijn schittert .De bijen vliegen aan en af om de nectar te verzamelen .

dinsdag 12 juni 2007

Eerste pluk tuinbonen




Vandaag ga ik de eerste pluk van tuinbonen doen .Ik heb in tijden niet gegeten .
Het was vroeger eten voor de gewone man. Tegenwoordig betaal je te veel voor deze bonen.
Ik herinner me van vroeger dat me moeder thuis kwam met een zak vol met tuinbonen .De teil werd in de kamer gezet en dan zaten we te doppen Het leek wel of er geen eind aan kwam Maar ja 3 kilo doppen was veel in kinderogen .De peulen (schillen) werden bewaard in een grote zak .Zaterdags kwam de schillenboer .Ook zo iets dat je niet meer ziet.
Tuinbonen worden al zeer lang verbouwd en werden al in 6000 v.Chr. in het Middellandse-Zeegebied gegeten. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. In Europa wordt al voor 1492 melding gemaakt van de tuinboon. De boon in het sprookje 'Jaapje en de bonenstaak' is een tuinboon.
Tuinboon (Vicia faba) kweekt men voor de bonen, maar je kunt de peulen verwerken in soep of er bouillon van trekken. De tuinboon is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (> tuinboon) of Cicero (> kikkererwt) toeeigenden (vergelijk met Jaap Mossel bij onze Noorderburen).
Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken. Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In onze contreien serveerde men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken.(bron Groentewijzer)

maandag 11 juni 2007

absint

Me voortuin wordt steeds mooier .Na de vele soorten mint .Staan er ook al een aantal verschillende soorten oregano in de laatste is hot en spice .Heerlijk in me pasta’s
Na lang zoeken heb ik nu ook absintalsem in me tuin .Ik heb van de drie planten er twee terug geknipt volgens de kweker worden het dan struiken
Me Marokkaanse buurman zei als je .winters thee moet van zetten samen met mint..Dan wordt je rustig .Het wordt ook gebruikt voor absint(de groene fee)Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. Absint heeft meestal een groene of geelgroene tint, maar wordt soms als kleurloos distillaat gebotteld (blanke absint).
Absint wordt soms puur gedronken, maar gebruikelijk is om volgens een vast ritueel water en suiker toe te voegen. Een absintlepel met een suikerklontje wordt op het glas geplaatst. In een moderne variant van het absintritueel wordt het suikerklontje met absint geflambeerd. Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld en tenslotte wordt goed geroerd.(bron wikipedia)
Voor meer informatie over absint de groene fee

vrijdag 1 juni 2007

Boerenzwaluwen

De boerenzwaluw hoort bij het boerenbedrijf. Hij is van oudsher een graag geziene gast in stallen en boerenschuren en wordt geprezen om zijn rol als insectenvanger. Door een grote toename van de aandacht voor veiligheid en hygiëne in de voedselproductie is het aantal broedplaatsen in de jaren negentig sterk afgenomen. Maar in de schuur van Netty en Gerton Huisman in het Gelderse Noordeinde broeden maar liefst 11 boerenzwaluwparen. De zwaluwen die groot genoeg waren, zijn geringd. Foto Paulus Maessen
bron AGD.nl
Uit één van de vele nesten in de stal van Netty en Gerton Huisman komen de hongerige jongen tevoorschijn om de insecten in ontvangst te nemen die hun ouders voor ze hebben gevangen.