maandag 28 mei 2007

me tomaten


Me tomatenplantjes doen het erg goed . De eerste tomaat zit er aan .Ik droom gewoon van zongedroogde tomaatjes .Dit heb ik nog nooit mee gemaakt zo vroeg in het seizoen Het is nog eens zomer .En de tempratuur ligt overal al boven het gemiddelde .In mei waren het de regens die het beeld bepaalde in Nederland .De zogenaamde mei regens .Wordt Nederland echt een subtropisch land .Nu hebben me tomaten het voordeel gehad dat ze in een kas hebben gestaan om te groeien .De kas staat nu helemaal open omdat het waarschijnlijk toch niet meer gaat vriezen .En met de regen hoef ik ze geen water te geven

Tomaat (Solanum lycopersicum) is een giftige plant uit het geslacht nachtschade, de rijpe vrucht is gezond en wordt gegeten. De gifstof van de tomaat heet tomatine en is een glycolalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën. In Amerika wordt van groene vruchten een chutney gemaakt, die bij het eten van te grote hoeveelheden vergiftigingsverschijnselen kan geven. De tomaat is culinair gezien een groente, maar botanisch een vrucht.(bron Wikipedia)

woensdag 23 mei 2007

tuinbonen


Na me courgettes gaan nu ook de tuinbonen bonen geven . Ik heb ze gekocht als plantje heel vroeg in het seizoen .
De tuinboon wordt ook wel veldboon, labboon of Roomse boon genoemd. Ze heeft een enorm lange historie en zou al zijn voorgekomen zo’n 4.000 jaar geleden in het bronstijdperk.
In de landbouw wordt de tuinboon gebruikt als eiwitrijk veevoer Wij kennen deze plant als een vroege wat bittere groente, de oorzaak daarvan is het aanwezige looizuur. Bij jonge tuinboontjes is daar overigens weinig van te merken. Sommige mensen vinden tuinbonen heerlijk, anderen vinden haar juist vies. Ze zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Bij oudere bonen kan je beter de velletjes verwijderen, zoals de Zuid-Europeanen doen. Al met al is ze een liefhebbersgroente en wordt ze relatief weinig geteeld.

Plant
De tuinboon heeft een onvertakte verdikte stengel van 100 tot 120 centimeter hoogte. In de bladoksels staan de bloemen in groepjes bijeen en die vormen later de peulen. Deze zijn 10 tot 20 centimeter lang en tot 4 centimeter breed. Die zijn opgezwollen en van binnen sponzig. De zaden ( = bonen) zijn 1 tot 3 centimeter groot en sterk afgeplat.

Bodem en bemesting
Tuinbonen groeien op alle grondsoorten. De optimale pH is hoog: tussen de 7 en 8, maar op zandgronden is 6 ook voldoende. Voor een vlinderbloemige is een tuinboon behoorlijk gulzig; een flinke dosis compost of stalmest stelt ze zeer op prijs.

Zaaien en planten
De kiembladeren van tuinbonen ontwikkelen zich onder de grond, daarom kunnen tuinbonen wel 5 centimeter diep gezaaid worden, op lichte gronden zelfs wel 9 centimeter diep. Voorkiemen is mogelijkheid, het vervroegt de opkomst wel iets, maar aan de andere kant is er een risico op slechte opkomst.
Na opkomst moet er, in het geval van onder glas voorzaaien, veel gelucht worden, zodat je een weersbestendige korte gedrongen plant krijgt. De planten zijn bestand tegen lichte vorst. Tuinbonen laten zich gemakkelijk verplanten.

zaterdag 19 mei 2007

Jabocsladder

Gisteren kwam er een vraag van Gipskruid wat ik doe met de Jakobsladder deed. Het is geneeskrachtgekruid .Vroeger werd hij gebruikt tegen snij wonden.
Verzamel en droog het bovengrondse deel van deze plant in de zomer. Zet een kop hete thee (een flinke theelepel op een kopje kokend water) om met koorts gepaard gaande kou te bestrijden Om een slijmlosmakend middel te bereiden bij hoest en lichte bronchitis voegt u aan dit mengsel voldoende honing toe om van het afgekoelde, gezeefde aftreksel een siroop te maken
Als je last heb van last heb van tijdelijke periode van nervositeit, vermoeidheid, slapeloosheid, drink dan een warme thee van de gedroogde bladeren, bereid als hierboven. Deze drank kan het beste gedronken worden op de nuchtere maag, dat wil zeggen na 2 a 3 uur niet te hebben gegeten, en elk prikkelt voedsel moet vermeden worden

vrijdag 18 mei 2007

me eerste vruchten van de courgette

Wat eerder dan ik gedacht geven me courgetteplanten al vruchten .Overal in me kas staan er bloemetjes aan de planten ..Aan me tomaten me pepers ontluiken ook heel langzaam bloemetjes .Geen beter gevoel dan het gevoel dat alles aanslaat. Alles wat maar kan bloeien bloeit. Ook me kruiden hebben er nog nooit zo mooi bij gestaan. De artisjokken planten die ik 3 weken geleden heb geplant zijn aangeslagen . En die in een pot staat is al super groot. Vanmiddag ontdekte ik dat er cocons van een vlinder in me kleine kasje zat. Het kan van een kool witje zijn. Ook een paar lieveheersbeestjes hadden hun intrek genomen .

Me jakobsladder staat in de bloei wat een mooi gezicht net als me gentianen
Cool Slideshows

zondag 13 mei 2007

Mijn tuin

Ik tuin biologisch .Ik gebruik dus geen chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. Het enige wat ik doe is het onkruid weghalen .Door de juiste combinaties te gebruiken heb ik ook geen last van schadelijke diertjes .Ik heb geen grote moestuin of volkstuin .Door omstandig heden kan ik dat niet . Ik heb vorig jaar met een aantal vrienden me voortuin onderhanden genomen en daar een bak van gemaakt. De grond een half jaar laten rusten en daar keukenkruiden in gezet . Die weinig verzorging nodig hebben . Het was toch te laat in het seizoen . Nu staat hij vol met kruiden en groenten die ik veel gebruik in me keuken . Via een kennis een klein tuin kasje gehad .Die staat nu vol met tomaten ,peper, komkommers ,paprika’s en basilicum.